Mes turime 259 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4323
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22867
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70193
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Paskambinus 112, nuo šiol atsilieps bendrasis pagalbos centras

2013 m. lapkričio 30 d. šeštadienis Nr.88 (1331)

Nors jau senokai kalbama, kad atsitikus nelaimei, paskambinus telefonu 112, turėtų atsiliepti Bendrojo pagalbos centro (BPC) operatorė, bet iki šių metų lapkričio 25 d. mūsų rajone atsiliepdavo Vilniaus AVPK Švenčionių r. PK budintis. Dėl to dažnai kildavo vienokių ar kitokių nesusipratimų, nes jei, tarkim, žmogus nori pranešti apie gaisrą, o jį sujungia su policijos budinčia dalimi ir jau budintis policijos pareigūnas bando paaiškinti, kaip paskambinti į priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą, dabar gi paskambinę 112 jau BPC operatorei pranešite apie nelaimę ar nusikaltimą, o ji jūsų skambutį nukreips į tą tarnybą, kuri jums galės padėti.

 

- O kaip nuo to pasikeis Vilniaus AVPK Švenčionių r. PK pareigūnų darbas, operatyvumas,- klausiu Vilniaus AVPK Švenčionių r. PK Viešosios policijos skyriaus viršininko Arvydo Grigianeco.

- Iki lapkričio 25 d. skambučiai 112 buvo nukreipiami į Švenčionių r. PK, o dabar skambučius priims BPC. Nuo to policijos darbo operatyvumas tikrai nenukentės, nes BPC specialistai, gavę pranešimą, suformuluos užduotį ir nukreips VPK, čia tuo atveju, jei gautas pranešimas bus susijęs su policijos darbu. Su BPC yra sukurta programa, ir policija gauna pranešimą elektroniniu būdu, gauta kortelė iš karto perkeliama į policijos registruojamų įvykių registrą ir Vilniaus AVPK budėtojas į įvykį siunčia mūsų policijos komisariato pajėgas. Norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad mūsų komisariate budinti dalis lieka, nes žmonės kreipiasi ir tiesiogiai. Reagavimo laikas gavus pranešimą nuo to, kad informacija mus pasieks per BPC, tikrai nepailgės, nes iki šiol mūsų budėtojas, gavęs pranešimą, siųsdavo pajėgas, dabar tą darys Vilniaus AVPK budėtojas, gavęs pranešimą iš BPC.

 

- O kaip Vilniaus AVPK budėtojas galės operatyviai sužinoti, kur yra budintysŠvenčionių r. PK ekipažai?

- Tą padaryti labai paprasta, nes yra įdiegta vieninga policijos pajėgų valdymo sistema, ir budėtojas Vilniuje mato, kas yra laisvi, kas arčiausiai tos vietos, iš kur gautas pranešimas. Tad operatyvumas tikrai nenukentės. Ir nors pajėgų daug neturime, bet visada galima rasti optimaliausią sprendimą. Mūsų rajone yra viena rimta problema – tai trys lygiaverčiai rajono miestai ir atstumai nuo vieno iki kito rajono krašto. Tarkim, nuo Prienų, esančių Magūnų seniūnijoje, iki Adutiškio seniūnijoje esančių Jakelių bus virš 100 kilometrų. Bet dėl to, kad į jūsų skambutį atsilieps ne Švenčionių r. PK budėtojas, o BPC specialistai nereikia baimintis, nes viskas vyksta operatyviai ir realiu laiku. Gaunant pranešimą, informacija yra įvedama, o pasibaigus pranešimui, informacija iškart išsiunčiama į Vilniaus AVPK operatyvaus valdymo skyrių, o iš ten jau informaciją gauname ir mes.

 

- Ar dar liko prie BPC neprisijungusių rajonų?

- Ko gero, ne, nes kartu su mūsų r. PK buvo prijungti Ukmergės, Širvintų ir Trakų rajonai. Dabar mūsų budėtojų dalies pareigūnai mažiau laiko gaiš atsakinėdami į tyčinius skambučius, o jų į parą sulaukiama apie 30. Įsivaizduokit, kiek laiko sugaištama tuščiai. Žinodami, kad skambutis nemokamas, skambina vaikai, net iš Baltarusijos gauname tokių skambučių. Dabar tuos skambučius teks išklausyti BPC specialistams. Žinoma, būtų gerai, kad tokių beprasmių tyčinių skambučių nebūtų, bet yra kaip yra, o mes turime vykdyti savo pareigas.

 

- Nepriklausomai, kokiais keliais gaunama informacija, jūsų skyriaus pareigūnai skuba į įvykio vietą, patruliuoja, atlieka prevencinį darbą. Kuo išskirtinis vėlyvo rudens laikotarpis?

- Šis laikotarpis ypač apsunkina eismo dalyvių gyvenimą. Kiek bekalbėtume, rašytume, galų gale baustume, bet nemaža dalis pėsčiųjų tamsiu paros metu neapšviestomis gatvėmis ar keliais eina be atšvaitų, be žibintuvėlių, taip sukeldami pavojų savo gyvybėms. Per savaitę patruliai nubaudžia 5-6 pėsčiuosius ir KET reikalavimų nesilaikančius dviratininkus, bet tokių KET pažeidėjų nemažėja. Kažkada priežastis buvo reali – prekyboje nebuvo atšvaitų, o dabar jų – kiek nori. Nemažai atšvaitų išdalina ir mūsų pareigūnai, tiesa, dažniausia su atšvaitu pažeidėjas gauna ir pažeidimo protokolo kopiją. Manau, kad tas laikas, kai atšvaitai paskutinius 3 metus buvo dalinami su įspėjimais, baugėsi, dabar jau teks ir baudą susimokėti. Galų gale žmonės turi pradėti galvoti apie savo saugumą. O kad eismo dalyviai laikytųsi KET ir sutramdytume pažeidėjus, mums padeda ir iš Vilniaus AVPK ir Kelių policijos atvykstantys ekipažai. Tačiau atminkime vieną paprastą tiesą, jei visi eismo dalyviai taikysis KET, nelaimių bus kur kas mažiau, - baigdamas pokalbį sako Vilniaus AVPK Švenčionių r. PK Viešosios policijos skyriaus viršininkas Arvydas Grigianecas.

Algis JAKŠTAS