Mes turime 165 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1661
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5054
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52380
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

LR Seimo Aplinkos apsaugos komiteto posėdis Sirvėtos regioniniame parke

2013 m. spalio 19 d., šeštadienis Nr.77 (1320)

Spalio 16 dieną Sirvėtos regioninio parko lankytojų centre apsilankė Lietuvos Respublikos Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariai ir jų patarėjai, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos ir Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos atstovai. Prieš įvykstant komiteto išvažiuojamojo posėdžio oficialiems pranešimams bei diskusijoms, svečiams buvo pristatyta lankytojų centre įrengta vidaus ekspozicija „Mitologija“.

Lietuvos Respublikos Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nariai pabuvojo prie Saugomų teritorijų tvarkymas, II etapas“ projekto metu baigiamo tvarkyti bei pritaikyti lankymui Kačėniškės piliakalnio. Archeologas Olegas Fediajevas papasakojo apie piliakalnio archeologinių kasinėjimų metu aptiktus radinius bei jų istorinę vertę. Vietoje buvo galima apžiūrėti brūkšniuotosios keramikos liekanas, keramikos lygiu ir gruoblėtu paviršiumi pavyzdžius.

Susitikime dalyvavo Švenčionėlių miškų urėdijos urėdas Nauris Jotautas. Kačėniškės piliakalnis yra svarbus ne tik Sirvėtos regioninio parko direkcijai, bet ir Švenčionėlių miškų urėdijai, kuri prižiūri ir tvarko šio kultūros paveldo objekto teritorijoje esančius miškus ir ateityje prisidės prie piliakalnio priežiūros.

Posėdžio metu Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktorė Rūta Baškytė apžvelgė per praėjusius 10 metų saugomose teritorijose įvykusius pokyčius, pasiektus rezultatus. Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktoriaus pavaduotoja Rūta Lapinskienė prakalbo apie Saugomų teritorijų įstatymo keitimo poreikį.

Sirvėtos regioniniame parke baigiama įrengti lauko informacinė sistema bei minimali infrastruktūra lankytojams. Šalia lankomų gamtos ir kultūros paveldo objektų pastatyta nemažai informacinių stendų, visoje parko teritorijoje – kelio ženklų, nukreipiančiųjų rodyklių, stovyklavietėse ir poilsiavietėse – naujų pavėsinių, laužaviečių, įrengtos automobilių stovėjimo aikštelės, regyklos.

2014-aisiais metais Šventos kaime, Šventos dvaro teritorijoje planuojama statyti Sirvėtos regioninio parko gamtos mokyklą bei įrengti mokomąjį taką, kurio tema „Mitologija“ – lankytojų centro vidaus ekspozicijos tęsinį po atviru dangumi. Lankytojų centras, mitologinis takas ir gamtos mokykla – unikalus Švenčionių krašto gamtos ir kultūros pažinimo kompleksas, pritaikytas lankytojams, kurie galės sužinoti daugiau apie įdomius gamtos ir kultūros paveldo objektus, vietovių istorinius aspektus ar kitus ypatumus, pailsėti, pažinti ir iš naujo įvertinti tai, kas iš tikrųjų yra vertinga.

Sirvėtos regioninio parko direkcijos inf.