Mes turime 300 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:284
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25414
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72740
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gimnazija visada jauna, nors jai ir 95-eri

2014 m. balandžio 19 d. šeštadienis Nr. 30 (1368)

Greitai bėga laikas, o gal mes skubame gyventi. Rodos, visai neseniai buvo švenčiamas Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos 90 metų jubiliejus, o štai 2014 m. balandžio 12 dieną jau ir 95-metis atšvęstas.

Nors Švenčionių mieste mokyklos veikė jau XVIII amžiaus pabaigoje, bet lietuviška mokykla, nuo kurios savo metus skaičiuoja Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija, įkurta 1919 metais. Pirmosios pamokos prasidėjo sausio 9 dieną. Daug kas pasikeitė per tuos 95 metus. Keitėsi santvarkos, keitėsi mokymo įstaigos pavadinimas, keitėsi vadovai, bet pagrindiniai principai ir idėjos išliko. 1969 metais mokyklai buvo suteiktas jos įkūrėjo ir pirmojo direktoriaus Zigmo Žemaičio vardas, o nuo 1998 m. ši mokymo įstaiga vadinasi Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija. Šiais mokslo metais joje mokosi 448 mokiniai, dirba 66 pedagogai. Gimnazijai vadovauja direktorė Danutė Čepulienė. Štai tokia būtų trumpa įžanga į pasakojimą apie 95-ojo Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos gimtadienio šventę.

Kaip ir pridera, atvykstančius svečius gimnazija ir jos bendruomenė pasitiko šventiškai pasipuošusi, o svečių sulaukta nemažai. Mokiniai, mokytojai ir, žinoma, oficialūs asmenys: Švenčionių r. meras Vytautas Vigelis, LR Seimo narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis, švietimo viceministrė Genoveita Krasauskienė, Švenčionių r. vicemerė Raja Krupenina, Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Danutė Vigelienė, rajono tarybos nariai, rajono garbės pilietis Konstantas Ramelis, Švenčionių dekanas Vidas Smagurauskas ir kiti.

- Sveikinu visus, kuriems brangi Švenčionių Zigmo žemaičio gimnazija, atvykusius į 95 metų jubiliejaus paminėjimą. Man didelė garbė stovėti prie gimnazijos vėliavos. Kuo išskirtinė ši gimnazija? Pirmiausia savo lietuvybe, siekiu plėsti šiame krašte Lietuvos kultūrą ir noru įsikomponuoti į šalies kultūrinį, mokslinį gyvenimą, - pradėdama šventę kalbėjo gimnazijos direktorė Danutė Čepulienė, o svečių pristatymą ji pradėjo nuo visad gimnazijoje laukiamos viešnios – prof. Zigmo Žemaičio dukros Irenos Žemaitytės-Geniušienės. Po svečių pristatymo direktorė pakvietė visus tylos minute pagerbti jau į amžinybę išėjusius gimnazijos pedagogus ir mokinius. Įstrigo vedėjų Kamilės ir Deivido pasakyti žodžiai:

- Gimnazija, skirtingai nei žmogus, visada jauna, nes čia visada skamba mokinių balsai, čia visada daug šypsenų.

Kai scenoje pasirodė dar viena vedėja – būsimoji gimnazistė Dagnė – ir paklausė, ar gimnazija turi savo istoriją, visiems susirinkusiems į šventę buvo trumpai primintos svarbiausios datos ir reikšmingiausi įvykiai per 95-erius Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos gyvavimo metus. Buvusios gimnazijos direktorės Vandos Štuikienės pasisakymą būtų galima priminti labai gražiais jos pasakytais žodžiais: „Ši mokykla visada buvo kaip šviesos žiburėlis“. Argi galima tiksliau ir nuoširdžiau pasakyti apie mokymo įstaigą, nebent pridėti, kad ir yra kaip šviesos žiburėlis, švietęs per visas okupacijas, persekiojimus ir šviečiantis dabar istoriškai svarbioje Nalšios žemės vietoje Švenčionyse ir šviesiantis toliau.

Pirmieji sveikinusieji svečiai buvo meras Vytautas Vigelis ir vicemerė Raja Krupenina, kurie padovanojo gimnazijai gražų atstatytų valdovų rūmų paveikslą ir įteikė Padėkos raštą.

- Ši sukaktis liudija apie jūsų bendruomenės brandą, sugebėjimą įgyvendinti novatoriškas idėjas, puoselėti lietuvišką žodį, - sakė rajono meras Vytautas Vigelis.

LR Seimo narys, kultūros ministras Šarūnas Birutis pasidžiaugė, kad turi galimybę vėl apsilankyti šioje mokymo įstaigoje ir dalyvauti gražioje ir prasmingoje šventėje.

- Sunku įsivaizduoti Švenčionių rajoną be Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos, jos pedagogų, abiturientų, - sakė kultūros ministras prieš įteikdamas Padėkas. Pirmąją Padėką gerb. Šarūnas Birutis įteikė gimnazijos bendruomenei. O perdavęs linkėjimus nuo Seimo Pirmininkės, jis ne tik perdavė linkėjimus iš Seimo švietimo ir kultūros komiteto, bet ir įteikė Seimo Padėkas direktorės pavaduotojai ugdymui Česlavai Zaičikienei, vokiečių kalbos mokytojai Elenai Nilovienei, lietuvių kalbos mokytojai Žydrei Garlienei, biologijos mokytojui Algimantui Kadzevičiui, o baigdamas savo pasisakymą kultūros ministras Šarūnas Birutis padovanojo gimnazijai unikalų leidinį – Simono Stanevičiaus rinkinį.

Švietimo ministerijai atstovavusi viceministrė Genoveita Krasauskienė kartu su švietimo ministro Dainiaus Pavalkio palinkėjimais įteikė gimnazijos pedagogams Švietimo ministerijos Padėkos raštus, o dovanų gimnazijai įteikė laikrodį.

- Laikas kartais eina pert greitai, kartais ima ir sustoja. Miela direktore, reguliuokite laiką šitai mokyklai, - įteikdama dovaną sakė viceministrė. Švietimo ir mokslo ministerijos Padėkos raštai buvo įteikti gimnazijos direktorei Danutei Čepulienei, matematikos mokytojai Alicijai Meškauskienei, muzikos mokytojai Marytei Likienei, lietuvių kalbos mokytojai Almai Asinauskienei.

Švenčionių rajono garbės pilietis Konstantas Ramelis taip pat nepagailėjo gražių sveikinimo žodžių 95-ąjį gimtadienį švenčiančiai Zigmo Žemaičio gimnazijos bendruomenei.

Švenčionių rajono kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Danutė Vigelienė į šventę atvyko su visa komanda ir, žinoma, su dovanomis.

- Gerbiamieji Zigmo Žemaičio gimnazijos bendruomenės nariai, laikas skaičiuojamas ne metais, o nuveiktais darbais. Ir būtent jais – didesniais ir mažesniais – nužymėta Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos 95-oji sukaktis, - sveikindamas gimnazijos bendruomenę su 95-erių metų jubiliejumi sakė Kultūros, švietimo, jaunimo ir sporto skyriaus vedėja Danutė Vigelienė ir kartu su sveikinimo raštu įteikė didžiulį šakotį.

Gimnazijos bendruomenę sveikino rajono tarybos narys Darius Velička, Lenkijos Mrongovo miesto Vesterplatės gynėjų licėjaus, su kuriuo gimnazija bendradarbiauja, direktoriaus pavaduotoja Malgožata Zėlinska.

Negaliu nepaminėti ir profesoriaus Zigmo Žemaičio dukros Irenos Žemaitytės-Geniušienės pasakytų žodžių:

- Jau ne vieną dešimtmetį lankausi jūsų gimnazijoje ir nesuprantu, kaip čia išeina – metai bėga, o gimnazija vis jauna. Visi – jauni, gražūs, energingi. Matyt, reikia prašyti matematikų, kad išvestų amžinos jaunystės formulę. Aš jau ne kartą esu sakiusi, jeigu Dievas duos, dar pasakysiu, ką nors sukurti, iš nieko padaryti yra nelengva, tačiau tai, kas sukurta, išlaikyti ir tęsti yra gal net sunkiau. Jūsų gimnazija susidorojo ir susidoroja su iškylančiais sunkumais. Jūsų gimnazija žinoma kaip viena ryškiausių gimnazijų šalyje. Jūs tikriausia suprasite, kaip mane jaudina, kad šalia gimnazijos pasiekimų nuolat skamba ir mano tėvo vardas. Tai tikrai jaudina, ir aš čia jaučiuosi kaip savo šeimoje, - sakė prof. Zigmo Žemaičio dukra Irena Žemaitytė-Geniušienė, o dovanų ji paliko vyresnės sesers rašytą dienoraštį.

Kalbančių ir linkinčių buvo ir daugiau. Sveikino kolegos, buvę mokiniai. Po oficialios dalies vyko nuotaikingas koncertas, po kurio bendravimas tęsėsi jau neformalioje aplinkoje. Štai taip Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija paminėjo 95-ąjį gimtadienį. Nepastebėsime, kaip pralėks dar penkeri metai, ir bus švenčiamas 100 metų jubiliejus. Toks yra laikas, tokia jo tėkmė...

Algis JAKŠTAS