Mes turime 271 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4339
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22883
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:70209
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Jaunimo savivaldos diena

2013 m. lapkričio 13 d.,trečiadienis Nr.83 (1326)

Švenčionių rajono savivaldybėje spalio 30 d. buvo organizuota Jaunimo savivaldos dienos akcija. Švenčionių rajono jaunimui ne tik buvo suteikta galimybė susipažinti su savivaldybės darbu, bet ir patiems išbandyti save politikų, valstybės tarnautojų, specialistų darbo vietose.

Akcijos tikslas – aktyvių ir kūrybingų, pilietiškos šiuolaikinės visuomenės narių ugdymas, dialogo tarp jaunimo, politikų ir valstybės tarnautojų skatinimas.

Akcijos uždaviniai: paskatinti jaunimą domėtis Švenčionių rajono savivaldybės institucijų darbu, veikla bei pasiekimais, Švenčionių krašto problemomis, mokyti jaunus žmones tvarkyti visuomeninius reikalus, spręsti gyventojų problemas, ugdyti jaunimo socialinius ir demokratinius įgūdžius, mokyti aktyviai dalyvauti pilietinėje visuomenėje, ugdyti jaunimo pasitikėjimą demokratinės visuomenės ir valstybės institucijomis.

Jaunimo savivaldos diena prasidėjo Švenčionių rajono savivaldybės posėdžių salėje. Renginį pradėjo ir sveikinimo žodį tarė rajono meras Vytautas Vigelis. Rajono vadovas, supažindindamas jaunimą su savivaldybės institucijų darbu, veikla, funkcijomis bei pasiekimais, Švenčionių krašto problemomis, skatino jaunimą domėtis savivaldybės institucijų darbu ir būti aktyviais rajono piliečiais.

Po savivaldybės institucijų darbo pristatymo, jauni žmonės ėjo į savivaldybės administracijos skyrius, kur buvo supažindinti su skyrių veikla, specifika, skyriaus specialistų darbu. Įspūdžiais besidalindami Jaunimo savivaldos dienos dalyviai akcentavo, kad specialistų darbai ne visai tokie, kokius įsivaizdavo. Kai kuriems apsilankymas savivaldybės administracijoje – pirmasis.

Susipažinę su administracijos darbu jaunuoliai pasiskirstė į komitetus. Diskutuodami biudžeto, finansų ir ekonomikos; verslo plėtros ir kaimo reikalų; kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo; sveikatos apsaugos, socialinės rūpybos ir aplinkosaugos ir teisėtvarkos ir etikos komitetuose išskyrė pagrindinius, jų nuomone, klausimus, ieškojo efektyviausių sprendimų, aptarė galimus rezultatus. Jauni žmonės mėgino išspręsti jaunimo, gyvenančio kaimiškose gyvenvietėse, užimtumo, susisiekimo su rajono centru problemą, sveikatos stiprinimo, įsidarbinimo galimybes, nepilnamečių rūkymo, alkoholio vartojimo, jaunų žmonių gyvenančių vaikų globos namuose, atskirties mažinimą.

Šių problemų sprendimų projektus jaunieji „politikai“ pristatė simuliaciniame žaidime – rajono tarybos posėdyje, kuriame susipažino su rajono savivaldybės politikų-tarybos veikla, pabuvo pozicijos, opozicijos nariais, susipažino su vyriausybės atstovo, tarybos sekretoriaus, mero, mero pavaduotojo funkcijomis. Diskutavo, replikavo, reiškė savo nuomonę, pateikdami argumentus. Organizuojant jaunimo renginius, jaunimas siūlė įsigyti autobusą, skirtą tik jaunimo poreikiams: važiuoti į renginius rajono centre ar kituose rajono miestuose. O štai rūpindamiesi savo ir savo bendraamžių sveikata pasiūlė Švenčionių miesto parką paskelbti nerūkymo zona. Žadėjo patys būti aktyvesni ir siūlė organizuoti daugiau motyvacinių seminarų, skatinančių jaunus žmones būti aktyvesniais, rašyti projektus. Konsultacijoms, bendravimui ir bendradarbiavimui didinti – paskelbti savivaldybės rajono jaunimo atstovų priėmimo dienų kiekvieną mėnesį grafiką.

Visi pasiūlyti sprendimai – labai svarbūs. Svarbi jauno žmogaus nuomonė, aiškinantis jo poreikį ir priimant sprendimus, formuojant jaunimo politiką rajone. Demokratijos pagrindą sudaro valdžia ir piliečiai, todėl nuo aktyvios pilietinės visuomenės priklauso teisinės valstybės svertai bei demokratijos susiklostymas. Demokratija negali gyvuoti be aktyvios pilietinės visuomenės.

Inga VARNIENĖ

Mero patarėja