Mes turime 264 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2901
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6294
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53620
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Švenčionėliškiai kalendorinį pavasarį pasitiko muge ir koncertu

2014 m. kovo 5 d. trečiadienis Nr. 18 (1356)

Kovo 1 dieną nuo pat ankstyvo ryto iš Švenčionėlių kultūros centro sklido linksma muzika, užsukti viliojo malonūs kvapai, o smalsumą žadino pirkinių maišeliais, verbomis ar cukraus vata nešini pirkėjai. Čia vyko tradicinė pavasario amatų mugė, į kurią susirinko ne tik nemažas būrys Švenčionių krašto amatininkų, bet ir svečių iš toliau. Liejosi akordeono melodijos – nepailsdamas grojo muzikantas ir tapytojas Valdas Prunskus, kurio muzika ir nutapyti gražiausių mūsų krašto kampelių peizažai taip pat traukė artyn daug smalsuolių bei pirkėjų.

Įprastai pavasario mugėse gausu verbų. Netrūko jų ir Švenčionėliuose, nemažai buvo siūloma tradicinių Vilniaus krašto iš sausų žolynų surištų, tačiau šiek tiek buvo ir su blindėmis bei visžale kadagio šakele surištų. Už 3-4 litus dailią nedidelę verbelę galima buvo įsigyti, o pridėjus dar kelis – jau ir solidžią puošmeną į namus parsinešti.

Kaip visada, ir stalai, ir prie sienų sustatyti stendai buvo nukloti įvairiaspalviais mezginiais, ploniausiais ažūriniais nėriniais, subtiliai karoliukais padabintomis riešinėmis, megztomis ir nertomis šlepetėmis bei kitais rankdarbiais. Ir iš vilnos veltų grožybių pasirinkimas buvo nemažas, ir sutažo technika kruopščiai pagamintų originalių papuošalų stalas buvo visada apsuptas pirkėjų bei šiaip besigėrinčių subtiliu kūrėjų darbu.

Akį traukė ir medžio dirbiniai – vieni interjerui papuošti labiau tinkami, kiti ir buityje praktiškai pritaikomi. Čia jau reikėjo pirkėjams keleto dešimtinių ir daugiau nepagailėti.

Džiugino, kad mugėje prekiavo ir daug jaunimo. Ir vaikinukai, ir merginos kiekvienas turėjo kuo pasigirti: vienas puikų suolelį sumeistravo, kita papuošaliukų prigamino ar kokių skanėstų prikepė.

Tradiciškai mugėje kvepėjo ir rūkytais kumpiais bei lašiniais, kuriais prekiavo kaltanėniškiai ūkininkai Radziuliai, prie kurių prekystalio net eilutė nusidriekė.

Pirkėjų stoka nesiskundė ir Sarių karčemos atstovas Gintaras Steponėnas. Ant jo stalelio pūpsojo šviežiai iškepti naminiai pyragai, tortai, farširuotos vištos, mėsos vyniotiniai, garavo kibinai. Pirk, krauk viską į maišą ir neškis namiškius palepinti. Išalkai – čia pat kavos su kibinu nusiperki ir pasistiprini.

Nevilioja kava, šalia – Rasa Breidokienė žolynų arbatomis vaišina: ir sušildys, ir nuo virusų apsaugos. Beje, Rasa turi tautinio paveldo produkto sertifikatą, tad jos rinktinės ir pintinės juostos tikrai autentiškos ir gali puikiai reprezentuoti ne tik mūsų kraštą, bet ir Lietuvą.

Dideliam būriui ir prekiavusių mugėje amatininkų, ir tiesiog pasižmonėti atvykusių Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis, pasveikinęs susirinkusius ir palinkėjęs visiems geros prekybos, įteikė neseniai išleistas knygeles „Švenčionių krašto amatai 2013“. Knygelės – tai Latvijos vietos veiklos grupės „Jurkante“, Švenčionių rajono vietos veiklos grupės „Švenčionių partnerystė“ ir Latvijos vietos veiklos grupės „Cesu rajona lauku partneriba“ tarptautinio tęstinio bendradarbiavimo projekto vienas ir kūrinių. Knygelėse, kurias galima pavadinti katalogais surinkta labai svarbi informacija apie įvairių sričių Švenčionių krašto amatininkus, paskelbti jų telefonai, meistrų ir jų darbų nuotraukos. Iš per 100 puslapių turinčios knygelės matyti, kad mūsų kraštas turi daug nagingų meistrų, kurių gretas sėkmingai papildo augantis jaunimas.

Rajono merui Vytautui Vigeliui buvo perduoti linkėjimai nuo mugės prekybininkų ir įteikta simbolinė dovanėlė.

Dar mugei nesibaigus kultūros centro salėje vyko liaudiškas koncertas, kuriame pasirodė Švenčionėlių miesto kultūros centro vaikų folkloro kolektyvai „Erškėtėlis“, „Krakatukai“; Švenčionėlių progimnazijos, meno mokyklos šokių kolektyvai; garbaus amžiaus žmonių šokių kolektyvas „Senjorai“, dainavo Vandos Miloš vadovaujamas vokalinis ansamblis „Gabija“ ir Marijonas Dieninis, koncertą vedė ir aukštaitiška tarme suskeltais pokštais visus linksmino Algirdas Breidokas.

Irena POŽĖLIENĖ