Mes turime 322 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4958
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15145
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91175
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajono mero ataskaita: rajonas užima solidžias pozicijas šalyje

2014 m. balandžio 12 d. šeštadienis Nr. 28 (1366)

Ketvirtadienį vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje išklausyta, aptarta ir patvirtinta rajono savivaldybės mero ir savivaldybės 2013 metų veiklos ataskaita. Kaip vėliau pasisakydamas pabrėžė tarybos narys Vytautas Bulka, tai labai rimtas dokumentas, atspindintis visų metų darbų rezultatus, be to, jis vainikuoja didžiąją dalį šios kadencijos veiklos – po nepilnų metų, 2015-ųjų vasarį, vyks savivaldybių rinkimai. Dauguma tarybos narių praėjusių metų rezultatus vertina gerai ir patenkinti pasiektais rezultatais.

Vilniaus regione ir tarp aplinkinių rajonų iš Utenos apskrities Švenčionių rajonas užima vienas geriausių pozicijų. Rajonas aktyviai dalyvauja Vilniaus regiono plėtros projektų įgyvendinimo priemonėse. 2013 metais įgyvendinant regiono plėtros planą pasirašyta 20 projektų įgyvendinimo sutarčių už 14 096 339,70 Lt sumą. 8 Europos Sąjungos fondų lėšomis finansuojami projektai baigti įgyvendinti.

2007 - 2013 metų laikotarpiu Švenčionių rajono savivaldybė pateikė 53 paraiškas projektams įgyvendinti. ES struktūrinės paramos investicijos turi teigiamą poveikį ekonominiam augimui, gyventojų užimtumui ir nedarbo lygiui. Didesnė investicijų nauda ten, kur jos buvo labiau koncentruotos, todėl rengiant projektus siekiama darbų kompleksiškumo.

Vilniaus regione Švenčionių rajono savivaldybė tarp rajonų užima pirmąją vietą pagal vienam gyventojui tenkančias įsisavintas lėšas (1532,37).

Švenčionių rajonas pagal parengtus projektus labai nedaug atsilieka nuo Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono.

Kasmet Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) skelbia Lietuvos savivaldybių indeksą. Tyrimas vertina, kiek savivaldybėse yra užtikrinama žmonių laisvė rinktis paslaugas ir jų tiekėją bei patiems imtis veiklos. Taip pat – kaip efektyviai panaudojami iš mokesčių mokėtojų surinkti pinigai. Švenčionių rajono savivaldybė Lietuvos savivaldybių indekse užėmė 32 vietą iš 53 rajonų savivaldybių. Tai geriausias iki šiol savivaldybės įvertinimas Lietuvos savivaldybių indekse (2012 metais savivaldybė užėmė 47 vietą iš 53). Švenčionių r. savivaldybei pakilti į dar aukštesnę poziciją sutrukdė prastesni mokesčių, socialinės rūpybos bei sveikatos srities įvertinimai. Metodologiniai pokyčiai mokesčių srityje ir naujai atsiradęs žemės mokesčio vertinimas neigiamai atsiliepė šios srities galutiniam rezultatui. Didelis būsto šildymo kompensacijų gavėjų skaičius lėmė prastesnį socialinės rūpybos srities įvertinimą. Dalis nuostolingai dirbančių gydymo įstaigų nulėmė prastesnį sveikatos sektoriaus įvertinimą.

Investicijų srities įvertinimas viršijo šalies vidurkį (49 balai) ir sudarė 63 balus. Tokį įvertinimą lėmė savivaldybės pastangos pritraukiant investicijas. Užfiksuotas ne tik investicijų vienam gyventojui augimas, bet ir teigiamai vertinama investicija į sklypų paruošimą. Parengti Švenčionių, Švenčionėlių ir Pabradės miestų bendrieji teritorijų planai sąlygoja darnią rajono plėtrą socialiniais, ekonominiais ir gamtosauginiais aspektais. Pagal statistikos rodiklius Švenčionių rajono savivaldybėje vienam gyventojui tenka 3106 litai tiesioginių užsienio investicijų, ir tai du kartus daugiau, negu ankstesniais metais.

Vienas efektyvaus valdymo įrankių – strateginis planavimas. Švenčionių savivaldybė nuosekliai vykdo verslo ir aplinkos skatinimo strategiją, įgyvendina ir rengia dokumentus finansavimui gauti įvairiems infrastruktūros ir plėtros, aplinkos apsaugos, turizmo, paslaugų kokybės gerinimo projektams.

Visa rajono mero ataskaita bus teikiama gyventojams įvairiomis formomis.

Opozicija neišsakė ataskaitai rimtesnių priekaištų, minėjo tik kelis šiuo metu įšaldytus ir, tiesą sakant, daugiau prabangos, o ne būtinybės projektus, kaip antai baseino statyba Švenčionėliuose.  Dar vienas opozicijos kritikos bruožas – kritika ne tuo adresu. Vardina Lietuvos problemas, taiko jas rajonui, nors jos gali būti sprendžiamos tik valstybės lygmeniu. Tai – mažėjantis gimstamumas, mažėjantis gyventojų skaičius, patrauklių darbo vietų trūkumas ir pan.

Tarybos narys Antonijus Jundo įvertino ataskaitą kaip išsamią, o opozicijai patarė dirbti konstruktyviau, aktyviau ir dalintis atsakomybe su valdančiaisiais. Pozityviai vertino ataskaitą ir tarybos nariai Vytautas Bulka, Darius Velička, Vaclavas Gabrinovičius, beje, gyvenantis Ignalinoje, ir sako nieko geresnio ten nepastebėjęs, nors opozicija nuolat pirštais rodo į tą stebuklingąją pusę, ekspertų, deja, priskirtą prie šalies „juodųjų skylių“... Taip jau yra, kad šiems politikams svetimoje rankoje riestainis didesnis.

Rajono meras Vytautas Vigelis baigdamas ir pats pabrėžė, kad problemų yra ir bus, nes išsprendus vienas atsiranda naujų. Tai natūralu ir gyvenimiška. 2014-2020 metų ES finansiniam laikotarpiui parengti nauji  ambicingi investicijų projektai.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis