Mes turime 258 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:856
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19400
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66726
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Liberalcentristo Kęstučio Trapiko akibrokštas mokyklų vadovams: „Gan blogai dirbat!“

2014 m. kovo 1 d. šeštadienis Nr. 17 (1355)

Rajono savivaldybės taryba patvirtino svarbiausią dokumentą – rajono biudžetą, taip pat 2014-2016 metų Strateginį veiklos planą su programomis. Posėdyje neapsieita be akibrokštų – opozicija nebalsavo nei už biudžetą, nei už Strateginį planą, o svarstant rajono biudžetinių įstaigų vadovų atlyginimų koeficientus ir priedus liberalcentristas Kęstutis Trapikas staiga pareiškė, kad miestų mokyklų vadovai dirba blogai.

 

Biudžetas

Finansų skyriaus vedėja Liusė Januš pristatė šių metų naujoves, kurios reiškia tik sugriežtinimą. Savivaldybėms skolinimosi limitas nuo pernai buvusių 75 proc. sumažintas iki 70 proc. (mūsų rajone tai sudaro apie 22 mln. Lt). Metinis skolinimosi limitas taip pat sumažintas – nuo 20 proc. iki 15 proc. Mūsų rajono atveju pinigine išraiška skolinimosi limitas sumažintas 1 mln. litų. Jeigu skolinimosi limitas siekia 40 proc., leidžiama skolinti tik ES projektų koofinansavimui. Jeigu būtų gauta viršplaninių lėšų, jos pirmiausia skiriamos įsiskolinimams dengti. Be to, savivaldybės įpareigotos pradelstus įsiskolinimus nuo metų pradžios iki metų pabaigos sumažinti 10 proc.

Biudžeto struktūra šiais metais gerokai skiriasi. Prie savarankiškų funkcijų priskirtas socialinės piniginės pašalpos mokėjimas. Jeigu žmonės geriau gyvens ir reikės mažiau pašalpų, iš numatytų daugiau kaip 5 mln. litų yra galimybė sutaupyti. Kaip ir iki šiol, didžiausią planuojamų pajamų dalį (39 proc. biudžeto) sudaro gyventojų pajamų mokestis, kurio planas šiais metais padidintas 2,5 mln. Lt.

Meras Vytautas Vigelis džiaugiasi, kad po ilgos pertraukos net keli rajonui svarbūs projektai įtraukti į vadinamąjį VIP-ą – Vyriausybės investicijų programą. Tai didelis pasiekimas, nes VIP daugiausia lėšų skiria tęstiniams projektams, o naujus įtraukti reikia didelių pastangų. Didelės vertės projektams šiais metais skiriama dalis lėšų – darbų pradžiai, bet, pasak mero, svarbiausia pradėti. VIP lėšos šių metų biudžetą praturtins daugiau kaip 4 mln. Lt. 2,5 mln. litų skirta Švenčionių kultūros centro renovacijos baigimui ir viešosios bibliotekos patalpų remontui, kuris jau vyksta. Šiais metais 200 tūkst. litų skirta Pabradės kultūros centro techniniam investiciniam projektui parengti. Taip pat rengiami Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos ir Pabradės „Ryto“ gimnazijos senojo pastato rekonstrukcijos techniniai investiciniai projektai. Rajono ligoninės pastato 5 aukšto rekonstrukcijos investicinio projekto rengimui ir (kas liks nuo projekto) kitų darbų pradžiai šiais metais skirta 550 tūkst. litų. Šiais metais numatyta stadiono Pabradėje tarp abiejų gimnazijų statyba.

 

Strateginis planas

Taryba patvirtino trumpąjį – trimetį (2014-2016 metų) strateginį planą. Jame atsispindi šio laikotarpio strateginiai rajono tikslai, uždaviniai ir priemonės jiems pasiekti. Į trumpalaikį planą perkeliamos ilgalaikio Strateginio plano iki 2018 metų priemonės, kurias šiuo metu yra galimybė vykdyti. Dėl lėšų stokos tenka atrinkti prioritetinius projektus. Šiuo metu tai energiją taupantys projektai – viešųjų pastatų renovacija. Pirmieji renovuoti vaikų darželiai parodė, kad išlaidos šildymui mažėja kone perpus.

Meras Vytautas Vigelis drauge su garsios visoje šalyje Pabradėje veikiančios ir nuolat besiplečiančios (kurs dar 300 darbo vietų) „INTERSURGICAL“ įmonės direktoriumi Sigitu Žvirbliu aptarė Pabradės miesto perspektyvas. Pabradė – tikslinė teritorija, tad gaus papildomą finansavimą projektams.

 

Mero pavaduotoja atsiprašinėjo visų mokytojų už K.Trapiką

Iš posėdyje svarstytų per 50 klausimų netikėtai bene nemaloniausiu tapo iš pirmo žvilgsnio procedūrinis klausimas – biudžetinių įstaigų vadovų atlyginimai ir priedai, reglamentuojami įstatymų. Liberalcentristui Kęstučiui Trapikui kažkuo neįtiko pedagogai. „Miestų mokyklų direktoriai gan blogai dirbo, nesugebėjo pavaldiniams išaiškinti, kodėl vėlavo atlyginimai“, - įvertino K.Trapikas... Ką dar blogai dirbo, liko lyg ir neaišku, bet tarybos narys vis labiau karščiavosi ir žėrė kaltinimus mokyklų direktoriams: „Naujų idėjų nėra. Atbuvom pamokas, ir namo? … jau 12-tą ar 3-ią val. mokytojai parduotuvėse... O kur popamokinė veikla? Nėra dvasios, apsileidot. Jūsų darbą stebi paprasti žmonės, jaunimas, neapkerpėkit. Šilta vietelė, gerai apmokama (prieš tai K.Trapikas minėjo daugiau kaip 5 tūkst. Lt algas,- red.p.), truputį ir padirbkit“.

Tai toli gražu ne viskas, ką mokyklų vadovų ir, atrodo, ne tik jų, adresu šaukė K.Trapikas. Beje, visą posėdžio įrašą arba konkrečiai šį klausimą galite peržiūrėti rajono savivaldybės tinklapyje posėdžių archyve.

Buvę salėje žmonės sumišo, o atgavusi žadą mero pavaduotoja Raja Krupenina, kuruojanti švietimą, atsiprašė visų mokytojų už Kęstutį Trapiką. „Vienu sakiniu nubrauktas visas darbas, - pasibaisėjo vicemerė Raja Krupenina. Turbūt jį mokę mokytojai dabar dega iš gėdos, bet ką darysi, galima suprasti, būna juk ir sunkių mokinių...“.

Baisiai nejaukią situaciją baigė balsų dauguma priimtas sprendimas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ