Mes turime 299 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5269
mod_vvisit_counterŠią savaitę:23813
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:71139
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Į antrą gyvavimo dešimtmetį įžengusi Darbo partija tapo didžiausia politine jėga šalyje

2013 m. spalio 30 d., trečiadienis Nr.80 (1323)

Ko prieš metus nė nesapnavo Prezidentė, atvirai reikšdama savo nepalankumą Seimo rinkimų nugalėtojai – Darbo partijai ir labiausiai patyrusiems jos politikams

Darbo partijos įkūrėjas tapo Garbės pirmininku

Šeštadienį Šiauliuose vykusiame bendrame Darbo partijos (leiboristų) ir Krikščionių partijos suvažiavime absoliučia balsų dauguma buvo pritarta šių dviejų partijų susijungimui. Į Darbo partiją atėjo dabar jau buvęs Vytauto Landsbergio bendražygis ir bendramintis Gediminas Vagnorius su savo komanda.

Trumpai buvęs Darbo partijos pavadinime žodis „leiboristų“ vėl dingo, Darbo partija sugrįžo prie senojo pavadinimo, išliko ir senasis logotipas. Po susijungimo atsinaujinusi Darbo partija tapo didžiausia politine jėga šalyje, vienijanti per 20 tūkst. aktyvių narių. Jiems partijos suvažiavime atstovavo daugiau kaip 3500 delegatų, tarp jų per 60 Švenčionių skyriaus delegatų. Dauguma partijų net narių tiek nesurenka.

Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskich, partiečių sutiktas ovacijomis ir pagerbtas atsistojant, anaiptol nepasitraukė iš aktyvios politinės veiklos, kaip to siekė jo oponentai ir konkurentai. Jis pasidžiaugė partijos 10 metų veiklos rezultatais ir palaikė Loretos Graužinienės kandidatūrą į partijos pirmininko postą. „Aš niekur nedingsiu, būsiu aktyvus partijos narys“, - pažadėjo partiečiams, o tuo pačiu ir rinkėjams bei Lietuvai V.Uspaskich. Partijos įkūrėjui ir praktiškai visus 10 metų jai puikiai vadovavusiam Viktorui Uspaskich suvažiavimas suteikė Garbės pirmininko vardą. Partiečiai jam dėkojo už ąžuolo tvirtybę ir tai, kad buvo, yra ir bus patikima partijos atrama.

 

Du aukšti postai – per keletą savaičių

Kitiems kandidatams, tarp kurių – ir buvęs konservatorius Gediminas Vagnorius, atsisakius, naująja Darbo partijos pirmininke vieningai išrinkta Loreta Graužinienė, visai neseniai tapusi ir LR Seimo pirmininke – antruoju asmeniu šalyje. „Seimo pirmininkas, antras asmuo šalyje, turi būti matomas labiau ir už pirmąjį. Todėl, kad jis deleguotas Darbo partijos, gerbiamieji“, - dėstė V.Uspaskich. Šie žodžiai ištarti su šypsena ir pasididžiavimu – partija užaugino ryškių asmenybių, galinčių užimti aukštus postus. Politologams ir kitiems, mėgstantiems reikštis, su jų nuvalkiotu „vieno žmogaus partija“ beliko slėptis po lapais...

„Simboliška, kad būtent šiandien, kai švenčiame partijos dešimtmetį, Darbo partija pradeda naują gyvavimo etapą. Visada buvome komanda, sugebanti susitelkti, kai būna sunku. Man garbė būti išrinktai Darbo partijos pirmininke. Atiduosiu šiam darbui visas jėgas, žinias ir patirtį“, - kalbėjo Darbo partijos pirmininkė L.Graužinienė ir pabrėžė, kad partija ir toliau tęs savo kryptį, kovodama už teisingumą ir žmogaus teises.

Kas galėjo prognozuoti tokį Loretos Graužinienės triumfą, kai prieš metus Prezidentė neprileido jos net vadovauti ministerijai? Belieka pripažinti, kad ką Dievas bedarytų – viskas į gera. Žinoma, ne tam asmeniui, kuris ciniškai brokavo vieną po kito Darbo partijos kandidatus į ministrus, tarp jų netinkama išvadino ir Loretą Graužinienę. Dabartinė Seimo pirmininkė ir Darbo partijos pirmininkė toje situacijoje laikėsi oriai ir nesileido žeminama, todėl pelnė daugelio žmonių simpatijas.

Suvažiavime išrinkti 9 partijos pirmininkės pavaduotojai: Virginija Baltraitienė, Vilija Filipovičienė, Valentinas Bukauskas, Kęstutis Daukšys, Vydas Gedvilas, Artūras Paulauskas, Jonas Pinskus, Šarūnas Birutis ir Gediminas Vagnorius.

„Sveikinu visus su jubiliejumi. Džiaugiuosi, kad sėkmingai nukeliavome į antrąjį dešimtmetį. Politinei organizacijai 10 metų yra labai mažai, net ir 1000 metų yra mažai, nes partija turi gyvuoti amžinai. Juk ir darbas yra amžinas. Loreta parodė profesionalumą, ryžtą, ištikimybę ir sutiko prisiimti atsakomybę, todėl ji bus geriausia partijos pirmininkė“, - kalbėjo suvažiavime Darbo partijos Garbės pirmininkas Viktoras Uspaskich.

 

Nuspręsta kelti Darbo partijos kandidatą į Prezidento rinkimus

Koalicijos partnerių nerangumas ir neapsisprendimas praktiškai sąlygojo situaciją, kad koalicijos bendru remiamu kandidatu prezidento rinkimuose dabar jau gali tapti nebent  Darbo partijos atstovas arba bendro kandidato išvis nebus. Dar likus porai savaičių iki suvažiavimo Viktoras Uspaskich viešai pareiškė, kad jeigu suvažiavime bus patvirtintas kandidatas, partija jo neatšauks. Šeštadienį suvažiavime buvo nuspręsta, kad į Prezidento rinkimus Darbo partija kels Artūro Paulausko kandidatūrą. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas dėkojo už pasitikėjimą, savo kalboje pabrėždamas, jog į Lietuvą pagaliau turi grįžti socialinis, ekonominis ir visuomenės stabilumas. Joje daug kritikos, minčių, su kuriomis sunku nesutikti, politikas pažėrė Prezidentei:  „Štai prezidentė visokiais būdais bando neleisti Darbo partijai dirbti Vyriausybėje, kenkti Darbo partijos populiarumui, o neseniai pareiškė, kad „darbiečių“ balsai iš viso neturi jokios vertės balsuojant dėl generalinio prokuroro (...). Taip ji ignoruoja visų, už mus balsavusių žmonių, nuomonę. To negalima leisti ir tai turi baigtis“, - kalbėjo A. Paulauskas.

(Spausdiname visą A.Paulausko pranešimą suvažiavime).

 

Garbingi apdovanojimai

Partijos 10-mečio proga įteikti Garbės ženkleliai 100 partijos narių, aktyviai dirbusių nuo partijos įkūrimo. Tarp apdovanotųjų – Švenčionių skyriaus narys Vladislav Kurilo.

Apdovanojimai įteikti ir skyrių pirmininkams, tarp jų ir vieno stipriausių Švenčionių skyriaus vadovui Vytautui Vigeliui.

 

Skambėjo gausybė sveikinimų

Darbo partijos suvažiavimo dalyvius, partijos Garbės pirmininką ir ką tik išrinktą naująją pirmininkę sveikino koalicijos partneriai, visos profesinės sąjungos, verslo ir darbdavių organizacijos, įrašytą sveikinimą atsiuntė Europos liberalų demokratų aljanso vadovas Grahamas Watsonas, Rusijos ambasadorius. Premjeras Algirdas Butkevičius, pirmiausia pabrėžęs, kad socialdemokratai jau skaičiuoja daugiau kaip šimtmetį nuo partijos įkūrimo, pripažino, kad, pasirodo, per 10 metų galima tiek nuveikti, pasiekti, išugdyti lyderių.

Svečiai glėbiais gėlių tiesiog užvertė naująją partijos pirmininkę Loretą Graužinienę, o Žaliųjų sąjungos pirmininkas Seimo narys Linas Balsys sakė, kad jam, kaip „žaliajam“, nekilo ranka skinti gėlių, bet jis dovanoja visas gėles, žydinčias Žygaičiuose ir visoje Žemaitijoje, kur dar žemė sveika, neišplėšyta, Visagino apylinkėse, kur gėlės dar neužterštos radiacija, ir jas galima parsinešti į namus. Jis išreiškė viltį, kad didžiausios šalyje partijos ir Seimo vadovė neleis niokoti Lietuvos žemės.

Gražiai nuskambėjo Švenčionių rajonas Lenkų rinkimų akcijos pirmininko pavaduotojo Zbignevo Jedinskio sveikinime. Jis pabrėžė, kad šių dviejų partijų bendradarbiavimas užsimezgė prieš daug metų Švenčionių rajono savivaldybės taryboje sudarius koaliciją, o ilgalaikis bendradarbiavimas įrodė, kad Darbo partija – patikimas politinis partneris.

Visą dieną trukęs Darbo partijos suvažiavimas vakare baigėsi nuotaikingu koncertu.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ