Mes turime 375 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3181
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19382
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95412
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sporto entuziastas Romanas Plikšnys atšventė 80 metų jubiliejų

2014 m. sausio 18 d. šeštadienis Nr. 5 (1343)

Tie, kam gyvenime teko sutikti Romaną Plikšnį, visada prisimena šį žmogų pilną energijos, o jei vykdavo varžybos – ir emocijų. Taip jau susiklostė Romano Plikšnio, sausio pradžioje atšventusio gražų 80 metų jubiliejų, gyvenimas, kad visą laiką jį lydėjo du pagrindiniai pomėgiai – sportas ir muzika. Tiek sportuoti, tiek groti akordeonu Romanas Plikšnys pradėjo vaikystėje, bet, kadangi Biržuose, kur gerb. Romanas baigė vidurinę mokyklą, nebuvo muzikos mokyklos, svajonės apie konservatoriją ir muziką liko tik hobiu, o sportas nulėmė profesijos pasirinkimą.

Gimė Romanas Plikšnys 1934 metais sausio 9 d. Onuškio valsčiuje, Smalių kaime, dabartinio biržų rajono teritorijoje. Vaikystę aptemdė tėvų tremtis. Visa laimė, kad abu tėvai iš tremties grįžo gyvi, bet gyventi persikėlė į mamos gimtinę – Biržus. Čia Romanas ir baigė vidurinę. Su juo vienoje klasėje mokėsi ir būsimas garsus krepšinio treneris Vladas Garastas. Beje, kartu su juo Romanas ir Kūno kultūros institute studijavo. Studijų metu 1954 metais Romanui Plikšniui teko dalyvauti ir sportininkų parade Maskvoje. Studijas teko trejetui metų nutraukti, nes paėmė į kariuomenę. Tarnavo Moldavijoje, o sugrįžęs vėl tęsė studijas, kurias baigė 1960 metais. Pirmoji darbovietė – mokykla Užventyje, o po poros metų gavo pasiūlymą dirbti Švenčionių rajone. Dirbo fizinio lavinimo mokytoju Švenčionių 2-ojoje vidurinėje mokykloje (dabar Švenčionių vidurinė mokykla). Kadangi 1977 m. pasitaikė galimybė Pabradėje gauti butą, persikėlė į Pabradę, čia dirbo fizinio lavinimo mokytoju Pabradės „Ryto“ vidurinėje mokykloje (dabar Pabradės „Ryto“ gimnazija). Net ir išėjęs į pensiją dar dešimt metų dirbo mėgstamą darbą.

Mėgstamiausios Romano Plikšnio sporto šakos buvo krepšinis ir gimnastika. Gal todėl gana niūroka jam 1962 metais pasirodė sporto situacija Švenčionių rajone, nes beveik nebuvo kultivuojamas krepšinis, o ką jau kalbėti apie gimnastiką, bet dirbdamas fizinio lavinimo mokytoju, jis sugebėjo paruošti stiprias krepšinio ir net gimnastikos komandas. Vienu metu net Švenčionių rajono krepšinio rinktinei vadovavo. O kaip kita aistra – muzika?

- Groti akordeonu išmokau vaikystėje, pats išmokau. Ilgą laiką savo instrumento neturėjau, bet visada turėjau kuo groti. Kariuomenėje tarnaudamas net porą akordeonų turėjau. Ne tik grojau, bet ir dainą visą gyvenimą mėgau. Dabar akordeonas kurį laiką stovi be darbo, kažkaip noro groti nebėra, - sako jubiliatas, bet dar vienai aistrai – žvejybai – amžius įtakos neturi, nes gerb. Romanas kaip ir visi Lietuvos žvejai su nekantrumu laukia, kada gi šią žiemą užšals ežerai ir kiti vandens telkiniai ir bus galimybė pažvejoti ant ledo. Didžiausia iki šiol Romano Plikšnio sugauta žuvis – 10 kilogramų lydeka. Kas žino, gal bus ir dar didesnių, bet svarbiausia juk pats procesas, pabuvimas gamtoje.

Greitai pralėkė tie 80 metų. Per ilgą pedagoginio darbo laikotarpį išleistas ne vienas šimtas mokinių, kuriems Romanas Plikšnys visada stengėsi įskiepyti meilę sportui, gal todėl ir per gimtadienį sulaukė nemažo būrio buvusių mokinių ir sporto draugų, atvykusių pasveikinti su gražiu 80 metų jubiliejumi. Jei prisimena buvę mokiniai, kolegos, vadinasi, gyventa ir dirbta ne veltui, o tai žmogui labai svarbu...

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis