Mes turime 297 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5928
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19788
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92145
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sugrįžtantiems paukščiams – nauji namai

2014 m. kovo 19 d. trečiadienis Nr. 21 (1359)

Įvairios Lietuvos miškininkų organizuojamos šventės jau yra tapusios smagiomis ir gražiomis tradicijomis.

Viena iš tokių – inkilų kėlimo šventė pavasarį. Kasmet jas rengia visos 42 miškų urėdijos, taip pažymėdamos paukščių grįžimą bei gamtos prisikėlimą po žiemos. Iki pavasario lygiadienio kovo 22-23 d. reikia iškabinti inkilus sparnuočiams.

Pirmadienį, kovo 17 d., visoje Lietuvoje buvo surengta pavasario šventė „Paukščiai grįžta namo“, skirta Pasaulinei miškų dienai. Joje aktyviai dalyvavo ir Švenčionėlių miškų urėdijos miškininkai ir jaunieji miško bičiuliai. Švenčionėlių miškų urėdija sugrįžtantiems paukščiams pasitikti surengė tris inkilų kabinimo renginius, juk urėdijos teritorija labai didelė, ir visur yra nemažai jaunųjų miško bičiulių. Prieš tai inkilus kabino su Adutiškio vidurinės mokyklos mokiniais ir Svirkų skyriaus pradinukais.

Baigiamasis renginys vyko Sarios ir Gelednės girininkijose. Čia atvyko ir Švenčionėlių miškų urėdas Nauris Jotautas, ir didelis būrys miškininkų iš įvairių girininkijų, ir jaunieji miško bičiuliai iš Švenčionių vidurinės mokyklos bei būsimieji miškininkai iš Švenčionių PRC.

Urėdijos ryšių su visuomene specialistė Onutė Gylienė ir Adutiškio girininko pavaduotoja Irina Jusienė susirinkusiems jauniesiems miško ir paukštelių draugams pažėrė daug įdomių faktų apie paukščius bei pateikė nemažai klausimų. Teisingai juos atsakiusiems buvo įteiktos atminimo dovanėlės. Po tokios mini viktorinos paaiškėjo, kad vaikai labai išprusę ir apsišvietę: jie žinojo, kad Lietuvoje yra užregistruota per 380 paukščių rūšių, kad didžiausias pasaulio paukštis – strutis, mažiausias – kolibris ir t.t. Tik štai į klausimą, koks paukštis visą laiką skraido ir nutupia ant žemės tik labai trumpam, atsakyti buvo sunkiau. Laimė, vaikams į pagalbą suskubo urėdas N.Jotautas, paaiškinęs, kad tai jūrinis paukštis – albatrosas.

Miškininkai papasakojo, kad kabinant reikia pažiūrėti, kad paukštelis galėtų lengvai patekti į savo būstą, kad šakos neužstotų namelio angos, kad per šakas negalėtų joks plėšrūnas patekti į namelį. Norint, kad inkilas tvirtai laikytųsi ant šakos, turi pasirinkti tiesią šaką, įsprausti inkilą tarp šakų, kad jis nelinguotų ir tiesiai kabėtų. Šventės dalyviai, aptarę visus inkilų paukšteliams gaminimo bei kabinimo ypatumus, ilgai nelaukę čiupo inkilus ir su miškininkais bei mokytojais išskubėjo kabinti namelių sparnuočiams. Daugiausia varnėnams, zylėms, keletą inkilų antims klykuolėms, o tamsiuose ir sunkiai įžengiamuose Antanų girininkijos miškuose kovo 10 d. buvo pakabinti 6 inkilai ir uralinėms pelėdoms, kurių perimvietės yra ypač saugomos.

Labai gražių inkilėlių padedama namiškių pagamino Švenčionių vidurinės mokyklos mokinė Izabelė Kuliešaitė. Jos inkilėliai keliaus ir į konkursą, ir į Vilniaus Kalnų parke organizuojamą iškilmingą inkilų kėlimo ceremoniją „Paukščiai grįžta namo“, kuris vyks kovo 21 d., Pasaulinę miškų dieną.

Prikabinę pilnus medžius inkilų, jaunieji miško bičiuliai ir studentai miškininkai kartu su vyresniaisiais kolegomis sugužėjo prie jaukiai spragsinčio laužo pasišildyti, pasisotinti skania koše, atsigerti karštos arbatos su saldumynais. Pasivaikščiojus ir padirbėjus gamtoje neabejotinai ir apetitas geresnis, ir maistas skanesnis. O laužo šiluma ir karštymas tądien buvo visai neprošal, nes ir sniego iš debesų dosniai atseikėjo, ir šaltukas kiek spustelėjo. Tačiau tokie, tikėkimės, trumpam sugrįžę žiemiški orai nebaisūs nei paukšteliams, kurių, pasak miškininkų, jau daugiau nei 40 rūšių yra parskridusių, net ir pempės jau „gyvi, gyvi“ šaukia (kovo 10 d. – 40 paukščių diena, o kovo 19 d. – pempės), nei miškuose dirbantiems ar su mišku tolimesnę ateitį susieti planuojantiems.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis