Mes turime 291 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3205
mod_vvisit_counterŠią savaitę:13392
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:89422
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Plenero dalyvių darbuose – kompozitoriaus Juliaus Siniaus gimtinė

2013 m. gruodžio 11 d. trečiadienis Nr.91 (1334)

Praeitą savaitgalį Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokykloje dvi dienos vyko pleneras „Juliaus Siniaus gimtinė laiko girnose“. Plenerą organizavo Dailės skyrius. Žinoma, situacija, kai pleneras vyksta uždaroje erdvėje, o ne konkrečioje vietoje, šiuo atveju kompozitoriaus Juliaus Siniaus gimtuosiuose Vaiškūnuose, šiek tiek apriboja kūrybines galimybes, bet kai žiūri į parodoje eksponuojamus moksleivių 22 piešinius, net neįtarsi, kad tie piešiniai nutapyti nebuvus vietoje.

Plenere dalyvavo 18 moksleivių iš Utenos dailės mokyklos, Adutiškio vidurinės mokyklos, Švenčionėlių meno mokyklos, Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos ir Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos. Nepaisant žiemiško oro, į parodos atidarymą atvyko kompozitoriaus Juliaus Siniaus artimieji. Tai akivaizdus patvirtinimas, kad kompozitoriaus artimiesiems svarbus jo atminimas, svarbu, kas vyksta Juliaus Siniaus vardu pavadintoje meno mokykloje.

Atidarydamas plenerą vainikuojančią jaunųjų dailininkų sukurtų plenero metu paveikslų parodą Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos direktorius Raimondas Gaidys pasidžiaugė, kad visgi pavyko surengti plenerą „Juliaus Siniaus gimtinė laiko girnose“. Ir tai, kas užfiksuota, jau išliks. Išliks ir plenero dalyvių nupieštuose paveiksluose kompozitoriaus Juliaus Siniaus gimtinės vaizdai, ir jų jau nepalies ir nepakeis negailestingos laiko girnos. Plenerą parėmė „Fortum energija“ ir už šią paramą direktorius Raimondas Gaidys nuoširdžiai dėkojo rėmėjams.

Visi plenero dalyviai buvo apdovanoti Padėkos raštais ir dovanėlėmis. Įdomiai plenero darbą ir rezultatus įvertino dailininkas Marius Grušas, kuris sakė, kad rezultatai pranoko lūkesčius. Nuoširdžiai už surengtą plenerą ir parodytą dėmesį dėkojo Juliaus Siniaus Sūnus Narvydas ir dukra Žibutė. Parodos atidarymo metu skambėjo Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos jaunųjų muzikantų atliekami kūriniai, o užbaigti šį pasakojimą norėčiau Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos direktoriaus Raimondo Gaidžio išsakytomis mintimis apie plenero idėją ir tos idėjos įgyvendinimą: „Mes jau antrus metus vadinamės garbingu Juliaus Siniaus vardu. Todėl kiekviena proga stengiamės prisidėti prie šio vardo garsinimo. Šis pleneras buvo suplanuotas iš anksto, nes mes kompozitoriaus Juliaus Siniaus kūrybinį palikimą sutvarkėme, o prisiliesti prie jo gimtinės neturėjome galimybės. Taip ir kilo mintis surengti plenerą, kuris ir mums, ir giminaičiams paliks atvaizdus tos erdvės, kurioje gyveno Julius Sinius. Tai labai svarbi vietovė ir vieta, ir mes tą norėjome įamžinti.“

Ir iš tikrųjų, kaip jau minėjau, tai, kas užfiksuota, išliks. Tokia vaizduojamojo meno paskirtis ir priedermė.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis