Mes turime 228 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3129
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17128
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64454
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kultūra atvira, tik ateik

2011 m. rugpjūčio 24 d., trečiadienis Nr.61 (1108)

Švenčionių miesto kultūros centro darbuotoja Inesa Bojarunec nuo pat mokyklinių metų pati buvo aktyvi jaunimo organizacijų narė. Ir ne tik narė, o lyderė, burianti aplink save kitus. Pavyzdžiui, jai vadovaujant susibūrė ir stipri Jaunųjų šaulių kuopa.

Pradėjusi dirbti Švenčionių miesto kultūros centre Inesa buvo pasiųsta į mokymus jaunimo darbuotojams, dirbantiems kultūros srityje. Tai buvo žingsnis formaliam jaunimui burti, nes kultūros centre yra didžėjų klubas, dainuojančių, šokančių jaunuolių. Tad norėta sukurti visiems bendrą erdvę. Antrasis žingsnis – Jaunimo reikalų departamento pasiūlymas dalyvauti dar vienuose mokymuose, bet ten jau buvo atviras darbas su jaunimu, daugiausia su neformaliu, su užimtumo neturinčiu jaunimu. Po mokymų Inesa, gavusi rajono jaunimo reikalų koordinatorės Jolantos Olechnovič rekomendaciją, parašė projektą, kad Švenčionių miesto kultūros centras galėtų suteikti sąlygas jaunimui susirinkti. Šiam projektui pritarė ir Kultūros skyriaus vedėja Danutė Vigelienė, iškart skyrusi jaunimo reikmėms patalpas kino teatre. Jos gal kiek didokos, bet pradžia gera. Nuo birželio mėnesio vykdomas projektas „Kultūra atvira, tik ateik“, kurio metu pagal tam tikrus veiklos planus buvo sudaryta įvairių veiklų eiga, kad jaunimas susiburtų ir užsiimtų jiems įdomiais dalykais arba galėtų tiesiog šiaip pasėdėti ir pasišnekučiuoti arba visiškai nieko neveikti. Atviro darbo su jaunimu metodai neleidžia jaunimui primesti veiklų, kurių jie nenori patys.

Iš pradžių daugiausia jaunimo norėjo muzikuoti ar išmokti groti, pavyzdžiui, gitara. Tad, bendradarbiaujant su Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija, vasarai buvo pasiskolinta muzikos aparatūra: instrumentai ir įgarsinimas. Jaunimo muzikinės grupės, kurios laisvalaikiu repetuoja ir koncertuoja, ir buvo pirmieji atviros jaunimo erdvės lankytojai. Jie ne tik susirenka čia pagroti, bet ir mielai pamoko kitus jaunuolius, kurie nori išmokti groti kokiu nors muzikos instrumentu. Jau dabar čia repetuoja 2-3 roko grupės, kelios solistės ir kitokie atlikėjai.

Gana populiari veikla – kino filmų peržiūros, kurioms jaunimas taip pat patys pasirenka filmus. Nors vadovai ir neįtakoja pasirinkimo, bet vis dėlto rekomenduojama nesirinkti „S“ raide pažymėtų juostų. Nei nusiskundimų, nei priekaištų kol kas niekas neišsakė. Projektorių paskolino Švenčionėlių atvirą jaunimo centrą globojantis Gytis Šalna, kompiuterį švenčioniškiai turi savo, o kitą aparatūrą – Švenčionių Z.Žemaičio gimnazija. Taip bendrom jėgom pasiūlomas vienas iš turiningo laisvalaikio praleidimo būdų.

Jaunimo susibūrimo vietoje atmosfera labai liberali, bet vis dėlto privalu laikytis kelių griežtų taisyklių: čia nevartojamas alkoholis ir jokie kiti kvaišalai, nerūkoma, nesikeikiama, prisižiūrima tvarkos ir švaros.

Visais klausimais, jei reikia, pataria ir konsultuoja Kazimieras Pranskus, Inesa Bojarunec, Jolanta Olechnovič.

Pačiame vasaros įkarštyje buvo sumanyta atvirą erdvę jaunimui kuriam laikui perkelti į gamtą – surengta smagi stovykla, kurioje taip pat dalyvavo tie, kurie norėjo. Čia daugiausia dėmesio buvo skiriama susipažinimui, komandos formavimui ir gilinimui. Partneris ir rėmėjas Sirvėtos regioninis parkas mielai suteikė jaunimui stovyklavietę, o jaunimas įsipareigojo sutvarkyti aplinką, surinkti šiukšles, suremontuoti suoliukus, sukapoti malkas ir t.t. Visi smagiai leido laiką dieniniame ir naktiniame orientaciniuose žygiuose, vakaronėje prie laužo varžėsi dainų konkurse, kuriame nugalėjo... draugystė.

Pasak Inesos, projektas numato pritraukti jaunimą iš socialinės rizikos šeimų, kad būtų mažinama atskirtis, tad bendradarbiaujant su Švenčionių RPK pareigūne Vita Semaškiene į stovyklą gamtoje buvo pakviesti jaunuoliai iš socialinės rizikos šeimų, kurie taip pat šauniai įsiliejo į bendrą komandą.

Ypač didelį įspūdį jaunimui paliko naktinis žygis, kurį padėjo surengti jaunieji šauliai. Tad dabar į atvirą erdvę besirenkančio jaunimo planuose tokį naktinį žygį surengti pačiuose Švenčionyse.

Kartu su Švenčionių jaunimu į gamtą vykusi ir dažnai juos kino teatro patalpose aplankanti rajono jaunimo reikalų koordinatorė, tarybos narė Jolanta Olechnovič džiaugėsi Inesos aktyvumu ir šauniu jaunimu, kuris puikiai moka leisti laiką kultūringai, linksmai ir be svaigalų. Jie taip aktyviai dalyvavo ir Švenčionių miesto 525 m. jubiliejaus metu surengtoje Jaunimo idėjų mugėje. „Kaskart užsukusi į kino teatrą, džiaugiuosi, kad čia besirenkančių jaunuolių vis daugėja, - sakė J.Olechnovič. – Vieni groja, kiti arbatą geria, treti žaidžia šaškėmis, ketvirti piešia laikinąsias tatuiruotes, dar kiti paprasčiausiai šnekučiuojasi... Tėvams turėtų būti ramu, kad jų vaikai čia saugiai ir įdomiai leidžia laisvalaikį, o nesišlaisto gatvėmis. Labai norėtumėm, kad pavyktų šį projektą tęsti ir toliau“.

Jaunimo reikalų koordinatorei vienbalsiai pritarė ir žiūrėti filmo susirinkę jaunuoliai. Tarp jų – nemažai studentų, vasarą sugrįžtančių į gimtąjį miestą. Vieni čia sakė ateinantys pagroti, kiti – susitikti su draugais ar tiesiog pasiklausyti tų, kurie turi daugiau idėjų ir mėgsta jomis pasidalinti. Čia laukiami visi.

Dar daugiau informacijos galima sužinoti ir prisijungti prie įdomių veiklų galima socialiniame tinklapyje „Facebook“ profilyje „Švenčionių rajono jaunimas“.

Irena POŽĖLIENĖ