Mes turime 246 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:990
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19534
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66860
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Rudens kermošius 2013 – geras oras ir puiki nuotaika

2013 m. spalio 2 d., trečiadienis Nr.72 (1315)

Pirmąjį šių metų rudens mėnesį vainikavo puiki nuotaikinga šventė – rudens kermošius. Tai, ko gero, daugiau nei šventė, tai galimybė pasidžiaugti derliumi, įsigyti sodinukų, rudens gėrybių. Tiesa, bulvių pasirinkimas šiemet nebuvo didelis, kaip, beje, ir kopūstų.

Vienas lauke vykstančių švenčių sėkmės garantų – geras oras. Ir šį kartą jis buvo tikrai neblogas. Nors iš ryto buvo šaltoka, bet įdienojus oras sušilo, o svarbiausia – nelijo lietus.

Į mugę su sodinukais žmonės atvažiavo net iš Panevėžio, o gal net ir iš toliau atvažiavusių buvo. Tai akivaizdus įrodymas to, kad apie Švenčionyse vykstančius rudens kermošius garsas pasklidęs labai plačiai. Panevėžio r. įsikūrusiame Tomo Kuodžio medelyne išaugintais vaismedžiais ir vaiskrūmiais prekiavusi Margarita sakė esanti patenkinta prekyba, nes žmonės ne tik domisi, bet ir perka. Kiek toliau įsikūrę pašaminiškiai Janina ir Alfonsas Pranskai į mugę atvežė ne tik šiųmetinio medaus, bet ir raudonšonių obuolių. Puikiai nusiteikusi darže išaugintais ridikais prekiavo ir švenčioniškė Janina Valatkienė.

Vieniems rūpėjo prekyba, o kitiems magėjo išbandyti laimę loterijoje. Čia, kaip ir kiekvienais metais, eilė buvo didžiulė, daug buvo ir prizų, kurių diapazonas buvo labai platus – nuo bandelės ar šventinio riestainio iki veršelio ar avino. Maišais žmonės nešėsi laimėtus grūdus ar bulves, o štai veršelį laimėjo Ana Travkina iš Švenčionių. Kai paklausiau mergaitės, ką ruošiasi daryti su laimėtu prizu, atsakė nežinanti, o nuspręs visa šeima. Panašų klausimą teks spręsti ir aviną laimėjusio Elioto Bartkevičiaus namiškiams. Taip jau šį kartą lėmė fortūna, kad pagrindinius prizus laimėjo vaikai, o buvo ir tokių, kurie loterijoje laimėjo ne vieną prizą. Štai švenčionėliškis Mikiforas Sokolovas pirko bilietų už 84 litus, tai laimėjo visą krūvą grūdų. Tradicinis rudens kermošius – puiki proga ir galimybė pademonstruoti ir, žinoma, parduoti savo gaminamą produkciją. Taip kaip tik pasielgė Vaclav Vilkoic, atvežęs įmonės „Vilkapt“ iš metalo gaminamus baldus.

Oficiali šventės pradžia buvo paskelbta 10 val. Šventės vedėjai Leonarda Vilčiauskienė ir Algirdas Breidokas pristatė į šventę atvykusius svečius: kultūros ministrą Šarūną Birutį, Seimo narius Petrą Čimbarą ir Valentiną Stundį, Švenčionių r. garbės piliečius Česlovą Juršėną ir Konstantą Ramelį, ŽŪM viceministrą Mindaugą Kuklierių ir pakvietė į sceną Švenčionių r. merą Vytautą Vigelį, kuris, pasveikinęs visus šventės dalyvius, palinkėjo visiems puikios šventiškos nuotaikos. Švenčioniškius ir svečius sveikino ir mano jau minėti svečiai. Kultūros ministras Šarūnas Birutis Padėkas už indėlį vystant rajono kultūrą įteikė Rūtai Baliukonienei ir Giedrei Viščionytei, o ŽŪM viceministras Mindaugas Kuklierius ŽŪM ministro Virgilijaus Juknos Padėkas įteikė ūkininkams Giedriui Čičiurkai, Izidoriui Balčiūnui ir Antonijui Jundo. Šventės organizatoriai svečiams įteikė po pilną krepšį rudens gėrybių, o rajono meras dar ir gyvą žąsį gavo.

Kaip ir kiekvienais metais kermošiuje buvo apdovanoti konkursų „Metų ūkis 2013“ bei „Pastatų ir aplinkos tvarkymo“ nugalėtojai ir prizininkai. Juos apdovanojo rajono meras Vytautas Vigelis. Konkurse „Metų ūkis 2013“ pirmąją vietą laimėjo Svirkų sen. Svirkų k. ūkininkaujantys Rita ir Kęstutis Builiai, antrąją vietą – Pabradės sen. Pavoverės k. ūkininkaujantys Lilia ir Andrejus Andrukianec, o trečiąją vietą – Svirkų sen. Svirkų k. ūkininkaujantys Rima ir Rimas Rudžiai. „Pastatų ir aplinkos“ konkurso miestų grupėje nugalėtojais tapo Pabradės m. gyvenantys Regina ir Albinas Zakarauskai. Šioje grupėje antrą vietą užėmė Švenčionėlių m. gyvenantys Nina ir Stanislovas Šematovič, o trečiąją vietą laimėjo Švenčionių m. gyvenantys Raisa ir Andrejus Paukštelo. Kaimo sodybų grupėje nugalėtojais tapo Pabradės sen. Gužių k. gyvenantys Larisa ir Jan Kulevič, antrą vietą šioje grupėje laimėjo Švenčionėlių sen. S. Pašaminės k. gyvenantys Marija ir Jonas Rakšteliai, o trečiąją vietą laimėjo Adutiškio sen. Adutiškio mstl. gyvenantys Kristina ir Stanislovas Grigeliai. Įmonių ir įstaigų tarpe pirmąją vietą laimėjo Pabradės socialinės globos namai, antrąją vietą – UAB „Alių durpynas“, o trečioji vieta atiteko UAB „Naftos dujos“. Gražiausiai savo aplinką tvarkančių daugiabučiu pripažintas 4 butų namas Sarių k. Ateities g. 2.

Po sveikinimų ir apdovanojimų prasidėjo seniūnijų kiemelių lankymas. Apsilankius visuose 14-oje kiemelių nuo įspūdžių net galva ėmė svaigti. Ne vienerius metus dalyvaudamas tradicinėse rudens kermošiaus šventėse stebiuosi seniūnų, seniūnijų darbuotojų bei gyventojų išmone ir sugebėjimu surasti kažką naujo, dar nematyto. Jau nekalbu apie patiektų ant stalų patiekalų įvairove. Tam aprašyti reikėtų ne vieno laikraščio numerio, tad laimėjo tie, kas gražiu oru nepatingėjo pasivaikščioti po rudenišką Švenčionių miesto parką ir užsukti pasižiūrėti į seniūnijų kiemelius, o čia svetingi šeimininkai svečius dar ir pavaišindavo. Kadangi, kaip jau minėjau, visos seniūnijos buvo gražiai įrengusios savo kiemelius, neaprašinėsiu kiekvieno smulkiai nenorėdamas nieko išskirti, nes visur buvo gražu, skambėjo muzika, kvepėjo skanumynai.

Nemažas šurmulys kilo, kai į šventę rajono mero Vytauto Vigelio pakviestas užsuko Lietuvos krepšinio rinktinės, šiemet laimėjusios sidabro medalius Europos čempionate treneris Jonas Kazlauskas. Rajono meras padėkojo gerb. Jonui Kazlauskui už gražų pasiekimą ir įteikė šventės rengėjų dovanų krepšelį su rudens gėrybėmis.

Kol vieni vaikščiojo po seniūnijų kiemelius bei prekybos mugę, kiti galėjo išbandyti save sportinėse varžybose ar pasirgti už savo stipruolius, dalyvaujančius rajono galiūno varžybose. Čia šiemet stipriausiu tapo Aurimas Jurgelevičius, antras liko Marius Velička, trečias – Valerijus Rutkovskis, ketvirtas – Ričardas Žigalko, o penktas – Linas Svirkovičius.

Tradicinė rudens kermošiaus šventė baigėsi rajono kapelų ir grupės „Patruliai“ koncertu. Prieš koncertą Kultūros skyriaus vedėja Danutė Vigelienė įteikė Padėkas rajono mokymo įstaigoms už dalyvavimą rajoninėje šventėje. Nors rudens kermošius tęsėsi gan ilgai, bet prasidėjus koncertui tuščių vietų prie parko estrados nebeliko. Tai rodo, kad žmonės neskubėjo į namus, o liko pasiklausyti muzikos, tam puikias sąlygas padovanojo ir gamta, visos šventės metu „neatsukusi lietaus kranelio“.

Algis JAKŠTAS