Mes turime 324 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4971
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15158
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91188
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vėluojantiems deklaruoti pasėlius bus mažinama parama

2014 m. gegužės 21 d. trečiadienis Nr. 38 (1376)

Žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas tęsis iki birželio 15 d. Šiemet bus griežčiau žiūrima į daugiamečių ganyklų deklaravimą, vyks tyčinio valdų skaldymo kontrolė. Vėluojantieji deklaracijas galės pateikti iki liepos 10 d., tačiau už kiekvieną uždelstą dieną parama jiems bus mažinama 1 proc.

Lietuvoje nuo 2004 m. taikoma VIPS – vienkartinės tiesioginės išmokos už plotus schema. Tai paramos schema, pagal kurią tiesioginės išmokos mokamos už turimą žemės ūkio naudmenų plotą, nepriklausomai nuo gaminamos produkcijos pobūdžio.

Žemės ūkio valdos valdytojai, teikdami paraišką skirti tiesiogines išmokas už žemės ūkio naudmenų ir kitus plotus, šiemet gali prašyti ir paramos tiesioginėmis išmokomis už mėsinius galvijus, mėsines avis, ėriavedes, specialiosios paramos už parduotą pieną bei paramos už plotus pagal Lietuvos kaimo plėtros programos 2007–2013 m. priemones. Kaip ir ankstesniais metais, paraiškas priėminėja seniūnijose dirbantys Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus darbuotojai arba jas galima teikti elektroniniu būdu.

Žemės ūkio informacijos ir verslo centro duomenimis, iki šios dienos jau pateiktos 50 306 paraiškos (567 416 ha), kai tuo tarpu pernai tokiu pačiu laiku – 46 869 (500 680 ha). Daugiausia paraiškų gauta Vilkaviškio (1 903 paraiškos), Šilalės (1 861), Raseinių (1 763) rajonų savivaldybėse.

Pernai gauta daugiau kaip 151 tūkst. paraiškų, deklaruotas 2,8 mln. hektarų žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotas.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad deklaruojant pasėlius, Žemės ūkio ir kaimo verslo registre patogu atnaujinti ir žemės ūkio valdos duomenis (deklaruotas žemės ūkio naudmenas, laikomus ūkinius gyvūnus, įregistruotus Ūkinių gyvūnų registre, ir pan.). Neatnaujinus šių duomenų, užtrunka paraiškų administravimo procesas, be to, pareiškėjai gali gauti mažesnes išmokas. Iki gruodžio 31 d. atnaujinti savo valdos registracijos duomenis būtina net ir tada, jeigu niekas nesikeitė.

ŽŪM inf.

 
Reklaminis skydelis