Mes turime 417 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4074
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20275
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96305
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Iš kartos į kartą

2013 m. lapkričio 23 d. šeštadienis Nr.86 (1329)

Lapkričio 15 d. mūsų klasė ir „Lietuvių liaudies tradicijų“ būrelio nariai lankėsi Nalšios muziejuje. Susipažinti su senaisiais amatais ir savo krašto istorija pakvietė mokytoja Marija Gailiušienė.

Susitikome su tautodailininke Inga Kujeliene. Klausėmės jos pasakojimo apie muziejininko profesiją, apie jos darbą. Ji moka megzti, siuvinėti, siūti, gaminti maistą, o dabar išmoko ir austi. Mokėsi iš senos audėjos, kuri nesugebėjo gerai paaiškinti, todėl reikėjo pačiai numatyti, kaip apmesti audinį, kaip išausti raštus.

Iš pradžių apžiūrėjome muziejaus eksponatus. Kai kurie mokiniai čia lankėsi pirmą kartą.Įdomiausia buvo klausytis audėjos pasakojimo apie juostų audimą ir kam jos reikalingos. Po to mokė, kaip audžiamos tautinės juostos. Pasakojo, kur jos naudojamos šiais laikais.

Susipažinome su audeklo apmetimu, įrietimu, rašto suvėrimu. Įdomiausia buvo austi staklėmis, nes mums leido patiems pamėginti. Pasirodo, kad nelengva. Geriausiai sekėsi austi Laurai Teplašonok.

Tautodailininkė stebėjosi, kad ir berniukai domėjosi juostų audimu, net bandė austi.

Po to mes rišome juostas. Tai paprasčiau. Geriausiai sekėsi Dianai Kuldaitei. Jai padovanojo siūlų, nes ji žadėjo rišti namuose. Dėmesingiausi buvo Aleksandras Zaripovas ir Deividas Muchlia. Kai kurie norėjo išmokti geriau ir pasisiūlė norintys čia sugrįžti dar kartą. Muziejininkė Inga Kujelienė pažadėjo kitą sykį parodyti, kaip rišamos juostos su plokštelėmis. Papasakojo daug įdomių dalykų ir išsamiai atsakė į mūsų pateiktus klausimus.

Už patirtus įspūdžius esame dėkingi p. Ingai Kujelienei ir linkime jai kūrybinės sėkmės.

Mykolas KARKA

 
Reklaminis skydelis