Mes turime 256 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1209
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17410
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:93440
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ką Vilniaus regionui atneš naujasis Europos Sąjungos finansinis laikotarpis?

2013 m. gruodžio 18 d. trečiadienis Nr. 93 (1336)

Naujas Europos Sąjungos finansinis laikotarpis Vilniaus regionui žada daug teigiamų pokyčių – Vilniaus laukia  kelių šimtų milijonų parama, ją pretenduoja gauti ir kiti miestai. Tai paaiškėjo Vilniuje surengtame 2014–2020 m. finansinio laikotarpio Partnerystės sutarties ir Veiksmų programų įgyvendinimo viešame aptarime.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Regioninės politikos departamento inicijuotame renginyje dalyvavo Šalčininkų, Elektrėnų, Širvintų, Švenčionių, Trakų, Ukmergės, Vilniaus, savivaldybių atstovai, sričių politikas formuojančių šalies ministerijų bei kitų institucijų vadovai ir specialistai.

Pasak Vidaus reikalų ministro Dailio Alfonso Barakausko, naujuoju laikotarpiu tikslinių teritorijų plėtrai bus skirta per 1 mlrd. Lt, o regioninės politikos įgyvendinimo priemonėms – per 2,5 mlrd. Lt.

Būsimame periode rengiamos integruotos 5 didžiųjų miestų ir 10 regionų plėtros programos.

 

Dėmesys ekonominiai plėtrai ir investicijoms

Naujuoju laikotarpiu 500 mln. Lt parama bus skiriama 5 didžiausių šalies miestų infrastruktūros plėtrai. „Manome, kad iš šios sumos Vilnių turėtų pasiekti 150–100 mln. Lt parama“, – sako Regioninės plėtros departamento prie VRM Vilniaus apskrities skyriaus vedėjas Ričardas Sabaliauskas.

402 mln. Lt numatyta skirti mažiems ir vidutiniams šalies miestams, kuriuose pastebimi ryškiausi neigiami demografiniai pokyčiai, mažas ekonominis aktyvumas, nesubalansuota užimtumo struktūra. Į šią paramą pretenduoja Elektrėnai, Grigiškės, Lentvaris, Širvintos, Trakai ir Ukmergė. Iš šių miestų realiausi pretendentai yra Elektrėnai, Ukmergė ir Širvintos. Paramą iš ES fondo taip pat gali gauti Vilniaus regiono mažesnieji miestai, kaimai ir gyvenvietės.

Pasak R. Sabaliausko, pagal preliminarų Vilniaus regiono plėtros planą daugiausiai lėšų bus skiriama subalansuotai regiono ekonominei plėtrai, investicijoms patrauklios aplinkos formavimui ir pažangios viešojo valdymo sistemos kūrimui.

 

Finansavimas Šalčininkams ir Švenčionims

„Dabartiniu 2007-2013 m. finansiniu periodu didžiausia finansinė injekcija buvo skirta Šalčininkų ir Švenčionių savivaldybėms. Per artimiausius dvejus metus savivaldybės turėtų gauti papildomą finansavimą suplanuotiems darbams baigti“, – teigia R. Sabaliauskas.

Už gautą paramą Šalčininkuose buvo sutvarkyta centrinė miesto aikštė, paplūdimys, renovuoti kultūros namai, S. Moniuškos menų mokykla, už 3 mln. Lt sutvarkyta miesto ligoninė, už 1,3 mln. Lt – parko teritorija. Taip pat finansavimas buvo skirtas ir Eišiškių bei Dieveniškių infrastruktūros tvarkymui.

Švenčionyse už ES lėšas buvo renovuota miesto aikštė, daugiau nei 2 mln. Lt atiteko Sarių ežero ir kaimo infrastruktūros plėtrai.

„Šiose savivaldybėse įvykę pokyčiai miesto gyventojų bendruomenei ir svečiams neša akivaizdžią naudą“, – tvirtina Vilniaus apskrities skyriaus vedėjas.

 
Reklaminis skydelis