Mes turime 595 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3453
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28583
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75909
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kaip linksminasi jaunimas?

2014 m. gegužės 3 d. šeštadienis Nr. 33 (1371)

Komisija svarstė nepilnamečių problemas

 

Nusikalsta vis jaunesni

Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus iniciatyva Narkotikų kontrolės komisija surengė atvirą posėdį, kuriame dalyvavo rajono kultūros ir švietimo įstaigų vadovai, verslininkai ir teisėsaugos pareigūnai. Posėdyje aptartas nepilnamečių nusikalstamumas, alkoholio, tabako ir psichotropinių medžiagų vartojimo prevencija ir kontrolė. Nepilnamečių nusikalstamumas rajone nėra didelis – pernai užfiksuoti 33 atvejai, bet neramina tai, kad nusikalsta vis jaunesni asmenys – iki 14 metų. 16 nepilnamečių pateikti įtarimai. Tai reiškia, kad kai kurie asmenys padarė po kelis nusikaltimus.

 

Švenčia užsislaptinę

Ne tik nusikalstamumas kelia rūpestį. Ne mažesnė problema – alkoholinių gėrimų vartojimas. Komisijos pirmininkas Olegas Šapovalas sakė, kad surengti posėdį šia tema paskatino skaudi nelaimė, įvykusi Švenčionėliuose po šimtadienio šventės. Abiturientų laukia dar dvi gražios mokyklinės šventės – paskutinis skambutis ir išleistuvės. Ką daryti, kad jų neaptemdytų nelaimės? Apie tai daugiausia ir buvo kalbama atvirame posėdyje. Mokyklų vadovai dalinosi patirtimi. Jų nuomone, tik veikiant išvien su tėvais galima imtis veiksmingų priemonių.

Apmaudu, kad paskutines mokyklines dienas žyminčios šventės pasitraukė iš mokyklų į sodybas, kavines. Juk daugelis prisimename, kad savo mokyklines šventes šventėme tik mokyklose drauge su mokytojais. Sporto salė virsdavo puotų sale, visiems buvo smagu. Kas pasikeitė, kodėl šventės pasitraukė iš mokyklos sienų? Pedagogų teigimu, jaunimas nenori švęsti mokykloje, vengia viešų vietų, ieško nuošalių, kad galėtų laisviau jaustis ir elgtis, nemėgsta kontrolės. Ne paslaptis, kad tose šventėse vartojami alkoholiniai gėrimai, ir tai daroma su tėvų leidimu, už jų pinigus, tad saugumu turėtų rūpintis ir tėvai, bet, pasak mokyklų direktorių, budėti renginiuose, kaip būdavo anksčiau, jų neprisiprašytum. Tiesa, apsaugoti vaikus bandoma kitaip. Štai vienoje iš mokyklų švenčiant šimtadienį tėvai surinko iš moksleivių automobilių raktelius ir patys juos po šventės parsivežė, kitoje tėvai pasamdė autobusą, kad visus saugiai parvežtų. Įvairios yra patirties, ji visa šiek tiek priverstinė. O kur susikalbėjimas?

Posėdyje dalyvavę Švenčionių ir Švenčionėlių miestų kultūros centrų direktoriai Aurimas Baliukonis ir Ona Raguckienė konstatavo, kad kad ir tradicinių savaitgalio diskotekų praktiškai neliko – jos nevyksta, nes jaunimas nesusirenka.

 

Nepilnamečiams neparduoda, bet jie … vartoja!

Nerimą kelia ne tik šventės. Anoniminės apklausos rodo, kad vis jaunesni vaikai ragauja alkoholinių gėrimų ir rūko. Švenčionių visuomenės sveikatos biuro direktorės Daivos Vinogradovos rajone atliktos apklausos duomenys tiesiog šokiruoja. 51 proc. moksleivių yra bandę rūkyti, 61 proc. iš jų – iki 14 metų. Nežinia, kiek jų ne tik bandė, bet ir tapo rūkaliais. Su alkoholiniais gėrimais situacija dar baisesnė: 76 proc. moksleivių ragavo alkoholinių gėrimų, galima spėti, ir ne po vieną kartą. Nors verslininkai sako nepilnamečiams alkoholinių gėrimų ir rūkalų neparduodantys, policija pažeidimų neužfiksavo, jaunimas svaigalų kažkaip įsigyja. 60 proc. teigia, kad jiems nuperka vyresni asmenys. Pernai už šį nusikaltimą surašyti 3 protokolai. Atrodytų, juokingai mažai, bet šį suaugusiųjų nusikaltimą labai sunku užfiksuoti ir įrodyti. Kontroliniams pirkimams siųsti nepilnamečių negalima - draudžia įstatymas.  Sunkiai paaiškinama, bet, 35 proc. moksleivių vis dėlto pareiškė, kad gėrimų nusiperka patys. 15 proc. apklaustųjų prisipažino, kad jiems alkoholinių gėrimų pirko tėvai... Belieka pripažinti, kad populiarios, skambiai vadinamos prevencinėmis, priemonės neveiksmingos.

Lengviausia dėl visko – tiesiogiai ar netiesiogiai – suversti kaltę prekybininkams (kažkodėl ne gamintojams), bet ar tikrai čia priežastis? Juk girtauja ir rūko ne visi paaugliai. Posėdyje dalyvavęs verslininkas Šarūnas Stasiulevičius svarstė: „Dėl manęs visada, ir kai buvau paauglys, nors upės alkoholio plauktų, aš puodelio nesemčiau,  man tiesiog nereikia. Reikia daugiau bendrauti su jaunimu, sudominti prasminga veikla, užuot ieškojus kaltų“.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ