Mes turime 307 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5810
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19670
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92027
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Mūsų saugumas kelyje tamsiuoju paros metu

2014 m. sausio 8 d. trečiadienis Nr. 2 (1340)

Tamsiuoju paros metu eismo įvykiuose neretai nukenčia pėstieji eismo dalyviai. Vėlyvas ruduo, žiema, pavasaris – itin pavojingas metas. Pasikeitusios eismo sąlygos (ilgas tamsusis paros laikas, blogas matomumas) iš visų eismo dalyvių reikalauja ypatingo atidumo, Kelių eismo taisyklių nuostatų paisymo. Tamsiu paros metu eismo įvykiuose dažniausiai nukenčia atšvaitų neturintys pėstieji – vairuotojai juos pastebi per vėlai. Rodos, visi suvokiame, kam reikalingi atšvaitai, ir suprantame jų būtinumą, bet daugelis iš mūsų kažkodėl jų nesegime. Ir blogiausia tai, jog dažnai yra pamirštami mūsų mažiausieji eismo dalyviai, kuriais mes, suaugusieji, visų pirma ir turėtume pasirūpinti – prisegti jiems šviesą atspindintį ar skleidžiantį daiktą.

Mes privalome būti matomi dėl mūsų pačių saugumo!!!

Kaip taisyklingai nešioti atšvaitus:
Atšvaitą prie drabužių reikėtų pritvirtinti taip, kad būtų matomas iš visų pusių.
Pakabinamas atšvaitas, pervertas virvele, segtuku prisegamas prie drabužių (pvz. kišenės) dešinėje pusėje, kad jis švytuotų žmogaus kelių aukštyje.
Atšvaitą-juostelę lengvai uždedame ant drabužių rankovės (truputį aukščiau rankos riešo) ar kojos blauzdos srityje.
Atšvaito paviršiaus plotas turi būti pakankamai didelis (apie 16 cm2), kad transporto priemonės žibintų šviesos galėtų jį apšviesti.

TAI SVARBU:
jei turite tik vieną atšvaitą, jį pritvirtinkite (prisisekite) prie drabužių dešinėje pusėje.

Pėstiesiems:
Pėstieji privalo eiti šaligatviais arba pėsčiųjų takais dešine puse, o ten, kur jų nėra, - kelkraščiu.
Kelkraščių arba važiuojamosios dalies pakraščiu einantys pėstieji turi eiti prieš transporto priemonių važiavimo kryptį.
Pėstieji, einantys neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsios paros metu arba esant blogam matomumui, privalo neštis šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą. Traukiamas (stumiamas) platesnis kaip 1 m vežimėlis turi būti su atšvaitais: kairėje vežimėlio pusėje iš priekio – baltu, o iš galo – raudonu.
Vadeliojamų vežimo ar rogių priekyje turi būti balti, iš šonų – oranžiniai, gale – raudoni šviesos atšvaitai, pritvirtinti gerai matomose vietose ir pažymintys kraštinius vežimo ar rogių gabaritus.


Dviratininkams:
Važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale – raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba būti prie drabužių kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje prisisegęs šviesą atspindinčius elementus. Dviračio vairuotojai (keleiviai) iki 18 metų, važiuodami (vežami) keliu, privalo būti užsidėję ir užsisegę dviratininko šalmą. Kitiems vyresniems kaip 18 metų asmenims, dviračiu važiuojantiems keliu, rekomenduojama būti užsidėjus ir užsisegus dviratininko šalmą.

Vairuotojams:
Tamsiu paros metu kelyje, išskyrus stovėti skirtas vietas, priverstinai sustojusios motorinės transporto priemonės vairuotojas, išlipdamas iš motorinės transporto priemonės, privalo vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prisisegęs prie drabužių atšvaitą.
Taigi užbėkime nelaimei už akių ir prisisekime atšvaitus ar užsidėkime šviesą atspindinčią liemenę Juk tai taip nesudėtinga.

Prisimink! Atšvaitas – privalomas ir reikalingas.
 

 
Reklaminis skydelis