Mes turime 304 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5961
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19821
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92178
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Trys Pabradės socialinės globos gyventojai įdarbinti UAB „Intersurgical“

2011 m. liepos 23 d., šeštadienis Nr. 53 (1100)

Ne vieną kartą teko lankytis tuometiniame Pabradės vaikų ir jaunimo pensionate. Dabar ši globos įstaiga turi kitą pavadinimą – Pabradės socialinės globos namai. Visada bendraujant su šios globos įstaigos direktore Nijole Genyte arba pavaduotoja ugdymui Janina Grigorjeva, išgirsdavau nemažai minčių apie ugdytinių integraciją į bendruomenę. Labai neskubant, apgalvojant kiekvieną žingsnį, ta integracija prasidėjo. Vienas pirmųjų žingsnių buvo žengtas, kai globotiniai pradėjo mokytis Pabradės „Ryto“ vidurinėje mokykloje (dabar jau gimnazija). Vieniems tai buvo pravertas langas į žinių pasaulį, o kitiems, čia turiu mintyje sveikus vaikus, pakeitė požiūrį į negalę turinčius bendraamžius. Paskui buvo ir naujų žingsnių, o paskutinis – tai susitarimas tarp Pabradės socialinės globos namų direktorės Nijolės Genytės ir UAB „Intersurgical“ direktoriaus Sigito Žvirblio. Šio susitarimo pagrindu pirmieji trys šių globos namų gyventojai: Marius Žemaitis, Vladimiras Rusovičius ir Viačeslavas Labul pradėjo dirbti UAB „Intersurgical“ įmonėje.

Tai iš tiesų svarbus įvykis Pabradės socialinės globos namų gyvenime, kurio nebūtų buvę be UAB „Intersurgical“ direktoriaus Sigito Žvirblio geranoriškumo. Ir štai kartu su Pabradės socialinės globos namų direktorės pavaduotoja ugdymui Janina Grigorjeva ir vyr. socialine darbuotoja Regina Komaiško važiuojame pasižiūrėti, kaipgi sekasi dirbti trims jų įstaigos gyventojams. Mus pasitiko teisės ir vidinių mokymų konsultantė Rūta Saulytė-Rožukienė. Prieš einant į darbo barą, kuriame dirba Marius, Vladimiras ir Viačeslavas, paprašiau pasidalinti mintimis apie naują žingsnį dviejų įstaigų bendradarbiavime. Į mano klausimą, kaip kilo mintis įdarbinti Pabradės socialinės globos namų gyventojus tokioje didžiulėje gamybos įmonėje, Janina Grigorjeva atsakė:

- Mes jau senokai matėme, kad šie vaikinai yra gana savarankiški ir galėtų normaliai dirbti bei kažkiek užsidirbti. Be to, tai leistų jiems tobulėti, geriau pažinti gyvenimą. Kreipėmės daug kur, bet kažkaip nebuvo pasitikėjimo, o štai UAB „Intersurgical“ direktorius p. Sigitas Žvirblis pažadėjo paieškoti tinkamo darbo ir savo pažadą ištesėjo. Tai mus labai džiugina. Dabar dirba trys, bet mes galėtume ir dar kokius penkis rekomenduoti.

- O mes atsižvelgėme į prašymą ir stengėmės surasti darbą, kurį galėtų dirbti Pabradės socialinės globos namų gyventojai. Jie atlieka paprastą darbą, kurį dirba ir daugiau mūsų įmonėje dirbančių neįgalumą turinčių žmonių. Esame patenkinti jų darbu. Kiek teko bendrauti, ir jie patys labai patenkinti, o kolektyvo nariai irgi priėmė juos normaliai, - pratęsdama mūsų pokalbį sako Rūta Saulytė-Rožukienė.

O kai paklausiu, su kokia nuotaika tie trys vaikinai sugrįžta į globos namus, vyr. socialinė darbuotoja Regina Komaiško sako, kad nuotaika jų puiki, įspūdžių daug, o ne vienas iš jų draugų su pavydu žvelgia į šią trijulę. Juk jie ne tik dirba, bet ir pinigėlių turės daugiau, tai juk irgi svarbu. Jie jaučiasi pilnaverčiais žmonėmis.

Lydimi Rūtos Saulytės-Rožukienės klaidžiais „Intersurgical“ labirintais, einame į tą cechą, kur dirba globos namų gyventojai. Juos iš pradžių šiek tiek nustebino mūsų vizitas, bet greitai nekreipdami į mūsų pasirodymą dėmesio, jie įniko į savo darbą. Kai paklausiau, ar patenkinti darbu, beveik vienbalsiai vaikinai atsakė, kad darbu patenkinti, o ir bendradarbiai geri, juolab, kad nemažą dalį jų pažįsta. Ir į darbą malonu eiti.

Po apsilankymo ceche, Pabradės socialinės globos namų direktorės pavaduotoja Janina Grigorjeva užsuko padėkoti už kilnų poelgį UAB „Intersurgical“ direktoriui Sigitui Žvirbliui.

Iš tiesų žiūrint globaliai, trijų žmonių pokyčiai gyvenime gal ir nėra toks svarbus įvykis, bet tiems žmonėms tai labai svarbu, svarbu pasijusti pilnaverčiais žmonėmis, kai tu kaip didžioji dalis suaugusių skubi į darbą, kai gali bendrauti su bendraamžiais.
Į mano klausimą, kodėl nusprendė priimti į darbą kol kas bent tris globos namų gyventojus, UAB „Intersurgical“ direktorius Sigitas Žvirblis atsakė:

- Žmogus, nežinantis, kas yra negalė, dažnai nesupras, ką reiškia žmogui su negale turėti darbą, jaustis pilnaverčiu bendruomenės nariu. Džiaugiuosi, kad jie patenkinti. Ateityje gal atsiras galimybė ir dar kelis įdarbinti. Žinoma, tobulėjant technologiniams procesams, nekvalifikuoto darbo mažės, bet kol kas jo dar yra. Pas mus dirba apie 40 žmonių su negale, o šiuo atveju mes norėjome padėti integruotis šiems žmonėms. Natūralu ir žmogiška, jei gali padėti kitam žmogui.

Šiais UAB „Intersurgical“ direktoriaus žodžiais ir norėčiau užbaigti šį savo pasakojimą, kurio pagrindinė mintis buvo papasakoti apie kilnų siekį padėti kitam žmogui.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis