Mes turime 314 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1327
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11514
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87544
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Nepateikusiems deklaracijų skaičiuojami delspinigiai

2014 m. gegužės 10 d. šeštadienis Nr. 35 (1373)

Remiantis preliminariais duomenimis, šiais metais mokesčių mokėtojai jau yra pateikę apie 1,15 mln. gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM) deklaracijų, daugiau kaip 69 tūkst. turto deklaracijų bei 378 tūkst. prašymų skirti paramą organizacijoms ir partijoms.

Deklaracijas privalo pateikti valstybės ar savivaldybių įstaigų vadovai, jų pavaduotojai, padalinių vadovai ir jų pavaduotojai bei išvardintas pareigas einančių asmenų šeimų nariai. Kaip ir kasmet,pajamas ir turtą privalo deklaruoti politikai, tarnautojai, valstybės įstaigų ir įmonių vadovai bei kiti asmenys, išvardyti Lietuvos Respublikos gyventojų turto deklaravimo įstatyme. Pajamas turi deklaruoti individualią veiklą vykdę gyventojai - nesvarbu gavo jie pajamų, ar ne, taip pat pajamų deklaracijas turi pateikti ūkininkai ir jų partneriai.

Dalis gyventojų, privalėjusių pateikti pajamų ir turto deklaracijas, laiku to nepadarė. Nepateikusiems deklaracijų VMI netrukus siųs priminimus apie jų mokestines prievoles. Priminimų laukti neverta, geriau pateikti deklaracijas kuo skubiau, kadangi nuo deklaravimo ir sumokėjimo termino pabaigos, t.y. gegužės 2 d., už kiekvieną pradelstą dieną jiems yra skaičiuojami delspinigiai – 0,03 proc.

Tie gyventojai, kurie turėtų sumokėti pajamų mokestį, bet dėl finansinių sunkumų neišgali to padaryti, gali kreiptis į apskrities valstybinė mokesčių inspekciją ir tartis dėl mokestinės paskolos ar mokesčių atidėjimo.

Gyventojai, norintys susigrąžinti GPM permoką, teikti ir tikslinti deklaracijas gali dar 5 metus.

Pateiktų prašymų pervesti 2 proc. paramą ir 1 proc. paramą politinėms partijoms po gegužės 2 d. VMI nebepriima.

Šiuo metu 270tūkst. mokesčių mokėtojų, teisingai užpildžiusių GPM deklaracijas ir pateikusių elektroniniu būdu, jau susigrąžino daugiau kaip 96 mln. litų GPM permokos. Iš 562 tūkst. išanalizuotų gyventojų deklaracijų nustatyta, kad prašoma grąžinti per 212 mln.

Pagal VMI inf.

 
Reklaminis skydelis