Mes turime 353 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1444
mod_vvisit_counterŠią savaitę:11631
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:87661
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Švenčionėlių liaudies teatras sukaktį pažymėjo premjera

2014 m. balandžio 5 d. šeštadienis Nr. 26 (1364)

Švenčionėlių liaudies teatras, švenčiantis garbingą 55 metų sukaktį, Teatro dieną pasitiko ir garbingą sukaktį pažymėjo premjera – Izabelės Lukšienės „Brangutė“ (režisierė Daiva Pošiūnienė).

Penktadienio vakarą gausiai į premjerinį spektaklį susirinkę žiūrovai neiškart suprato, kas vyksta scenoje: čia Richardas Leleiva, pasipuošęs fraku ir... veltiniais režisierės užsakymu kūrė jai jubiliejinį tekstą ir vis svajojo apie kelių šimtinių premiją, kurią jam už šį darbą neva pažadėjusi režisierė. Režisierė Daiva Pošiūnienė, išsipusčiusi dailia suknele vis lakstė tai šen, tai ten ir teikė savo pasiūlymus. Dar labiau visus iš vėžių išmušė Gražina Jarmalytė, šiame teatre vaidinanti nuo pat pirmojo spektaklio visus 55 metus, įlėkusi pro žiūrovų salės duris ir kaip tikra primadona aikštingai pareikalavo Ofelijos, Džiuljetos ir kitų pagrindinių vaidmenų, padėkų ir „rėmelių“... Daivai su Richardu dėl to suabejojus, p. Gražina čia pat čežėdama savo krinolinais elegantiškai „nualpo“ ant sofutės... Tikra žvaigždė, nepakartojama artistė! Juk ne veltui tą vakarą G.Jarmalytei žiūrovai atsistoję plojo net du kartus – taip dėkodami ir už jos puikią vaidybą, ir už ištikimybę švenčionėliškių mėgstamam liaudies teatrui. Jai 2009 m. buvo įteikta nominacija „Už nuopelnus Lietuvos mėgėjų teatrui“ ir diplomas „Už ilgametę kūrybinę veiklą Švenčionėlių liaudies teatre“.

Ši komiška, bet žavi mizanscena apie teatro gyvenimą, kur buvo trumpai papasakota ir teatro istorija, paminėti režisieriai, artistai, buvo intriguojanti 55 metų teatro šventės pradžia. Po to Richardas Leleiva apsiavė prie frako tinkančius batus ir pranešė, kas iš tikrųjų laukia žiūrovų, o nuskambėjus teatro himnui, kurį atliko Marijonas Dieninis, Giedra Kaminskienė ir Vitalijus Laptevas, pakilo uždanga ir į sceną išėjo „Brangutės“ personažai. Neilga ir smagi pjesė apie šių dienų aktualijas, kai ne vienas dėl savo gyvenimo skuba pasitarti pas būrėją, kurios „kortos nemeluoja“, nes ta tetulytė paprastai yra puiki psichologė, gerai išmananti žmogaus sielos slėpinius bei elgesio motyvus, be to, nevengianti surinkti ir po apylinkes vaikštančių gandų, kurie labai praverčia „nuspėjant ateitį“...

Beje, šį spektaklį Švenčionėlių liaudies teatras rodys „Juoko sūkurio“ metu. Meno mėgėjų teatrų festivalis „Juoko sūkurys“ gyvuoja nuo 1995 m. ir į Švenčionėlių m. kultūros centro sceną sukviečia vos ne visos Lietuvos teatrinio meno entuziastus. Pastaraisiais metais festivalis išaugo į tarptautinį.

Švenčionėlių miesto teatrinio meno entuziastai, vadovaujami Nikolajaus Andrejevo, 1952 m. susibūrė į dramos kolektyvą. 1959 m. Švenčionėlių mėgėjų dramos kolektyvas vienas pirmųjų Lietuvoje gavo Liaudies teatro vardą. Teatro įkūrėjas ir ilgametis režisierius Nikolajus Andrejevas teatrui vadovavo net iki 1968 m. 1968-1985 m. čia dirbo tokie režisieriai: Voložinas, Lido, Iljina, Lurje, Sergeiko, Južakova, Žilys, Černiauskas. Geriausiais laikais dviejose teatro trupėse ir jaunimo studijoje dalyvavo daugiau kaip 60 žmonių. Per 55 metus kas antras Švenčionėlių gyventojas vienaip ar kitaip buvo susijęs su teatru.

1985 m. teatrui vadovauti atėjo jaunas, ką tik pabaigęs studijas, režisierius A.Šibkus. Prasidėjo naujas intensyvus kūrybinių ieškojimų metas, naujos psichologinės-realistinės krypties premjeros. Nuo 1996 m. teatrui vadovavo režisierius Virgilijus Noreika. Tai jau daugiau komedijos žanras... 2004 m. į teatrą vėl grįžo A.Šibkus. Po to režisieriai vėl keitėsi. Nuo 2008 m. iki dabar liaudies teatrui vadovauja D.Pošiūnienė.

Po „Brangutės“ premjeros Švenčionėlių liaudies teatrui buvo įteikta rajono meros Vytauto Vigelio dovana – didžiulė dėžė, pilna brangenybių: teatrinio grimo, priemonių, klijų ir kitokių kiekvienam spektakliui reikalingų dalykų. Į sceną buvo pakviesti visi, kada nors šiame teatre vaidinę artistai. Pasak R.Leleivos, jis specialiai neminėjęs jų vardų, nes per 55 liaudies teatro gyvavimo metus nerasi Švenčionėliuose ir jo apylinkėse šeimos, kuri vienaip ar kitaip nebūtų prisilietusi ar prisidėjusi prie liaudies teatro gyvavimo...

Švenčionėlių teatralus pasveikino įteikė Padėkas rajono mero pavaduotoja Raja Krupenina, Kultūros, švietimo ir jaunimo skyriaus vedėja Danutė Vigelienė, LR Seimo nario, kultūros ministro Šarūno Biručio padėjėjas Kazimieras Šiekštelis, Švenčionėlių m. kultūros centro direktorė Ona Raguckienė ir daug kitų svečių.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis