Mes turime 296 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6005
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19865
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92222
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pavasarį sveikinom muzikos garsais

2014 m. balandžio 2 d. trečiadienis Nr. 25 (1363)

Kaip ankstyvą pavasarį gražiai sutaria paukščiai, čiulbėdami ir suokdami įvairiausiais balseliais, taip gražiai sutarė ir muzikantai šių metų kovo 30 dieną sulėkę į Vilniaus Balio Dvariono dešimtmetę muzikos mokyklą, liaudies instrumentų ansamblių ir orkestrų festivalį „Pavasario sutartinė“. Kanklėmis, birbynėmis, skudučiais, skrabalais ir kitais instrumentais pavasarį sveikino meno, muzikos mokyklų mokiniai, universiteto studentai.

Jau kelintą kartą į festivalį važiuoja ir Švenčionėlių meno mokyklos kanklininkių ansamblis. Mažosioms kanklininkėms – Sonatai Gudelaitytei, Gretai Nalivaikaitei ir Ramintai Mikštaitei (mokyt. M.Matijošiūtė) šis festivalis buvo pirmasis. Tačiau scenoje jos jau nebe naujokės. Mergaitės nemažai koncertavę meno mokyklos scenoje, Švenčionėlių miesto kultūros renginiuose, o grodamos po vieną dalyvavo ir skynė laurus įvairiuose respublikiniuose konkursuose (šiais mokslo metais Greta Nalivaikaitė tapo dviejų respublikinių konkursų diplomante, o pernai – keturių konkursų laureate ir diplomante).

„Pavasario sutartinėje“ kanklininkės ne tik puikiai atliko savo programėlę, bet klausėsi ir kitų atlikėjų. Mokines sužavėjo liaudies instrumentų gausumas, nuostabi jų darna, tembrų švelnumas, atliekamų kūrinių įvairovė, o iš žiūrovų salės pasklidę daudyčių šaukiniai ne vieną žiūrovą privertė krūptelėti ir atsigręžti į dažniausiai tik dainų šventėse išgirstamą instrumentą.

Smagu, kad muzikos ir meno mokyklose gausiai skamba tautiniai instrumentai, kad „Lietuva kankliuoja“, nes kaip rašė kompozitorius Silvestras Miltenis: ,, ...kankles aš labai myliu. Jų švelnus, sidabrinis skambesys mane sujaudina, nuramina, užburia ir neša sielą į baltas ir karštas dangaus žvaigždes...“ Pritardama kompozitoriaus žodžiams noriu pastebėti, kas gi daugiau pažadins kasdienybės atbukintą jautrumą, jei ne švelnūs muzikos garsai.

Milda MATIJOŠIŪTĖ

 
Reklaminis skydelis