Mes turime 317 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5488
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19348
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91705
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Per pusmetį eismo įvykiuose sužeisti 2 žmonės

2011 m. liepos 20 d., trečiadienis Nr. 52 (1099)

Pradėjome skaičiuoti antro 2011-ųjų metų pusmečio dienas, o kokia situacija buvo pirmąjį pusmetį Švenčionių rajono keliuose ir gatvėse klausiu Vilniaus VPK Švenčionių r. PK Viešosios tvarkos ir kelių policijos poskyrio viršininką Igorį Anisiną.

- Nors eismo sąlygos nebuvo lengvos, bet užregistruota tik du įskaitiniai eismo įvykiai, kurių metu buvo sužeisti žmonės. Tokios sėkmingos metų pradžios neprisimenu. Džiugina ir tas faktas, kad tarp nukentėjusių nėra labiausiai pažeidžiamų eismo dalyvių – pėsčiųjų ir dviratininkų. Gal tam turėjo įtakos ir tas faktas, kad mūsų pareigūnai daug dėmesio skyrė kontroliuodami, kaip kelių eismo taisyklių reikalavimų laikosi pėstieji, dviratininkai bei motorolerių vairuotojai. Iš viso išaiškinta 224 pažeidimai. Per pirmą pusmetį, už tai, kad važiavo dviračiu išgėrę, nubausti 77 dviratininkai. Iš jų 28 nustatytas lengvas girtumo laipsnis ir 49 – vidutinis ir sunkus. Norėčiau priminti, kad neblaiviems dviratininkams baudos gana solidžios. Lengvas girtumo laipsnis „kainuoja“ nuo 300 iki 500 litų, o vidutinis ir sunkus – nuo 500 iki 700 litų, - sako Igoris Anisinas.

- Ar pavyksta išieškoti baudas iš dviratininkų?

- Mažai. Dažniausiai tie žmonės neturi pajamų, beje, dabar ir pėstiesiems, pažeidusiems KET reikalavimus, baudos gerokai didesnės, kaip ir motorolerių vairuotojams. Dabar už važiavimą motoroleriu be teisių skiriama bauda nuo 200 iki 300 litų. Per pirmą pusmetį nubaudėme 28 motorolerių vairuotojus, kurie neturėjo vairuotojo pažymėjimo. Kartais pagalvoji, kodėl žmonės taip neatsakingai elgiasi. Juk tam, kad gautum motorolerio vairuotojo pažymėjimą, užtenka „Regitroje“ išsilaikyti teorijos egzaminą, o tai juk gerokai pigiau nei mokėti baudas.

- Ar dažnai įkliūva piliečiai, transporto priemones vairuojantys išgėrę?

- Per pirmą pusmetį sulaikėme 96 tokius vairuotojus, o štai birželio mėnesį išaiškinome net 26 neblaivius vairuotojus. Norėčiau paminėti ir kitas pažeidimų rūšis. Už leistino greičio viršijimą nubausti 176 vairuotojai. Už tai, kad važiavo be tech. apžiūros, nubausti 75 vairuotojai, už važiavimą be draudimo – 80. Iš viso per pirmą pusmetį išaiškinta 1338 KET pažeidimai, - apibendrindamas situaciją, susijusią su eismo saugumu rajone, sako Vilniaus VPK Švenčionių r. PK viešosios tvarkos ir kelių policijos poskyrio viršininkas Igoris Anisinas.

- Į ką dar norėtumėte atkreipti eismo dalyvių dėmesį?

- Neramina nepatyrusių vairuotojų lengvabūdiškas važinėjimas. Žmogus neturi vairavimo patirties, o vaizduoja „kelių erelį“. Kuo dažnai baigiasi toks neatsakingumas matome iš informacinių priemonių pranešimų. Laimei, pas mus tokie pasilakstymai dar baigiasi laimingai, kaip ir prieš kurį laiką Švenčionyse į miesto parką įlėkus automobiliui, vairuojamam jauno piliečio. O juk ties parku visada gana gausu pėsčiųjų. Šį kartą pasisekė, niekas nenukentėjo. Norėčiau vairuotojų dėmesį atkreipti ir į dar vieną paskutiniu metu padažnėjusį transporto priemonių susidūrimą su staiga į važiuojamąją dalį išbėgusiais laukiniais žvėrimis. Tokios avarijos šiemet dažniausia įvyksta kelyje Vilnius-Zarasai, ypač sunkūs susidūrimai su miško galiūnais briedžiais. O baigdamas šį mūsų pokalbį, norėčiau atkreipti vairuotojų dėmesį į tai, kaip svarbu sumokėti baudas į baudos kvite nurodytas sąskaitas. Nes būna taip, kad pilietis sumoka baudą, o mes negauname informacijos į savo duomenų bazę. Gaunasi dviprasmiška situacija – žmogus baudą susimokėjo ir jaučiasi ramus, o čia ateina mūsų kitas, griežtesnis, sprendimas. Žmogus atvažiuoja su kvitu ir sako atsiskaitęs už pažeidimą. Tam, kad nebūtų tokių situacijų, pažeidėjai turėtų įdėmiau įsiskaityti ir išsiaiškinti, kur ir kaip susimokėti baudą. Mes visada teikiame informaciją ir telefonu, tad paskambinęs žmogus visada gali ją gauti. Juolab tai svarbu, kai už pirmą pažeidimą, pagal dabar galiojančius įstatymus, per nustatytą laiką galima sumokėti tik pusę baudos. Jei pradelsiama, taikomos jau kitos sankcijos. Tad siūlyčiau būti atidesniems, - baigdamas mūsų pokalbį, sako Vilniaus AVPK Švenčionių r. PK viešosios tvarkos ir kelių policijos poskyrio viršininkas Igoris Anisinas.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis