Mes turime 245 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2375
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16374
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63700
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kalėdų Senelis linkėjo tarybos nariams gyventi draugiškai

2013 m. gruodžio 28 d. šeštadienis Nr. 95 (1338)

Paskutinis šių metų rajono savivaldybės tarybos posėdis prasidėjo mažyte švente – į salės duris kažkas pasibeldė... Netrukus į salę skubriu žingsniu įlėkė linksmas Kalėdų Senelis – suprask, labai skuba pas vaikučius, bet kadangi šie 25 žmonės (tarybos nariai) sprendžia ir jo vaikučių reikalus, tai ir juos aplankė, pasveikino su šventėmis, palinkėjo būti draugiškiems ir geriems, įteikė po mažą dovanėlę.

Po tokios šventinės įžangos sekė įprastas tarybos darbas – svarstyta per 30 klausimų, priimti sprendimai. Ne visi sprendimai tapo malonia žinia. UAB „Vilniaus vandenys“, kurie ir mūsų rajone tiekia vandenį, po visą rudenį trukusių diskusijų, pakėlė vieno kubinio metro šalto vandens kainą apie 78 centus (šiek tiek svyruoja priklausomai nuo vartotojų grupės). Pasak įmonės atstovų, kainos kilimą įtakoja tinklų plėtra, investicijos, daugiausia vandens kokybės gerinimo. Mūsų rajone tai – nugeležinimo įrenginių statyba. Įmonės turto vertė apie 250 mln. Lt, reikia lėšų jo atnaujinimui. Dėl šių priežasčių už vandenį kitąmet mokėsime brangiau.

Nuspręsta sumažinti rajone privatizuojamo turto kainas, nes šiais metais neparduotas nė vienas objektas. Pasak komisijos pirmininko Kazio Vainicko, turto kainos buvo per didelės.

Priimtas sprendimas dėl vietos gyventojų apklausų rengimo dėl seniūnijų teritorijų ribų pakeitimo.

Taryba patvirtino Švenčionių ir Švenčionėlių socialinių paslaugų centrų direktores. Laimėjusios konkursus, Švenčionių socialinių paslaugų centro direktore tapo iki šiol buvusi Socialinės paramos skyriaus vyr. specialistė Joana Jurkevičienė, o Švenčionėlių socialinių paslaugų centro direktore – Rima Vaitkevičienė, iki to laiko dirbusi mokytoja Švenčionių profesinio rengimo centre.

Daug ginčų sukėlęs sprendimas dėl vietinės rinkliavos įvedimo priimtas, bet jau nuo sausio 1 d. turėjusios įsigalioti vietinės rinkliavos įvedimas nukeltas iki balandžio 1 d. Labai sudėtingą administravimo sistema nespėta paruošti. Sprendimas priimtas tik bendro pobūdžio, kad galėtų startuoti programa, o taisyti nesklandumus, kurių dažniausiai pasitaiko kiekviename naujame procese, tarybos nariai galės pagal poreikį. Vietinė rinkliava turi ir pliusų, ir minusų. Didžiausias minusas, kad ji finansiškai neskatina rūšiuoti atliekų, bet galima tikėtis žmonių sąmoningumo, geranoriškumo. Bene didžiausias pliusas – už atliekų tvarkymą mokės visi. Mokestis bus mokamas ne komunalinėms įmonėms, o savivaldybei, kuri atsiskaitys su atliekų tvarkytojais. Kas jie bus, paaiškės po konkurso. Surinktų lėšų turi užtekti atliekų vežėjų paslaugoms apmokėti. Kaip keisis kaina? Vieni mokės galbūt net mažiau, negu dabar, kiti – daugiau. Esmė tame, kad kainą sudaro pastovioji ir kintamoji dalys. Pastovioji (177 Lt metams) ir susieta su pastatu (jo plotui nustatyta maksimali riba 100 kv. metrų), tad kuo daugiau žmonių deklaravę gyvenamąją vietą būste, tuo ji mažėja vienam asmeniui. Todėl apskaičiuota, kad trijų asmenų šeima įvedus rinkliavą mokės mažiau, negu dabar, o dviejų asmenų – brangiau. Yra galimybė mokėti ne kintamąją dalį, o pagal realiai išvežtų atliekų kiekį. Išsamiau apie tai, kas mūsų laukia įvedus rinkliavą, komentuos specialistai jau po Naujųjų metų.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ