Mes turime 585 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:12467
mod_vvisit_counterŠią savaitę:33516
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:112637
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Policija pirmą kartą pristatė savo veiklos ataskaitą rajono bendruomenei

2014 m. sausio 25 d. šeštadienis Nr. 7 (1345)

Praėjusį antradienį Švenčionių rajono savivaldybės salėje vyko rajono policijos pareigūnų susitikimas su rajono gyventojais. Susitikimo metu Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Švenčionių rajono policijos komisariato veiklos ataskaitą gyventojams pristatė viršininkas Arvydas Sinis. Susitikime dalyvavo Policijos departamento generalinio komisaro vyriausiasis patarėjas Alvydas Šakočius, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas, rajono meras Vytautas Vigelis, komisariato pareigūnai, rajono bendruomenė.

Švenčionių rajono policijos komisariato viršininko Arvydo Siniaus 2013 metų veiklos ataskaitoje išdėstyti faktai apie komisariato nuveiktą darbą, pasiektus rezultatus byloja, kad rajone situacija gerai kontroliuojama, nusikalstamumas mažiausias visoje Vilniaus apskrityje, o ištirtų nusikaltimų procentas gerokai didesnis negu šalies vidurkis, sunkūs nusikaltimai ištirti visi, nusikaltimų 2013 metais sumažėjo. Manoma, kad rezultatai gerėja dėka vykdomo intensyvaus prevencinio darbo. RPK viršininkas A.Sinis pabrėžė, kad dažniausia išsakomas ir visiškai suprantamas gyventojų noras – matyti daugiau patruliuojančių policininkų, nes žmonės tada jaučiasi saugesni. Mūsų rajono teritorija didelė (3-ias pagal plotą rajonas), todėl užtikrinti patruliavimą nelengva, bet viršininkas sakė, kad reikalui esant sulaukia didelės pagalbos iš Vilniaus. Ir dar gera žinia norintiems saugiai jaustis gyventojams - padidinus kuro normas, daugiau matysime patruliuojančių ekipažų. Kaip pastebėjo Vilniaus AVPK viršininkas Kęstutis Lančinskas, pareigūnų amžiaus vidurkis rajone didelis, netrukus gali labai pasijusti kadrų trūkumas, bet padėtis dar gerokai geresnė, negu kituose apskrities rajonuose, kur dėl kadrų trūkumo neįmanoma sukomplektuoti patrulių ekipažų, nes patrulių yra perpus mažiau negu reikia.

Švenčionių rajono policijos komisariatas ir jo viršininkas Arvydas Sinis sulaukė gero vadovybės ir rajono mero įvertinimo bei bendruomenės palaikymo. Rajono meras Vytautas Vigelis pirmiausia pagyrė naują iniciatyvą – pateikti veiklos ataskaitą bendruomenei – ir pasidžiaugė, kad policijos komisariato veiklos rezultatai džiugina, rajone užtikrinama tvarka, pareigūnai stengiasi, gerai dirba, bendrauja su visuomene, aktyviai vykdo prevenciją. Meras svečiams priminė Pabradės nuotolinės darbo vietos statybos problemą. Iš savo pusės savivaldybė yra padariusi viską, laukiama statybų pradžios, bet svečiai negalėjo per daug nudžiuginti – į šių metų investicijų planus šis objektas neįrašytas, tad dar metus teks palaukti. Policijos departamento generalinio komisaro vyriausiasis patarėjas Alvydas Šakočius žadėjo, kad kitais metais statyba turėtų prasidėti. Jis taip pat informavo, kad šiais metais policijos departamento finansavimas padidintas 45 mln. litų ir yra 668,5 mln. litų. Iš papildomų lėšų 28 mln. skirti darbui efektyvinti, atlyginimams didinti. Šalyje bus priimta papildomai 270 patrulių, kad vienu metu dirbtų po du ekipažus, darbuotojams atlyginimus numatoma didinti apie 140 Lt (iki mokesčių).

Vilniaus AVPK viršininkas Kęstutis Lančinskas konstatavo, kad praėję metai buvo geri, o Švenčionių RPK veiklą įvertino teigiamai: „Sveikas kolektyvas, kuris moka, gali dirbti, valdo situaciją, ryžtingais veiksmais sugeba užtikrinti, kad neplistų rasinės, tautinės ar kt. nesantaikos kurstymas. Bet koks bandymas kurstyti tokią nesantaiką bus ryžtingai nutrauktas, žmonės nebus į mišką vežami, o pareigūnų neleisiu įtraukti į politinius kurstymus. Turime galimybę skubiai reaguoti į įvykius išsiųsdami mobilią kuopą, reikės, ir generalinę prokuratūrą pasitelksime“.

Gyventojai prisimena rajone prieš kurį laiką įsiplieskusį konfliktą su aiškiu rasinio persekiojimo atspalviu, kai „vietiniai“ buvo užsimoję išvyti iš rajono negausią nuo seno čia gyvenusių romų bendruomenę, bet situacija buvo suvaldyta. Į ryžtingą K.Lančinsko kalbą reagavo tik liberalcentristas Kęstutis Trapikas, kuris prašė išplėtoti mintį apie paminėtus „politinius niuansus“. Vilniaus AVPK viršininkas Kęstutis Lančinskas dar kartą griežtai ir aiškiai pakartojo, ką buvo sakęs: „Neleisiu, kad būtų kurstoma rasinė, tautinė, religinė ar kitokia nesantaika, kas tą bedarytų. Bus naudojamos visos įmanomos priemonės. Kol aš esu viršininkas, to nebus.“ Po šio atsakymo daugiau klausimų šia tema nekilo.

Susitikime nemažai kalbėta ir apie vykdomą pareigūnų rotaciją. Policijos departamentas rotaciją giria, tuo tarpu rajono bendruomenė mano kitaip. Rajono meras apie tai prakalbo pirmas. Pasak jo, komisariato veiklos rezultatai džiugina, o komisaras A.Sinis vadovauja gerai, santykiai su bendruomene geri. „Bet ar po rotacijos padėtis nepablogės?“- nuogąstavo meras. A.Sinis vadovauja komisariatui 10 metų, gal todėl ir rezultatai geri – juk yra didelė patirtis. Susitikime dalyvaujantys bendruomenės atstovai tiesiai prašė vadovybės palikti RPK viršininką A.Sinį ir toliau vadovauti komisariatui. Netgi buvo pasiūlyta įdomi mintis – ar nereikėtų atsiklausti rajono gyventojų nuomonės?

Irena PAULIUKEVIČIENĖ