Mes turime 291 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5523
mod_vvisit_counterŠią savaitę:24067
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71393
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jau trečią kartą Švenčionyse liaudies kūrybos atlikėjus sukvietė „Tramtatulis“

2014 m. gegužės 10 d. šeštadienis Nr. 35 (1373)

Jau trečiąjį kartą Švenčionių rajone jaunieji liaudies kūrybos atlikėjai susirinko į konkursą tokiu jaukiu ir mielu pavadinimu – „Tramtatulis“. „Tramtatulis“ – tai pavienių bei grupinių folkloro atlikėjų – pasakotojų, dainininkų ir muzikantų – varžytuvės pagal amžiaus grupes.

Pradėsiu nuo padėkos žodžio vadovams. Folkloras – sudėtingas žanras, turintis savo specifinius reikalavimus. Čia reikia ne tik specialių žinių, bet ir jutimo, negali būti dirbtinio balso pastatymo, nenatūralios vaidybos, reikia išmanymo apie savo regiono repertuarą bei tautinį kostiumą. Reikia šį žanrą perprasti ir pamilti. Už jo savitumą, natūralumą, už tai, kad jo dėka mes galime jaustis išskirtiniais – švenčioniškiais Lietuvoje, lietuviais – Europos šalių bendrijoje. Kitais žodžiais kalbant – reikia nuoširdaus atsidavimo. Ir labai džiugu, kad atsirado pedagogų ir kultūriečių, kurie suprato šio reikalo svarbą ir pradėjo rengti jaunuosius folkloro atlikėjus. „Tramtatulis“ – puiki proga išryškinti kiekvieno vaikų ir jaunimo folkloro ansamblio (ir ne tik!) pačius gabiausius, savičiausius jaunuosius atlikėjus.

Visuomet sėkmingai „Tramtatulio“ konkursuose pasirodo Z.Žemaičio gimnazijos mokytojų Kazimiero Pranskaus, Jūratės Vitkauskienės mokiniai. Mokytojas K.Pranskus šiam konkursui paruošė du puikius pasakotojus – Deividą Dubinovą ir 2011 metų respublikinio „Tramtatulio“ konkurso laureatą Augustiną Ambrulaitį, taip pat sutartinių giedotojas Gabrielą Ratabylską, Agnę ir Dovilę Paulavičiūtes, visus sužavėjusias stipriais, gražiais balsais bei natūraliu atlikimu. Išties gaila, kad Agnė su Dovile šiemet baigia gimnaziją ir išvyks studijuoti. Bet tikimės, kad Švenčionių žemėje pasėtas meilės folklorui grūdas ir toliau augs, klestės ir duos gražius vaisus.

Mokytojos Jūratės Vitkauskienės parengtos Urtė Kujalytė ir Augustė Gudėnaitė ne tik gražiai, skambiai padainavo duetu, bet sėkmingai bandė savo jėgas ir soliniame dainavime, kas tikrai pagirtina.

Jau trečiame „Tramtatulyje“ sėkmingai pasirodo Papildomo ugdymo centro pedagogės Rimutės Pumputienės auklėtiniai: šiemet gražiai padainavo devynmetė Samanta Achranovič.

O štai Švenčionių miesto kultūros centro Adutiškio filialo vedėjas Stanislovas Rumbutis pirmajam konkursui 2011 m. parengė savo dukrą gabią cimbolininkę Dainę Stanislavą, anuomet pelniusią respublikinio „Tramtatulio“ laurus. Antrame „Tramtatulyje“ Dainei jau būgneliu, nors dar nedrąsiai, pritarė Eitvydas Rakovskis. O štai šiemet, trečiajame konkurse, šie jaunieji muzikantai nudžiugino klausytojus savo sklandžiu ir smagiu, užtikrintu grojimu. O Dainė jau grojo ne tik cimbolais, bet ir armonika!

Šiemet „Tramtatulyje“ debiutavo iš Švenčionių miesto kultūros centro Rimanto Ankėno parengtos pasakotoja Laura Palikšaite ir jaunųjų dainininkių duetas – Laura ir Karina Adamovičiūtės. Nors Laurai vos ketveri, bet su vyresne sesute dainuoti drąsu, o ir balsai abiejų sesučių taip gražiai dera...

Malonu, kad į folkloro puoselėtojų gretas įsijungė Švenčionėlių vaikų folkloro ansamblio „Erškėtėlis“ vadovė Loreta Šidlauskienė, kurios auklėtinis Radminas Leleiva taip šauniai tarmiškai papasakojo sakmę „Kukys ir gegužė“, o Virginijos Beržinskienės paruoštas smuikininkų trio – Lukas Kuleš, Karolis Breidokas ir Arnoldas Leleika – tikras unikalus tribalsis mūsų krašto folkloro „perliukas“.

„Tramtatulio“ vertinimo komisija, turėjusi išrinkti pačius stipriausius, nutarė, kad šiemet visi pasirodymai tikrai stiprūs, aukšto lygio, tad nutarė vietų neskirstyti, o tik nuoširdžiai padėkoti juos rengusiems vadovams bei vaikams ir jaunimui. Tad ačiū Jums, mielieji.

2014 metų rajoninis „Tramtatulis“ buvo skirtas tam, kad geriau galėtume pasiruošti ateinančių metų respublikiniam renginiui, o jis – ne už kalnų, nes laikas juk taip greitai bėga...

Violeta BALČIŪNIENĖ