Mes turime 254 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1446
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19990
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:67316
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Aptartos socialinių pašalpų skirstymo ir rinkliavos įvedimo problemos

2014 m. sausio 25 d. šeštadienis Nr. 7 (1345)

Kiekviena naujovė pradžioje kelia daug klausimų, problemų, dalies gyventojų būna sutinkama priešiškai. Šįkart praktiškai vienu metu prasideda du nauji procesai – socialinių pašalpų skyrimas pagal naują tvarką ir rinkliavos už atliekų tvarkymą įvedimas. Seniūnai drauge su savivaldybės administracija ir specialistais praėjusią savaitę aptarė šiuos klausimus.

Didelė atsakomybės dalis už socialinių pašalpų skirstymo kaip savivaldybės savarankiškos funkcijos efektyvų įgyvendinimą tenka seniūnams, nes jie geriausiai žino savo seniūnijos gyventojus, jų nuomonė svarbi. Seniūnai yra paskirti socialinių pašalpų skyrimo komisijų pirmininkais. Siekiant efektyviai naudoti lėšas socialinėms pašalpos, kad jos būtų mokamos tik tais atvejais, kai žmogui tikrai reikalinga parama, siekiama užkirsti galimybę piktnaudžiauti apsukriems ir tiesiog darbo vengiantiems.

Nauja tvarka ne visiems patiks. Žmonės, kurie kažkur neblogai užsidirba, bet tų pajamų nerodo, mielai pasiimdavo ir socialinę pašalpą. Pagal naują tvarką komisijos įvertins visą turimą informaciją, kreipsis pagalbos į socialinius partnerius – VMI, teisėsaugos institucijas, jeigu kils įtarimų dėl pašalpos prašytojo slepiamų pajamų. Neteks pašalpų ir tie, kas sąmoningai vengia darbo. Nuo birželio 1 d. bus mažinamos socialinės pašalpos ilgalaikiams bedarbiams, kad jie pagaliau susiprastų ir grįžtų į darbo rinką.

Sugriežtintos ir už pašalpą skiriamo visuomenei naudingo darbo sąlygos. Už pašalpą skiriamas 40 valandų per mėnesį visuomenei naudingo darbo iki šiol galima buvo atidirbti po 4 val. kasdien, t. y. per 10 dienų. Nuo šiol nuspręsta suteikti daugiau laisvės seniūnams. Pasak seniūnų, miestuose, priklausomai nuo oro sąlygų, vieną dieną darbo gali būti 8 val., kitą dieną – 1 val., todėl seniūnai prašo leisti patiems spręsti, kiek atidirbančių asmenų kurią dieną kviesti ir patiems nustatyti dienos darbo trukmę. Kaimiškose vietovėse siūloma visuomenei naudingą darbą pašalpų gavėjams atidirbti ne 10 dienų iš eilės, kaip buvo iki šiol, o kas antrą dieną po 4 val.

Socialinė pašalpa skiriama trims mėnesiams ir mokama už praėjusį mėnesį, taigi naujos tvarkos kol kas nespėjome pajusti. Bet nuo šiol visus gautus prašymus jau svarstys komisijos ir spręs, ar skirti pašalpą, ar papildomai ištirti aplinkybes, ar išvis atmesti prašymą.

Nuo balandžio 1 d. įsigalios rinkliava už atliekų tvarkymą. Seniūnai su specialistais ir komunalinių įmonių vadovais aptarė, kokiais būdais geriau informuoti gyventojus, kaip išaiškinti jiems visus rūpimus klausimus, kurių, be abejo, kils nemažai. Rinkliava bus skaičiuojama nekilnojamo turto savininkams remiantis Registrų centro duomenimis. Jeigu yra bendrasavininkai, mokėtoju bus parinktas vienas jų, bet pakeisti mokėtoją galima bus seniūnijoje. Rajone yra apie 15 tūkst. būsto savininkų. Informacija apie įvedam1 rinkliavą bus suteikta kiekvienam asmeniškai, visiems bus atvežti ir nemokamai perduoti konteineriai. Šiuo metu diegiamos administravimo programos, svarstomos lengvatos, tad smulkiau komentuoti sąlygų ir kainų atsakingi asmenys negali, bet artimiausiu metu žadėjo tai padaryti.

„Švenčionių krašto“ inf.