Mes turime 437 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2527
mod_vvisit_counterŠią savaitę:27657
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74983
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Kad saugiai sugrįžtume į namus

2013 m. lapkričio 20 d. trečiadienis Nr.85 (1328)

Vėlyvas ruduo, kai anksti temsta, kai dažnai lyja, o sniego dar nėra, yra pats pavojingiausias eismo dalyviams, ypač pėstiesiems ir dviratininkams, na, dar važnyčiotojams, bet tokių beveik nebeliko. Kelių eismo taisyklių (KET) reikalavimai pėstiesiems ir dviratininkams gana griežti, o ir baudos jau didelės. Eidamas tamsiu paros metu neapšviesta gatve ar keliu, pėsčiasis privalo turėti žibintuvėlį ar atšvaitą, dar gali dėvėti šviesą atspindinčią liemenę. Už šių KET reikalavimų nesilaikymą numatyta bauda nuo 80 iki 140 litų. Turint omenyje, kiek kainuoja atšvaitas, žibintuvėlis ar liemenė, ir kiek jų galima nusipirkti už tuos 80 ar 140 litų, verta pamąstyti, kas labiau apsimoka, bet svarbiausias ir pinigais neįkainojamas dalykas – žmogaus gyvybė.

Jau ne pirmus metus policija rengia prevencinius reidus, kurių metu dalinami atšvaitai. Jų jau išdalinta tiek, kad beveik visiems pėstiesiems užtektų, bet dar labai dažnai sutinkame žmones, neapšviestais kelių ar gatvių ruožais einančius be atšvaitų ar žibintuvėlių. Ne ką geresnė situacija ir su dviratininkais, kurie tamsiu paros metu dažnai važiuoja ne tik be žibintų (priekyje – balto, gale – raudono), bet ir be jokių atšvaitų ir liemenės.

Prieš savaitę teko dalyvauti Vilniaus apskrities VPK Švenčionių r. PK kelių policijos poskyrio organizuotame prevenciniame reide. Vakarėjant su Kelių policijos poskyrio viršininku Igoriu Anisinu ir poskyrio specialistu Dmitrijumi Kolesovu išvažiuojame pasižiūrėti, kaip gi pėstieji ir dviratininkai laikosi KET reikalavimų. Pravažiavę Švenčionis pasukame link tamsoje skendinčių Zadvarninkų. Čia pamatome tamsoje spėriai gatve einančią moterį be jokio atšvaito ar žibintuvėlio.

- Pamiršau per skubėjimą. Aš jį tikrai turiu. Nebauskite, daugiau tai tikrai nepasikartos, - kalbėjo pareigūnams moteris.

Policijos pareigūnai, paaiškinę moteriai KET reikalavimus ir kokios baudos skiriamos, padovanojo jai atšvaitą.

Panaši situacija tą vakarą kartojosi dar ne kartą. Tiek be atšvaitų ar žibintuvėlių ėję pėstieji, tiek dviratininkai, nesilaikę KET reikalavimų, kartojo tuos pačius žodžius: „Turiu, pamiršau, tai daugiau nepasikartos, tik nebauskite“. Važiuodami nuo Švenčionių iki Pabradės tuos žodžius girdėjome ne kartą. Policijos pareigūnai Igoris Anisinas ir Dmitrijus Kolesovas kantriai išklausydavo pasiaiškinimų, įteikdavo atšvaitą ar liemenę ir palinkėdavo saugiai pasiekti namus. Tačiau vienas asmuo to reido metu visgi buvo nubaustas, nes neblaivus vairavo mopedą. Įvažiavę į Sarių gyvenvietę pamatėme iš tolo atvažiuojantį mopedą. Jo vairuotojas nevilkėjo šviesą atspindinčios liemenės, nedėvėjo šalmo. Sustabdžius paaiškėjo, kad tai dar ne visi pažeidimai, kuriuos padarė mopedą vairavęs sariškis Arvydas Karklelis. Mopedas buvo neregistruotas, be tech. apžiūros, vairuotojas neturėjo vairuotojo pažymėjimo, o svarbiausia buvo neblaivus, alkotesteris parodė 1,27 promiles. Taigi šis vakarinis pasivažinėjimas Arvydui Karkleliui kainuos nemažus pinigus, be to, teks sumokėti už mopedo nuvežimą į saugojimo aikštelę ir jo saugojimą, o pačiam į namus teko grįžti pėsčiomis, tiesa, užsivilkus policijos pareigūnų padovanotą liemenę.

Apibendrinant prevencinio reido rezultatus, galima pažymėti, kad nemažai, o gal ir dauguma pėsčiųjų jau laikosi KET reikalavimų ir eina su žibintuvėliais, atšvaitais, o ir dviratininkai pamažu įpranta prie KET reikalavimų, o tie, kurie neįpranta, anksčiau ar vėliau susimoka po solidžią baudą. Tad gal geriau patiems pasirūpinti savo saugumu ir eiti ar važiuoti dviračiu tamsiu paros metu laikantis KET, tada ir namus saugiai pasieksime. Juk ne veltui sakoma, kad kas pats saugosi, tą ir Dievas saugo.

Algis JAKŠTAS