Mes turime 191 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3407
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17406
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64732
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jaunieji futbolininkai susipažino su mišku

2011 m. rugpjūčio 10 d., trečiadienis Nr.58 (1105)

Liepos 28 dieną Sarių girininkijoje prie Juodojo ežero įvyko renginys „Ateik į mišką“. Jame dalyvavo „Sarių saloje“ stovyklaujantys sporto klubo „Granitas“ jaunieji futbolininkai. Tai 10-12 metų berniukai iš Vilniaus, kurie žaidžia futbolą ir mažai ką žino apie mišką.

Sutartą valandą paimti futbolininkų atvyko Sarios girininkijos ir Sarių seniūnijos darbuotojai. Pakeliui sustojome prie valstybės saugomų gamtos paveldo objektų – Laužėnų ąžuolo ir Laužėnų liepos. Jaunimui padarė įspūdį medžių parametrai: abiejų aukštis 29 m ir apimtys atitinkamai – 5,44 m ir 4,44 m. Klegėdami pabandė apkabinti ąžuolą. Mums bespėliojant ąžuolo amžių, iš sodybos atėjo šeimininkas ir papasakojo, kad jo senelė šį ąžuolą nuo vaikystės prisimena kaip labai storą.

Atvykome į Juodojo ežero poilsiavietę. Lašnojant lietučiui, vaikinukai buvo supažindinti su miško sąvokomis, išsiaiškinome, kokius medžius, gyvūnus ar uogas pažįsta futbolininkai. Vėliau prasidėjo rimtesnis darbas – reikėjo pakeisti miško baldų komplektą, nes senasis jau sulūžo. Trenerio padedami jaunuoliai šią užduotį greitai įvykdė. Prie miško baldų keitimo dirbo vyresnieji, o jaunesnieji poilsiavietėje ir aplink ją rinko šiukšles.

Po to Sarios girininkijos girininko pavaduotojas E.Savickas pademonstravo susirinkusiems įrankius, kurie naudojami miške: busolę, aukštimatį, žergles, medienos matavimo juostą. Kilo net bruzdesys – kiekvienas futbolininkas norėjo pabandyti nustatyti medžio aukštį ar išmatuoti kampą.

Dar daugiau klegesio kilo kai atvažiavo medienvežė, kuri buvo pasikrovusi malkų. Sarios girininkijos miškininkai parodė jauniesiems futbolininkams kaip apskaičiuojamas išvežamos medienos tūris. Vaikinukus domino ne tik medienos tūrio apskaičiavimas, bet ir pati medienos išvežimo technika.

Nepastebimai prabėgo beveik trys bendravimo valandos. Jaunieji išvyks iš stovyklos ne tik fiziškai sustiprėję, bet ir šį tą sužinoję apie mišką ir miškininkų darbus.

Onutė GYLIENĖ
VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos ryšių su visuomene specialistė