Mes turime 308 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5227
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23771
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71097
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Anglijos ambasadorius domėjosi investavimo rajone galimybėmis

2014 m. birželio 7 d. šeštadienis Nr. 43 (1381)

Šią savaitę pas rajono merą vizito lankėsi Didžiosios Britanijos ambasadorius Lietuvoje Deividas Hantas (David Hunt) ir ambasados Prekybos ir investicijų skyriaus vyr. specialistė Ieva Binkauskaitė. Susitikimą organizavo rajono savivaldybės tarybos narys Darius Velička. Tai jau ne pirmas jo organizuotas toks užsienio svečių vizitas į rajoną – buvo susitikimų su vokiečiais, amerikiečiais. Tai – galimų investuotojų paieškos. Rajonas nuosekliai kuria palankias sąlygas investuotojams, kad būtų kviečiama ne vien žodžiais, o susidomėjusieji galėtų realiai čia steigti įmones. Vienas iš kelių ieškant investuotojų eina per ambasadas.

Naudodamasis vaizdo medžiaga, trumpai rajoną svečiams pristatė pats meras Vytautas Vigelis. Trečias pagal plotą Lietuvoje (1700 kv. kilometrų) ir vienas rečiausiai apgyvendintų (17 žmonių 1 kvadratiniame kilometre), bet turtingas miškų ir turintis vos ne 300 ežerų rajonas padarė didelį įspūdį Anglijos ambasadoriui. Ne mažiau įspūdinga svečiui pasirodė įsisavintos ES paramos lėšų suma – per 140 mln. litų, pasirašyta 20 stambių projektų sutarčių, 8 projektai įgyvendinti. Svečias tuoj pat pastebėjo, kad Švenčionių rajonas užima bene geriausias pozicijas regione pagal tiesiogines užsienio investicijas. „Sprendžiant jau iš šio  trumpo pristatymo, pasiektas labai geras lygis, visa prezentacija – sėkmės ir nemažų pasiekimų istorija“, - įvertino ambasadorius Deividas Hantas. Jis net panoro apsilankyti Sarių kaime ir apžiūrėti tikrai šiuolaikinę, patrauklią gyventi kaimo vietovę, nors vizito dienotvarkėje tai nebuvo numatyta.

Ambasadorius domėjosi konkrečiomis sąlygomis investuotojams – pramoninėmis zonomis, mokesčių lengvatomis, pabrėžė, jo nuomone, perspektyvų ekoturizmą. Į daugelį klausimų šia tema konkrečiai atsakė susitikime dalyvavę Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Vaida Babrauskienė ir Teritorijų planavimo skyriaus vedėja Laimutė Kuksienė. Šia kryptimi dirbama nuosekliai ir jau yra ką konkrečiai pasiūlyti investuotojams. Švenčionėlių mieste suprojektuota 14 sklypų, parengti detalieji planai, atliktos visos registracijos procedūros, kuriama išorinė ir vidinė  infrastruktūra, galima skelbti pardavimo konkursus. Šiuo metu tikslinama galimybių studija, kur labiausiai verta investuoti.

Po susitikimo pas rajono merą svečiai vyko į rajoną plačiai garsinančias „Švenčionių vaistažoles“ ir „INTERSURGICAL“. Nors rajone dominuoja smulkios įmonės po 5-6 darbuotojus, kai pradedi skaičiuoti, gamybinė veikla gana aktyvi. Sėkmingai dirba „Maltosa“, antra pagal dydį salyklo gamintoja po Panevėžio, daug siuvimo įmonių, sėkmingai veikia ir kuriasi naujos miško gėrybių įmonės, daugiausia eksportuojančios produkciją. Gyvenimas rajone nestovi vietoje, gražėja aplinka, renovuojami namai, siekiama užsibrėžto tikslo – kad rajonas taptų vieta, kur norisi sugrįžti. Ir tegul skeptikai kalba ką nori, svečiai juk pastebi pažangą. Gal iš šalies geriau matyti?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ