Mes turime 400 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2739
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18940
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94970
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Žygis rajono moksleiviams ir visuomenei „1863m. sukilimo atminties vietomis“ Europos paveldo dienų metu

2013 m. rugsėjo 21 d., šeštadienis Nr.69 (1312)

Šiandienos pasaulyje, kuriame vis didesniu greičiu susimaišo ir viena kitą įtakoja skirtingos istorinės ir kultūrinės tradicijos bei gyvenimo stiliai, vargu ar dar įmanoma rasti kažką „grynu“ pavidalu. Mums kartais reikia tiesiog prisiliesti prie istorijos liekanų dabartyje, kad įsitikintume jos realumu ir tuo, kad visa tai iš tikrųjų vyko. Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjos Danutės Vigelienės iškeltai iniciatyvai Europos paveldo dienas pažymėti žygiu 1863 m. sukilimo atminties vietomis.

Pagrindinis žygio tikslas buvo Europos paveldo dienų metu supažindinti moksleivius ir visuomenę su Švenčionių rajone esančiais kultūros paveldo objektais – 1863 m. sukilimo ženklais: Cirkliškio dvaru, kurio kalvėje buvo kalami ginklai sukilėliams, Strūnaičio bažnyčia, kurią fundavo didikas Konstantinas Moslovskis, vienas iš pagrindinių sukilimo kovų Švenčionyse organizatorių ir rėmėjų.

Žygio dalyvius rugsėjo 15 d. Strūnaityje, prie seno malūno, kuris priklausė Strūnaičio dvarui, su muzika pasitiko kaimo kapela. Žygį organizavo ir vedė Nalšios muziejaus istorikė Nadežda Spiridonovienė. Ji papasakojo apie Lenkijoje prasidėjusi ir Lietuvą pasiekusį sukilimą prieš carinę Rusiją ir baudžiavos panaikinimą. Švenčionių krašto žmonės nebuvo šio sukilimo nuošalyje. Strūnaityje gyveno ir turėjo dvarą Konstantinas Moslovskis. Jis rėmė sukilėlius paaukojo 3000 rublių sukilėliams ginklų įsigijimui. Grafas rėmė ir aukojo Strūnaičio bažnyčiai. Kad nenuobodu būtų klausyti pasakojimo pilietiškas ir senas kovų dainas dainavo Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos „Auštela“ ir kaimo kapelos dainininkai. Renginio pabaigoje Švenčionių rajono savivaldybės tarybos narė Jolanta Olechnovič įteikė Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjos Danutės Vigelienės padėkas ir atminimo knygas. Toliau žygio dalyviai buvo vaišinami arbata ir Strūnaičio gaspadinių iškeptais pyragais. Apžiūrėję dar veikiantį vandens malūną ir išsirikiavę po du pajudėjome link Strūnaičio bažnyčios. Mus pasitikęs klebonas aprodė seną dar iš akmenų statytą XIX a. bažnyčią ir leido apžiūrėti požemiuose palaidotų Strūnaityje gyvenusių didikų kriptas. Toliau mūsų kelias vingiavo miško takais, kuriais manoma vaikščiojo ir 1863 m. sukilėliai. Švenčionių rajono 13-os šaulių kuopos šauliai, kad žygio dalyviams neprailgtų šešių kilometrų kelias inscenizavo užpuolimą ir išbandymus, kurie susieti buvo su to meto veiksmais. Modžiūnuose jau mūsų laukė mokykliniai autobusai. Kita stotelė buvo Cirkliškio dvaro kalvė, kurioje buvo kalami 1863 m. sukilimo sukilėliams ginklai. Švenčionių profesinio rengimo centro direktorė entuziastingai palaikė pasiūlytą idėją atkurti to meto kalvėje kaltus ginklus. Nalšios muziejuje saugomi sukilimo ginklai, todėl nebuvo sunku juos  atgaminti. Šiam darbui atlikti direktorė pakvietė kalvį su visą kalvystės įrangą iš Adutiškio miestelio Zigmantą Kliševičių. Žygio dalyviai buvo sužavėti meistro darbu. Kalvis leido ir patiems moksleiviams išbandyti kalvystės darbą. Žygis gyvai atskleidė 1863 m. sukilimo dvasią ir palietė sunkų žmonių išgyvenimą, ir baimę dėl Lietuvos likimo. Visų dalyvių vardu dėkoju Švenčionių rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriui už gražios idėjos įgyvendinimą, Švietimo skyriui už moksleivių pilietiškumo ugdymą gyvai, Nalšios muziejaus istorikei Nadeždai Spiridonovienei už istorijos pasakojimą, žygio vedimą ir visiems prisidėjusiems organizuojant žygį.

Žygio dalyviai: Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos skautai, kraštotyrininkai kiti gimnazijos būrelių nariai ir mokytojai, Švenčionių vidurinės mokyklos mokiniai ir mokytojai, Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos maironiečiai ir mokytoja, Lietuvos šaulių sąjungos Vilniaus apskrities Karaliaus Mindaugo 10-osios rinktinės Švenčionių rajono 13-os šaulių kuopos šauliai.

Prie žygio organizavimo prisidėjo Švenčionių profesinio rengimo centras, Švenčionių Papildomo ugdymo centras, Strūnaičio seniūnija, Strūnaičio kaimo klubas ir kalvystės meistras iš Adutiškio miestelio Zigmantas Kliševičius, Strūnaičio bažnyčios klebonas.

Kristina SPIRIDONOVAITĖ

Švenčionių rajono jaunimo reikalų tarybos narė, žygio dalyvė

 
Reklaminis skydelis