Mes turime 313 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:176
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16377
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92407
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tarptautinėje konferencijoje Birštone – vertingas apdovanojimas Švenčionių krašto bendruomenei

2013 m. lapkričio 30 d. šeštadienis Nr.88 (1331)

Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centras lapkričio 14-15 d. Birštone suorganizavo tarptautinę konferenciją „Sumanūs sprendimai kaimo jaunimui“, skirtą Lietuvos ir užsienio vietos veiklos grupėms (VVG), įgyvendinančioms LEADER metodą, taip pat kaimo bendruomeninių organizacijų ir kitų kaimo vietovėse veikiančių visuomeninių organizacijų, verslo įmonių ir vietos valdžios institucijų atstovams, jau aktyviai dirbantiems ar planuojantiems įsitraukti į darbą su kaimo jaunimu. Konferencijos dalyviai ieškojo sprendimų jaunimo užimtumo ir verslumo kaimo vietovėse problemoms spręsti.

Siekiant, kad ir 2014-2020 m. finansiniu laikotarpiu kaimo jaunimo situacijai gerinti VVG rengiamose vietos plėtros strategijose jaunimo klausimams būtų skiriamas ne mažesnis dėmesys, konferencijoje apžvelgtos jaunimo politikos tendencijos, aptartos jaunimo iniciatyvų kaimo vietovėse, užimtumo, verslumo didinimo galimybės, pristatyti ES finansiniai instrumentai jaunimo veikloms remti, dalintasi jaunimo veiklos ir LEADERprojektų geraisiais pavyzdžiais. Mūsų rajonui šioje konferencijoje atstovavo jaunasis verslininkas, IĮ „Gintaro sodyba“ savininkas Gintaras Steponėnas. Jaunuosius iniciatyvius verslininkus pasveikino ir į konferenciją atvykusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Konferencijos metu įteikti jau tradiciniais kartą per metus tampantys - „LEADER apdovanojimai 2013“. Šio konkurso tikslas yra atrinkti ir įvertinti geriausius metų projektus, iniciatyvas, veiklas, įgyvendinamas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos kryptį „LEADER metodo įgyvendinimas“. Išskirtos penkios nominacijos: „Metų jaunimo iniciatyva“, „Metų visuomeninė iniciatyva“, „Metų verslo projektas“, „Metų bendradarbiavimo projektas“, „Metų VVG“.

Iš Lietuvoje veikiančios 51 Vietos veiklos grupės pateiktų projektų, Švenčionių VVG administruotas Modžiūnų kaimo bendruomenės visuomeninės organizacijos „VARPAS“ projektas „Meniniai teatriniai mokymai, Klojimo teatras“ pelnė „Metų visuomeninės iniciatyvos“ nominaciją.

Vienas iš šio bendruomenės projekto siekių buvo aukšto profesinio lygio mokymai. Projektui buvo kviečiami savo srities profesionalai iš Lietuvos ir Prancūzijos (Claire Fabre ir Claudine Figuet, turinčios didelę patirtį teatro mokymų srityje Prancūzijoje). Vietinis ir vasarai iš didmiesčių į kaimą atvykęs jaunimas buvo mokomas teatrinės raiškos (judesio, balso lavinimo, savarankiškų etiudų kūrimo), piešimo, vokalo, literatūros nagrinėjimo, muzikavimo. Mokymų tikslas - per šešias dienas parengti spektaklį, kurio tema atliepia tautinės kultūros raišką, bendrakultūrinę patirtį. Dviejuose kluonuose, lauke, pavėsinėse vyko pratybos. Tai: kvėpavimo pratimai; judesio raiška; balso atvėrimas; dainavimo džiaugsmas; kalbos, teksto, prasmių suvokimas; skaitymo raiška ir įtaigumas; tapyba ant lauko akmenų. Kaimo kluonas vieną vakarą tapo kino teatru. Buvo rodomas dokumentinis filmas „El sistema“. Tai pasakojimas apie Josė Antonio Abreu sukurtą savanorišką muzikos mokymo sistemą Venesueloje. Galutiniame mokymų etape abi grupės sujungė savo pajėgas bendram spektakliui. Pasirinktas lietuvių kilmės rašytojos Carmen Bernos de Gasztold kūrinys „Maldos iš Nojaus arkos“ (Prières dans l‘Arche“), iš prancūzų kalbos išverstas 2001 m. Dalyviai žingsnis po žingsnio atrado kiekvieną personažą ir patys rinkosi sau artimus vaidmenis. Kaip tai išryškino kiekvieno charakterį... Kluonas tapo laivu. Medines jo konstrukcijas ir erdves užpildė jaučiai, kuinai, žirafos, beždžionės, šunys, katės, vėžliai, gaidžiai, vyturiai, mažieji paukšteliai, varnai, balandžiai... O žiūrovai keliavo kartu. Jie tame pat Nojaus laive-kluone išgyveno audras ir viltį. Spektaklis sutraukė gausų būrį žiūrovų iš Modžiūnų, aplinkinių kaimų, Vilniaus, Kauno, Palangos.

Taigi šiam bendruomenės projektui buvo įteikta Žemės ūkio ministro Padėka bei stiklo skulptūra su išgraviruota „Lietuvos Leader“ simbolika.

Nominacijoje „Metų verslo projektas“ pretendavęs fotomenininko iš Pabradės Vlado Šarėjaus projektas ,,Fotomenininko kūrybinės erdvės sukūrimas“ pelnė Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centroPadėką. Projektas buvo įvertintas už originalią idėją ir drąsą – investiciją į kultūros verslą. Sumanymas – sukurti ypatingą meninę erdvę savo būsimiems fotomeno kūriniams kurti. Sumanyto projekto dėka Pabradės mieste sukurta kūrybinė erdvė fotografijos meno kūriniams kurti, eksponuoti, esamų ir būsimųjų menininkų plenerams rengti, fotoprojektams, parodoms, nuolatinėms autorinių darbų ekspozicijoms. Pagal suplanuotą projektą pastatytos pavėsinės, viena jų - su židiniu ir stiklo sienomis; esamoje klėtyje sumontuotas židinys, įrengtas tvenkinys, fontanai, skoningas tiltelis per upelį, aplinka apželdinta dekoratyviniais daugiamečiais krūmais, pastatytos sūpuoklės, lauko baldai. Sukurta ir viena darbo vieta – fotomeno parodų, studijų organizavimo paslaugai teikti bei meninei erdvei prižiūrėti. Taigi projektas yra drąsos pavyzdys versle kaimiškoje Lietuvos vietovėje. Taip pat rodomas pavyzdys vietos bendruomenei, kaip generuoti alternatyvaus verslo idėjas bei skatinti drąsius bei inovatyvius ūkinės veikos sprendimus.

Dar kartą noriu padėkoti nugalėtojams bei visiems buvusiems ir esamiems projektų pareiškėjams: bendruomenėms, mūsų verslininkams, valdymo institucijoms, organizacijoms. Projektų turime virš 50. Tik jūsų idėjų ir iniciatyvų dėka mūsų rajonas tampa gražesnis.

Norėčiau nuoširdžiai padėkoti taip pat buvusiai Švenčionių VVG projekto vadovei Birutei Borovikienei už ypatingą atsidavimą kaimo plėtros veiklai, kolegoms Violetai Guobytei, Vidai Rutkovskienei, Dariui Pauliukevičiui, Danutei Nekrašienei, Liudmilai Necvetnajai, kartu dirbantiems ir prisidedantiems prie visų šių projektų administravimo. Mes esame visuomet atviri tiems, kurie ieško galimybių, domisi ir kreipiasi: www.partneryste.org

Darius VELIČKA

 
Reklaminis skydelis