Mes turime 313 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4926
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15113
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91143
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kaip gyvena socialinės rizikos šeimos

2013 m. lapkričio 23 d. šeštadienis Nr.86 (1329)

Lapkričio 15 d. (penktadienį) kartu su socialinėmis darbuotojomis, dirbančiomis su socialinės rizikos šeimomis, Natalija Kazimeranec ir Irute Ulčickiene ir Vilniaus AVPK Švenčionių r. PK Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio specialiste Vaida Mikulėniene ir tyrėju (apylinkės inspektoriumi) Juozu Žižiu važiuojame pasižiūrėti, kaip gyvena Švenčionėlių m. socialinės rizikos šeimos ar pretenduojančios patekti į sąrašą.

Pirmas sustojimas Mokyklos gatvėje. Šeimos galva gana agresyviai pasitinka svečius, bet visgi sutinka įsileisti ir parodyti, kaip gyvena jo šeima. Situacija gana gera, nėra neblaivių, o ir kambariuose tvarkinga, namuose šilta. Antras mūsų sustojimas jau daugiabučių kvartale. Užsukę randame buto šeimininkę su svečiu gurkšnojančius alutį. Policijos pareigūnai paprašo svečią palikti butą, o šeimininkams paaiškinama, kad prie vaikų girtauti nedera. Tiesa, daugiau priekaištų nei policijos pareigūnai, nei socialinės darbuotojos šeimininkams lyg ir neturėjo. Panašią situaciją radome ir kituose tą vėlų vakarą aplankytuose butuose.

Kas nudžiugino? Ogi tai, kad neradome girtų, kas dažnai tokiose šeimose būna. Šaldytuvuose buvo užtektinai maisto, o ir pakankamai švaru buvo. Nejučiom prisiminiau prieš keletą metų buvusią situaciją, kai įėjus į butą ar namą, kur gyveno socialinės rizikos šeimos, dažniausia visada pasijusdavai nekaip, dažniausia rasdavome girtaujančius, o šį kartą matyta situacija buvo visai kitokia, net galima sakyti – gera. Galbūt priežastis ta, kad yra socialinės darbuotojos, dirbančios su tokiomis šeimomis, kuriose auga vaikai. Jos nuolat kontroliuoja šeimas, įrašytas į sąrašą. Joms tenka kontroliuoti ir šeimų finansus. Svarbiausia, kad vaikai būtų pavalgę, kad neatsirastų įsiskolinimų.

Žinoma, tokia padėtis, kokią radome reido metu, būna toli gražu ne visada. Kartais gavus signalą, kad girtaujama, triukšmaujama, į pagalbą tenka kviestis ir policijos pareigūnus. Dažnai kartu su socialinėmis darbuotojomis į butus, kuriuose gyvena socialinės rizikos šeimos, eina ir seniūnas.

- Sunkiausia būna, kai tenka iš šeimos paimti vaikus ir apgyvendinti globos namuose. Tada dalyvauja ir vaikų teisių tarnybos darbuotojos, - apie darbo specifiką sakė soc. darbuotojos Natalija Kazimeranec ir Irutė Ulčickienė.

O kaip reido rezultatus vertina Vilniaus AVPK Švenčionių r. PK Viešosios policijos skyriaus Prevencijos poskyrio specialiste Vaida Mikulėnienė ir tyrėjas Juozas Žižys. Jų nuomone, situacija, kurią pamatėme, iš tiesų gera, nes dažnai būna priešingai.

- Jei šeimos, kurias aplankėme iš kažkur sužinojo apie būsimą reidą ir susitvarkė, yra puiku, vadinasi mūsų prevencinė priemonė pasiteisino, ir jei toks geras poveikis būtų, mes tokias priemones galėtume rengti dažnai, - įvertindami reidą sakė policijos pareigūnai. Ir jie absoliučiai teisūs, jei padėtis socialinės rizikos šeimose būtų tokia gera, kokią pamatėme penktadienį, socialinės rizikos šeimų sąrašas greitokai sutrumpėtų.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis