Mes turime 348 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1620
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17821
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93851
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Privačių miškų lankytojų dėmesiui

2014 m. sausio 15 d. trečiadienis Nr. 4 (1342)

Miško lankytojų, norinčių atitrūkti nuo kasdienio šurmulio, nestinga net šaltuoju metų laiku. Beveik viskas, ką reikėtų žinoti pailsėti ar pasirinkti gamtos gėrybių į mišką užklydusiam asmeniui, nesusijusiam su miškų ūkio veikla ar medžiokle, pateikiama neseniai atnaujintose Lankymosi miške taisyklėse (Taisyklės).

„Taisyklėse atsispindi galiojančių teisės aktų nuostatos, kurių laikytis privalu. Dokumente lankytojų patogumui vienoje vietoje pateikta svarbiausios informacijos santrumpa: kur rinkti grybus, kokie laužavietės kūrimo apribojimai, kur pasistatyti mašiną ir panašiai“, –pasakojo Aplinkos ministerijos Miškininkystės skyriaus vyr. specialistas Zbignev Glazko.

Atsižvelgiant į pastarųjų metų įstatymų pakeitimus, naujose Taisyklėse užfiksuoti nuostatai, kurių nebuvo senesnėje dokumento redakcijoje. „Statyti transporto priemones miškuose galima ne tik tam skirtose aikštelėse, bet ir kelio pakraštyje. Visgi reikėtų užtikrinti, kad statant transporto priemonę kelio pakraštyje svarbu neužvažiuoti ant samanų, kerpių ar uogienojų, todėl esant galimybei rekomenduojama mašiną statyti stovėjimo aikštelėje. Taisyklės papildytos nuostatomis ir apie kitus keliavimo būdus: jodinėti miške galima keliais ir tam skirtais takais, važiuoti dviračiais – keliais bei rekreaciniais, pažintiniais takais, netrukdant pėstiesiems ir negadinant takų dangos.

Galima paleisti šunį

Išsiruošę į mišką su šunimi turi atkreipti dėmesį, kad Taisyklėse reglamentuota teisė šunį paleisti miške, jei šis dėvi antsnukį. Anksčiau leista augintinį vedžioti tik už pavadėlio. Be to, nebegalioja draudimas lankytis miškuose, esančiuose iki 100 m. atstumu nuo miško savininko sodybos – fiziniai asmenys turi teisę laisvai lankytis visų nuosavybės formų miškuose, išskyrus rezervatus ir specialios paskirties objektų miško valdas ar miškus, kuriuose lankymąsi riboja kiti teisės aktai“, – pakeitimus trumpai apžvelgė Z.Glazko.

Specialistas atkreipė dėmesį, kad žiemą į mišką užsukę lankytojai turėtų itin atidžiai stebėti ženklus, žyminčius miško kirtimų vietas. Visi plotai, kuriuose vyksta medienos ruošos darbai, yra pažymimi įspėjamaisiais ženklais arba „Stop“juostomis.

Lankymosi miške taisykles ir kitus aktualius teisės aktus galima rasti Teisės aktų registre adresu www.tar.lt.

Straipsnis parengtas bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija.

 
Reklaminis skydelis