Mes turime 245 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5370
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30500
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77826
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tikėti svajonėmis ir pažinti save

2014 m. balandžio 2 d. trečiadienis Nr. 25 (1363)

Karjeros diena Švenčionių vidurinėje mokykloje – jau tradicinis renginys. Tačiau kaskart jis organizuojamas vis kitaip, tačiau visada įdomiai, kad mokiniai kiek galima geriau susipažintų su įvairiomis profesijomis, kurias ateityje jie galbūt rinksis.

Šių mokslo metų Karjeros dienai išleistas mokyklos laikraštukas „Mokinių balsas“ jau pirmame puslapyje ragina garsių žmonių žodžiais: „Pažink pats save!“ (Sokratas); „Ateitis priklauso tiems, kurie tiki savo svajonėmis“ (E.Ruzveltas). Ir šiuose žodžiuose sudėta visa esmė: renkantis profesiją ir tolesnį gyvenimo kelią labai svarbu svajoti, tikėti svajonėmis, nebijoti siekti tikslo, bet nemažiau svarbu – pažinti save. Juk visai gali būti, o neretai taip ir atsitinka, kad „svajonių profesija“ pradėjus studijuoti, atliekant pirmąją praktiką arba pradėjus dirbti pasirodo nesanti tokia.

Tad labai sveikintina, kad Švenčionių vidurinėje mokykloje vaikai nuolat visus mokslo metus supažindinami su įvairiomis profesijomis ne tik teoriškai, bet ir kiek įmanoma praktiškai. Jiems rengiamos ekskursijos į mokinių tėvelių, senelių, mokyklos draugų darbovietes, į mokyklą nuolat atvyksta įvairių svečių (sportininkų, verslininkų, žurnalistų, policininkų, gamtininkų ir kt.), kurie papasakoja, kokių savybių reikia norint dirbti vienokį ar kitokį darbą, kokių dalykų svarbiausi mokytis, kokius įgūdžius ar gebėjimus reikia tobulinti. Tai padeda kuo anksčiau mokiniams suprasti, kokia specialybė juos domina, ir ar turės jie reikiamų savybių, kad galėtų ją rinktis.

Įdomi buvo ir praėjusiais mokslo metais įdiegta nauja ugdymo karjerai veikla – „šešėliavimas“. Tai galimybė mokiniams praleisti dieną su įvairių profesijų atstovais, stebint jo kasdienį darbą. Nemažai mokinių pareiškė norą tapti kieno nors „šešėliais“ ir šiemet. Mokyklos karjeros koordinatorė Liudmila Semaško sakė, kad atsižvelgdami į mokinių pageidavimus ieškojo jų pasirinktų profesijų atstovų, kurie sutiktų praleisti su mokiniu dieną ar kelias ir išsamiau supažindintų su savo darbu. „Šešėliavimo“ veikloje dalyvavę mokiniai džiaugėsi, kad tai buvo labai įdomi ir reikalinga patirtis, skatinanti dar tvirčiau apsispręsti dėl tolesnių studijų pasirinkimo.

Tokias nuolatines karjeros planavimo ir ugdymo veiklas apibendrinantis renginys Karjeros diena Švenčionių vidurinėje mokykloje šiemet buvo surengtas kartu su amatų ir idėjų muge. Vaikų išradingumui nebuvo ribų! Čia ir pačių rankdarbiai, ir piešiniai, ir lipdiniai, ir įvairūs skanėstai. Netrūko ir mokinių tėvelių ar mokytojų bei mokyklos darbuotojų bei svečių dirbinių. Akį traukė gražūs papuošalai, odinės segės, namų darbo muilas, mezginiai, nėriniai ir kitokios grožybės.

Į Karjeros dieną atvyko daug garbių svečių, nuolat aplankančių šią mokyklą: teisininkas Švenčionių rajono garbės pilietis Konstantas Ramelis, Švietimo ir mokslo ministerijos Neformalaus ugdymo skyriaus specialistė, Švenčionių seniūnė Ina Sinienė, UAB „Ausegra“ serviso vadovas Arvydas Gailiušas, bitininkas Aleksandras Pupkevičius, „Sirvėtos“ regioninio parko atstovai Marius Semaška ir Tatjana Ivanova, VĮ Švenčionėlių miškų urėdija ryšių su visuomene specialistė Ona Gylienė. Kai kurie iš jų tą dieną vedė vaikams netradicines pamokas, kiti diskusijose pateikė mokyklos bendruomenei dar daugiau vertingų pasiūlymų, kaip dar efektyviau plėtoti mokinių karjeros ugdymo veiklas, pažadėjo ir toliau teikti Švenčionių viduinei mokyklai visokeriopą pagalbą.

Įdomios buvo ir tą dieną daugelyje klasių vedamos netradicinės pamokos, kurias, kaip jau minėjau, vedė mokyklos svečiai, mokytojai, o ypač daug mokinių tėvelių ar net senelių. Po to aktų salėje kiekviena klasė pristatė ir parodė, ko išmoko ir su kokia profesija susipažino. Pavyzdžiui, šios mokyklos biologijos mokytoja Oksana Gončarova, pakvietusi į netradicinę pamoką supažindino su savo hobiu – tapyba. Pažiūrėję įvairių dailininkų, pačios mokytojos Oksanos darbų, susipažinę su kai kuriomis tapybos technikomis, mokiniai entuziastingai kibo į darbą. Pagundai nutapyti paveiksliuką neatsispyrė ir Švenčionių miesto seniūnė Ina Sinienė, urėdijos atstovė Onutė Gylienė, Švenčionių vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Regina Tomaševič ir šio straipsnio autorė. Potėpis po potėpio, paskatinantis mokytojos Oksanos žodis ir drąsesnis jos teptuko brūkštelėjimas – ir pavyko nutapyti romantišką pajūrio peizažą...

Daug džiaugsmo ir entuziazmo mokinių akyse matėme ir apsilankę kitose klasėse. Vienoje kirpėja mokė vaikus, kaip reikia formuoti įvairių stilių šukuosenas, kitoje – jaunieji daržininkai sėjo sėklas, pikavo jau anksčiau pasėtus ir suvešėjusius daigus, skaičiavo įdėtas lėšas ir atsipirkimą. Dar kitur vieno mokinio močiutė iš panaudotų plastmasinių butelių mokė pasigaminti dailias vazeles ir dirbtines gėles – ekologiška ir įdomu. Patiko vaikams ir floristo, mezgėjo, rankdarbių bei aksesuarų siuvėjo darbas, jie sužinojo, ką veikia medicinos seselės, kokia veikla užsiima sporto treneriai ir kaip teigiamai sportas veikia žmogaus organizmą, ką veikia gamtininkai, mokėsi piešti ne tik ant popieriaus, drobės, bet ir ant stiklo, na, o kompiuterių klasėje buvo sukurtas ir susirinkusiems pademonstruotas smagus filmukas apie visa tai, kas vyksta čia ir dabar Karjeros dieną.

Irena POŽĖLIENĖ