Mes turime 336 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5209
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23753
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71079
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Netradicinės pamokos Pasaulinei gyvūnų dienai paminėti

2013 m. lapkričio 13 d.,trečiadienis Nr.83 (1326)

Mokytojai, ruošdamiesi pamokoms, visada ieško mokymo(si) būdų ir metodų, skatinančių ugdytinių motyvaciją, kūrybiškumą, pareigos jausmą ir atsakingumą. Juk mokykloje vaikai praleidžia didesnę dienos dalį ir nori patirti nepamirštamų įspūdžių. Spalio 25 d. Pabradės „Žeimenos“ gimnazijoje keletas pamokų vyko netradicinėje aplinkoje. Pasaulinei gyvūnų dienai – spalio 4 – paminėti 5a klasės mokiniai ir jų auklėtoja, lietuvių kalbos mokytoja Rima Kaušinienė organizavo pamoką-parodą „Mano augintinis“. Jos tikslai – ugdyti mokinių gerumą, skleisti meilės gyvūnams idėją, stabdyti žiaurų ir netinkamą elgesį su jais.

Parodos metu vyko technologijos, gimtosios kalbos (lenkų), lietuvių kalbos pamokos 5 klasėje. Per technologijas kartu su dalyko mokytoja metodininke Elvyra Ceiko vaikai kalbėjosi apie tai, kaip reikia maitinti gyvūnėlius, juos prižiūrėti arba padėti beglobiams nelaimėliams. Buvo aptarti piešiniai, mokinių nupiešti dailės pamokoje dieną prieš. Lietuvių kalbos pamokoje penktokai skaitė tekstus apie mažuosius augintinius, žiūrėjo filmukus, deklamavo eilėraščius. Gimtosios (lenkų) kalbos pamokoje, kurią vedė mokytoja metodininkė Alicija Pesliak, visiems labai patiko dirbti grupėmis, o vėliau pristatyti apie gyvūnus surinktą medžiagą. Kartu su muzikos mokytoja Zita Naidenkova dainavo linksmąjį karaoke apie išdykėlius šuniukus ir pūkuotuosius katinėlius.

Pamokose lankėsi ir pradinių klasių mokiniai su savo mokytojomis. Visi žavėjosi švelniosiomis jūrų kiaulytėmis, pasipūtusiu vėžliu ir draugiškais katinėliais bei šuniukais. Ko gero, mažiesiems labiausiai patiko vėžlys ir katinas Garfildas su jūrų kiaulytėmis.

Pastaruoju metu dažnai kalbama apie smurtą prieš gyvūnus. Stebint mokinių elgesį tos dienos pamokų metu arba tai, su kokia meile jie glaudė prie savęs atsineštus į klasę augintinius, piršosi mintis, kad šie vaikai niekada neleistų skriausti gyvų būtybių. A. de Sent- Egziuperi mintis, jog „pasidarai amžinai atsakingas už tą, su kuo susibičiuliauji“, mokiniams sukėlė daug minčių ir emocijų. Aišku, kad pagarba gyvūnui turi būti kiekvieno mūsų moralės norma. Pagerbti gyvybę visomis jos formomis ir padėkoti už tai, kad gyvenimas su augintiniais linksmesnis – toks ir buvo šių pamokų tikslas.

Rima KAUŠINIENĖ

Mokytoja metodininkė