Mes turime 248 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1152
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19696
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67022
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nelaimės, kriminalai, gaisrai

2014 m. vasario 22 d. šeštadienis Nr. 15 (1353)

Gaisrai

Vasario 11 d. vakare, apie 21 val., Mokyklos gatvėje, Kaltanėnų mstl., Kaltanėnų sen., medinio gyvenamojo namo kambaryje užsidegė užuolaida. Laiku pastebėję gaisrą, gyventojai savo jėgomis numalšino liepsną ir atšaukė iškviestus ugniagesius gelbėtojus. Šio įvykio metu apdegė užuolaida, aprūko kambario lubos. Kaip manoma, užuolaida užsidegė dėl neatsargaus elgesio su ugnimi.

Vasario 16 d. apie 16 val. gaisras įsiplieskė Pabradėje, Šlaito gatvėje, mediniame name. Atvykus pirmosioms ugniagesių gelbėtojų pajėgoms, namas degė atvira liepsna, stogas buvo sudegęs ir sukritęs. Nukentėjusių nebuvo, bet gaisro metu sudegė perdengimas, namo vidus ir jame buvę namų apyvokos daiktai. Gaisro priežastis nustatinėjama.

 

Atlikti kiti gelbėjimo darbai

Vasario 16 d. buvo gautas pranešimas, kad reikalinga pagalba policijos pareigūnams kelyje Švenčionys – Adutiškis, Adutiškio sen., išlaisvinti lengvajame automobilyje autoįvykio metu užspaustą žmogų.

Nukentėjusysis buvo išlaisvintas iki ugniagesių gelbėtojų atvykimo ir perduotas greitosios medicinos pagalbos darbuotojams. Atvykę ugniagesiai gelbėtojai atjungė abiejų automobilių akumuliatorius.

 

Apie gaisrą pranešė detektorius

Vasario 12-osios pavakarę Kaune, A. ir J.Gravrogkų gatvėje esančiame daugiabučiame name užsidegė butas. Ugniagesiams atvykus į įvykio vietą, iš penktame aukšte esančio buto veržėsi atvira liepsna. Apmalšinę liepsnas gelbėtojai su kvėpavimo organų apsaugos aparatais įėjo į uždūmintą butą ir gaisravietėje rado apdegusį 60-mečio buto šeimininko kūną. Gaisro metu išdegė visas butas, o iš trečio ir ketvirto aukštų butų buvo evakuota 10 gyventojų, iš jų 2 vaikai. Pirminiais duomenimis, gaisras kilo dėl neatsargaus gyventojų rūkymo, o gaisro įspėjimo detektorių nebuvo įrengta.

Šiais metais gaisruose jau žuvo 28 gyventojai (pernai per tą patį laikotarpį – 25). Daugiausia – 6 žmonės – šiemet žuvo gaisruose, kurie kilo dėl neatsargaus žmonių rūkymo. Manoma, kad apie 70 proc. žuvusiųjų gaisruose buvo neblaivūs. Uždegta cigaretė gali sukelti ne tik pražūtingą gaisrą. Tabake ir tabako dūmuose yra daugiau nei 3 tūkstančiai cheminių junginių, dalis iš jų yra kancerogenai ir gali pažeisti ląstelės genetinę medžiagą bei sukelti vėžį.

Daugeliu atvejų tragiškų gaisro pasekmių galima būtų išvengti, jei gyvenamosiose patalpose būtų įrengti nebrangūs autonominiai dūmų detektoriai, kurie ,,suuodę“ dūmus garsiniu signalu įspėja patalpoje esančius žmones.

Vieną sausio vakarą Kupiškio rajono Dūbliškių kaime užsiliepsnojo gyvenamasis namas. Gaisro metu namuose buvo trys suaugę žmonės bei du mažamečiai vaikai. Nelaimę sukėlė prie įkaitintos krosnies užsidegę padžiauti skalbiniai. Netrukus ugnis pagavo ir sienų tapetus, o gaisras akimirksniu išplito po visą virtuvę. Kitame kambaryje buvę trys neblaivūs suaugusieji išgirdo autonominio dūmų detektoriaus signalą ir, atbėgę į virtuvę, išvydo vis labiau beįsiplieskiančias liepsnas. Pamatę, kad patys kovoti su ugnimi yra bejėgiai, gyventojai išbėgo į kiemą, kartu išsivesdami dvejų ir penkerių metų vaikus. Lauke jie iškvietė ugniagesius. Dūmų detektorių Dūbliškių kaime įsikūrusiai socialinės rizikos šeimai pernai spalio mėnesį, vykdydami akciją „Kūrenkime saugiai“, įrengė Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio pareigūnai kartu su Kupiškio rajono Noriūnų seniūnijos socialine darbuotoja. Ir nors ugnis visiškai sunaikino gyvenamąjį namą, bet nuo ugnies buvo išgelbėtas didžiausias turtas – žmonių gyvybės.

2013 metais Valstybinės priešgaisrinės priežiūros pareigūnai, vykdydami akciją „Kūrenkime saugiai“, apsilankė beveik 3000 socialinės rizikos šeimų būstuose ir įrengė juose per 800 dūmų detektorių.

 

Gaisro metu sudegė žmogus

Vasario 19-osios ryte, apie 4 val., gaisras kilo Cirkliškio sen., Beržynės k., mediniame gyvenamajame name. Atvykus pirmajam ugniagesių gelbėtojų padaliniui, atvira liepsna degė medinis vieno aukšto namas, priklausantis pil. A.K.

Dėl namo savininko neatsargaus rūkymo 2005 m. lapkričio 14 d. šiame name jau buvo kilęs gaisras. Tada nežymiai apdegė kambarys, o pil. A.K. buvo nubaustas administracine bauda.

Šį kartą gaisro padariniai buvo lemtingi. Gaisro metu nudegė stogas, sudegė perdengimas ir išdegė vidus, o kambaryje, toje vietoje, kur stovėjo lova, buvo rastas, kaip manoma, vyriškos lyties stipriai apdegęs kūnas. Gaisrą gesino keturios gaisrinės automobilinės cisternos, gaisro likvidavimo darbai užtruko iki 8 valandos ryto.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Švenčionių rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas žuvusiojo mirties priežasčiai nustatyti.

Spėjama, kad gaisras kilo dėl neatsargaus rūkymo.

 

Sulaikytas naminę degtinę gabenęs pabradiškis

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Švenčionių rajono policijos komisariato pareigūnai sulaikė pabradiškį T.R. gabenusį virš 60 litrų, įtariama, naminės degtinės.

Trečiadienį ryte policijos pareigūnai patruliuodami Pabradės mieste, Molėtų gatvėje, patikrinimui sustabdė lengvąjį automobilį „Renault Espace“. Apžiūrėję bagažinę ir automobilio saloną, pareigūnai aptiko daug įvairaus tūrio plastmasinių talpų su skysčiu, skleidžiančiu specifinį naminės degtinės kvapą. Skystis paimtas ir saugomas Švenčionių rajono policijos komisariate.

Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 201 str. 2 d. (tas, kas turėdamas tikslą realizuoti neteisėtai pagamino, laikė, gabeno penkiasdešimt arba daugiau litrų naminių stiprių alkoholinių gėrimų, nedenatūruoto ar denatūruoto etilo alkoholio, jų skiedinių (mišinių) arba juos realizavo, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki penkerių metų).

 

Švenčionių rajone sulaikytas vilnietis, neturintis galiojančio asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančio dokumento

Vasario 12 d. Pabradės mieste įvykdęs administracinį teisės pažeidimą buvo sulaikytas ir pristatytas į Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Švenčionių rajono policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus Migracijos poskyrį (toliau – Švenčionių migracijos poskyris) vilnietis O.V., gim. 1951 m., be dokumentų, patvirtinančių jo asmens tapatybę, pilietybę ir teisinę padėtį Lietuvos Respublikoje.

Rusiškai kalbantis sulaikytasis pareigūnams teigė, jog 1977 metais išduotą TSRS pasą yra pametęs, iš Lietuvos Respublikos išvykęs niekada nebuvo. Dėl galiojančio dokumento, suteikiančio jo teisę gyventi Lietuvos Respublikoje asmuo nesikreipė dėl pareigūnams nesuprantamų priežasčių.

Švenčionių migracijos poskyrio pareigūnai, vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos įstatymu „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ (toliau – įstatymas), šį asmenį sulaikė 48 valandoms. O.V. surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal LR ATPK 206 str. (užsieniečių atvykimo į LR, gyvenimo joje, vykimo per ją tranzitu ir išvykimo iš jos tvarkos pažeidimas).

Švenčionių rajono apylinkės teismo sprendimu O.V. paskirta alternatyvi sulaikymui priemonė – kiekvieną savaitę atvykti į Švenčionių migracijos poskyrį kol asmuo gaus asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Parengta pagal Švenčionių RPK ir PGT inf.

Tel. 112, pasitikėjimo telefonas (8 387) 66411