Mes turime 246 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1132
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19676
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67002
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kultūra ugdo ir jungia jaunimą

2014 m. gegužės 10 d. šeštadienis Nr. 35 (1373)

Švenčionėlių bendruomenė „Žeimena“ birželio mėnesį rengia penkių dienų stovyklą Švenčionėlių jaunimui

Nuolat didėjanti migracija iš miestelių į didmiesčius, emigracija iš Lietuvos parodo, kad mes „nykstame“, o kartu ir dingsta mūsų kultūros židinys. Jaunimas ir vaikai turi labai gerai pažinti Lietuvos kultūrą, kraštą, tradicijas ir papročius, kad galėtų ją pamilti ir išsaugoti, būti atvirais savo kultūrai ir semtis joje slypinčių turtų, neprarasti tautinio savitumo. Turiningas ir saugus vaikų ir jaunimo laisvalaikis turi būti nuolatos užtikrinamas. Jiems turi būti suteikiama galimybė dalyvauti įvairiose projektuose, iniciatyvose. Tad Švenčionėlių bendruomenei „Žeimena“ kilo idėja išsaugoti, puoselėti ir populiarinti kultūros vertybes tarp vaikų ir jaunimo.

Kas dar nežino, trumpai apie šią bendruomenę. Švenčionėlių mieste dar neįsteigus bendruomenės „Žeimena“ veikė organizacinė grupė, kuri aktyviai dalyvavo visuomeninėje, socialinėje, miesto puoselėjimo ir infrastruktūros gerinimo srityje nuo 2010 metų. Ši iniciatyvinė grupė ir buvo viena iš iniciatorių steigiant bendruomenę „Žeimena“. 2012 m. birželio 19 d. įregistruota asociacija Švenčionėlių bendruomenė „Žeimena“ veikia socialinės apsaugos, kultūros, sporto, švietimo, aplinkosaugos ir ekonomikos vystymo srityje. Bendruomenė nuolat rūpinasi vaikų ir jaunimo problemomis, skatina jų užimtumą visuomeniniame gyvenime. Vienas iš bendruomenės „Žeimena“ įgyvendinamų projektų ir yra „Kultūra jungia mus“ (remia VVG „Švenčionių partnerystė“). Vietinės veiklos ne visada leidžia pilnai atsiskleisti, o kaimo vietovės geografiniai sunkumai dar labiau riboja galimybes, todėl daugelio jaunų žmonių laisvalaikio užimtumas yra apribojamas galimybių stoka. Projektas „Kultūra jungia mus“ - vienas iš būdų paįvairinti jaunimo laisvalaikį.

Edukacinėje kūrybinėje stovykloje jaunimas ir vaikai susipažins su Lietuvos ir Švenčionių krašto kultūriniu paveldu, autentišku krašto folkloru bei etnokultūra. Jaunimas ir vaikai stovykloje, kuri rengiama Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre, kartu mokysis lietuvių liaudies šokių, dainų, žaidimų, muzikos, taip pat susipažins su krašto istorija bei kulinariniu paveldu. Projekto dalyviai susipažins su Rytų Aukštaitijos senaisiais amatais: žvakių liejimu senuoju būdu, juostų audimu vijimo būdu, vaistažolininkyste. Stovyklautojų laukia smagus talentų šou, išvykos dviračiais ir baidarėmis, pažintis su kaimyniniais Zarasų ir Utenos miestais, apsilankymai Pakretuonės ir Šlyninkos (Zarasų r.) malūnuose ir dar daug įdomių renginių. Šių veiklų metu jaunimas susidraugaus, išmoks turiningai ir įdomiai praleisti laisvalaikį, drauge veikti. Projekte dalyvauja 11-26 metų vaikai ir jaunimas iš Švenčionėlių miesto, tarp jų ir socialinę atskirtį patiriantys asmenys. Pastariesiems projektas suteikia galimybę integruotis į kultūrinį gyvenimą bei dalintis patirtimi kartu su bendruomene.

Projektas „Kultūra jungia mus“ yra skirtas skatinti vaikų ir jaunimo bendras iniciatyvas, ugdyti socialinį aktyvumą, įtraukiant rizikos grupių atstovus.

Kultūra vienija ir sutelkia žmones prasmingiems ir kilniems darbams. Savo krašto istorijos, tradicijų ir paveldo puoselėjimas yra vienas svarbiausių jaunojo piliečio uždavinių.