Mes turime 168 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3059
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6452
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53778
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Sultys – dievų maistas, pasotina ir suteikia jėgų

2013 m. spalio 19 d., šeštadienis Nr.77 (1320)

Kaltanėnuose vyko trečioji „Žolinčių akademijos“ surengta „Šermukšnėlės“ sulčių pasninko stovykla – mokykla. Lietuvoje tai jau 101-oji tokia stovykla.

 

Skrandžiui – atostogos...

Maisto pramonei siūlant vis įmantresnių gaminių, kartais neatpažįstamai perdirbtų produktų, paskanintų apetitą didinančiomis medžiagomis, žmogus įprato valgyti per daug ir ne tą, ko reikia organizmui. Taip atsirado poreikis mokytis maitintis normaliai. Tiesa, norint išmokti atsisakyti maisto pertekliaus ir nesveiko, bet gomuriui malonaus skonio maisto, reikia valios, tad pasiryžti tam nėra lengva. Išgirdę pasiūlymą savaitgalį pasimaitinanti vien sultimis daugelis iš nuostabos tik pečiais gūžčiojo arba išvis baisėjosi: „Dar ko, siaubas, kam to reikia“...

Aišku, prievartos čia negali būti, o štai „išleisti skrandį atostogų“ ir visam organizmui leisti pailsėti pravartu visiems. Be to, prieš sulčių savaitgalį reikia tinkamai pasiruošti ir bent kelias dienas valgyti mažiau ir lengvesnio maisto. Vienu metu žmogus turėtų suvalgyti ne daugiau kaip 300 gramų.

Tiesa, reikėtų pabrėžti, kad sulčių stovykla nėra skirta svorio metimui, kas šiuo metu beprotiškai madinga. Sveikuolių tikslas – sveikata, o visa kita vyksta savaime.

 

Prabangus maistas ir judėjimas

Stovyklautojai, o tiksliau – stovyklautojos, susirinko penktadienį ir išsiskirstė sekmadienio pavakare. Grupėje buvęs vienas jaunuolis su drauge išvyko po paros. Visą tą laiką stovyklautojos 6 karus per dieną maitinosi šviežiomis sultimis ir sėklų plikalais, neribotai gėrė gintarų arbatą su žolelėmis. Iš pirmo žvilgsnio atrodo labai paprasta – ir namuose galima gerti sultis. Bet ar daug kas atsilaikytų bent obuolio nesukramtęs ar į šaldytuvą nežvilgtelėjęs?.. Čia gi – jokių pagundų, o ant stalo kas tris valandas stebuklingai atsiranda po stiklinę ką tik išspaustų vis kitokių sulčių ir jų mišinių. Vertingiausios sultys pirmąsias 10 minučių po išspaudimo. Tai - prabangiausias maistas, koks tik gali būti, tik ne visi tai žino. Būtent juo ir maitinosi stovyklautojos, atvykusios čia, anot vadovės Danutės Kunčienės, iš buities į BŪTĮ. Jokių rūpesčių, o prabangiausias maistas patiektas tiksliai laiku ir su meile. Tuo rūpinosi Danutės vyras Vidas – tikras stebuklingosios virtuvės šefas.

Lygiavertė sveikatinimo programos dalis – fizinis aktyvumas. Intensyvūs užsiėmimai su trenere Lukrecija pradedant rytine mankšta ir nuogomis maudynėmis Žeimenoje užpildė visas dienas. Moterys mokėsi naudingų mankštos pratimų, kuriuos reikėtų atlikti kasdien, jeigu norime išlikti tvirti ant savo kojų ir senatvėje, šiaurietiško ėjimo, jogos, meditacijos, masažo, energinių taškų aktyvinimo, mėgavosi pirties malonumais ir šveitėsi su gintaro pudra. Tiesiog rojaus malonumai!

Su trenerės pagalba pramokus, visus pratimus jau galima savarankiškai daryti namuose ir mėgautis jausmu, kaip kūnas prisipildo jėgų, širdis – džiugesio, o galva – idėjų.

 

Laimingas žmogus

„Šermukšnėlės“ stovyklos Kaltanėnuose iniciatoriai – Švenčionių rajono visuomenės sveikatos biuras ir „Žolinčių akademija“, kurios įkūrėja Danutė Kunčienė trykšta džiaugsmu galėdama pasidalinti su kitais savo patirtimi, patarimais, atradimais. Sugebėjusi ištrūkti iš sunkios ligos gniaužtų, o gal ir mirties nagų, Danutė Kunčienė trokšta padėti žmonėms įveikti ligas, o dar geriau – neprisileisti jų artyn. Pasak jos, tik kardinaliai pakeitusi gyvenimą ji liko juo džiaugtis žemėje. Dabar ji – laiminga, mylinti ir mylima žmona, mama, senelė, stengiasi padėti žmonėms patarimais, kaip tapti tokiems pat laimingiems. Jos receptas labai paprastas – mylėti žmones ir gyventi darnoje su gamta. Anot jos, ant Dievo stalo yra visko – ir maisto, ir vaistų, visko, tik reikia žmogui, tereikia tai paimti iš gamtos. Aišku, gyvo bendravimo niekas negali atstoti, bet jeigu nepavyko pabuvoti sulčių stovykloje ar susitikimuose su Danute Kunčiene, galima surasti jos mažų knygelių su pačios sukurtais unikaliais receptais iš vaisių, uogų ir daržovių (yra ir „Žolinčių akademijos“ tinklapyje). Gamtos dovanos, jeigu jas moki paruošti, pribloškia unikaliu skoniu. Pavyzdžiui, kas galėtų pagalvoti, kad džiovintų topinambų milteliai gali būti tikras delikatesas ir tiesiog pakramtyti, ir patiekalams skaninti, ir net ypatingojo sveikuolių šokolado su ąžuolo gilių milteliais gamybai, o džiovinti krienai gydo gerklę geriau už antibiotikus.

 

Keturi metų laikai

Be išvažiuojamųjų stovyklų, kaip Kaltanėnuose, „Žolinčių akademija“ Kaune, Pažaislio vienuolyne, nuolat rengia sulčių stovyklas 4 kartus per metus, siedama jas su metų laikais ir konkrečiam metų laikui parinktomis sultimis bei fiziniais užsiėmimais. Pasak D.Kunčienės, idealu organizmą atgaivinti šviežiomis sultimis kiekvienu metų laiku. Brangios egzotikos visai nereikia, ir mūsų žemė užaugina pakankamai gėrybių.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ