Mes turime 343 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1513
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26643
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73969
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Sidabrinės gervės naktys 2014“ – ir Švenčionėliuose

2014 m. birželio 4 d. trečiadienis Nr. 42 (1380)

Lietuvių kino akademija bei Gamintojų ir importuotojų asociacija šiemet kartu organizuoja du projektus „Sidabrinės gervės naktys 2014“ bei „Mes rūšiuojam“, kurie vienas kitą papildo. Kino kūrėjai ir atliekų tvarkytojai suvienijo jėgas žmonių patogumui. Smagu, kad jie užsuko ir į mūsų rajoną. Vasaros kino festivalio filmų peržiūra vyko gegužės 31 d. 22 val. prie Švenčionėlių kultūros centro. Visus projektus ir lietuviškus filmus pristatė aktorė Kristina Savickytė ir Lietuvių kino akademijos direktorė Lina Buzelytė. Atliekų rūšiavimas buvo pailiustruotas itin smagiais ir informatyviais animaciniais filmukais. Tarpuose tarp jų vyko loterija bei viktorina. Susirinkusiems buvo išdalinta nemažai puikių prizų.

Organizatoriai sakė, kad šie du minėti projektai truks visą vasarą, bus aplankytos 54 savivaldybės. Penktadieniais, šeštadieniais ir sekmadieniais skirtingose Lietuvos savivaldybėse vyks „Sidabrinės gervės naktys 2014“ kino seansai po atviru dangumi. Taip tikimasi pritraukti kuo daugiau žiūrovų, suteikti galimybę pasižiūrėti naujausius lietuviškus filmus bei lietuviška kultūra sudominti kuo daugiau žmonių. Projekto „Mes rūšiuojam“ organizatoriai savo ruožtu organizuoja buitinės technikos, elektronikos ir senų baterijų surinkimą įvairiose seniūnijose, arčiau žmonių namų, kad rūšiuoti atliekas būtų patogiau, o į gamtą pakliūtų kuo mažiau pavojingų medžiagų iš senų televizorių, šaldytuvų, viryklių ir kitokių atliekų.

Mūsų rajono gyventojai taip pat aktyviai įsijungė į atliekų rūšiavimą – į po rajono seniūnijas važinėjantį automobilį atnešę ir atidavę senas baterijas, elektroniką ar buitinę techniką, gavo specialius bilietus, kurie dalyvavo loterijoje, kur daug kas laimėjo prizų: taupiųjų elektros lempučių, virdulių, laikrodžių ir kitų prizų.

Smagi pramoga švenčionėliškiams buvo ir lietuviškas kinas lauke. Oras pasitaikė puikus, o ir filmai – įdomūs. Iš pradžių buvo parodyti du lietuviški animaciniai filmai „Žilvinas ir Eglė“ bei „Senelės pasaka“, po jų – režisierės Agnės Marcinkevičiūtės „Vardas tamsoje“. Gaila tik, kad daugeliui žiūrovų nebeužteko kantrybės pasižiūrėti visą filmą iki galo.

Pasak organizatorių, Lietuvos regionuose neretai stinga pačių elementariausių galimybių, kurios yra savaime suprantamos didžiųjų miestų gyventojams. Norėdami pakeisti situaciją ir susivienijoLietuvių kino akademija bei Gamintojų ir importuotojų asociacija. „Sidabrinės gervės naktys“ organizatoriai sakė ir toliau stengsis regionuose populiarinti lietuvišką kiną, o projektas „Mes rūšiuojam“ sieks, kad rūšiavimas ir saugus atliekų perdirbimas taptų įprasta kiekvieno mūsų kasdienybe. Tad greičiausiai šių svečių sulauksime mūsų rajone dar ne kartą, ir turėsime galimybę nemokamai pamatyti naujausius lietuviškus filmus bei ugdytis tinkamo atliekų rūšiavimo ir tvarkymo įgūdžius, o pamiškės ir pakelės liks švarios ir gražios.

Irena POŽĖLIENĖ