Mes turime 281 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3069
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21613
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:68939
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pabradėje jau pradėjo veikti pirmoji Baltijos šalyse vandenilio kuro eksperimentinių tyrimų laboratorija

2013 m. rugsėjo 21 d., šeštadienis Nr.69 (1312)

Maždaug prieš metus buvo iškilmingai padėta kapsulė po būsimo eksperimentinių tyrimų centro pastato pamatais, o ketvirtadienį, rugsėjo 19 d., jau perkirpta simbolinė atidarymo juostelė. Pabradėje duris atvėrė pirmoji Lietuvoje ir Baltijos šalyse vandenilio kaip kuro ar kuro priedo, ekologiškų kuro priedų ir kuro sistemų eksperimentinių tyrimų laboratorija. Naujoji laboratorija tirs naujos ekologiško kuro rūšies – vandenilio ir gamtinių dujų mišinio (hidrometano) – panaudojimo transporto priemonėse galimybes.

„Prieš pusantrų metų buvo tik graži idėja, o partneriai ir ES fondų parama padėjo jai virsti realia veikla“, - atidaryme kalbėjo „SG dujos Auto“ direktorius  Virginijus Korsakas.

Įmonių grupei „SG dujos“ priklausanti įmonė „SG dujos Auto“ šį projektą pradėjo įgyvendinti 2012 m. pabaigoje. Bendra projekto vertė – 7,6 mln. litų. Projektui skirta 5,3 mln. litų paramos suma iš ES struktūrinių fondų. Projektas vykdomas pagal ES fondų priemonę „Intelektas LT+“. Naujoji mokslo tyrimų laboratorija įkurta pasitelkus mokslo partnerius – Vilniaus Gedimino technikos universitetą bei Lietuvos energetikos institutą, kurie padėjo patikėti šios drąsios idėjos aktualumu ir gyvybingumu.

Šiuo metu daugelis pasaulio šalių ieško veiksmingų būdų kaip spartinti ekologiško kuro plėtrą, mažinti taršą, efektyviau išnaudoti turimų automobilių galimybes juos patobulinant. Tikimasi, kad „SG dujos Auto“ priklausantis eksperimentinių tyrimų centras sėkmingai prisidės prie inovatyvių aukštųjų technologijų produktų kūrimo ir pritaikymo bei aukštos kvalifikacijos specialistų darbo vietų kūrimo.

„SG dujos Auto“ direktorius Virginijus Korsakas paaiškino susirinkusiems laboratorijos veiklos esmę: kadangi grynas vandenilis vis dar yra brangi ir sudėtinga naudoti kuro rūšis, nuspręsta ieškoti būdų kaip panaudoti vandenilį kartu su kitomis kuro rūšimis – pirmiausia su gamtinėmis dujomis. „Sieksime sukurti optimalios sudėties hidrometano mišinių paruošimo, užpildymo ir efektyvaus panaudojimo kelių transporto priemonėse sistemą, padėsiančią taupyti išteklius, įskaitant ir neigiamo transporto poveikio aplinkai mažinimą“, - sakė V. Korsakas.

Laboratorijoje bus nustatomos tinkamiausios vandenilio proporcijos, kad šis kuras galėtų būti naudojamas gamtinėmis dujomis varomuose automobilių varikliuose, atsižvelgiant į variklių technines charakteristikas. Ateityje planuojama tyrinėti didesnio sodrumo hidrometano mišinius, taip pat tirti vandenilio, kaip kuro priedo, panaudojimą kitose degalų rūšyse.

Pasak V. Korsako, laboratorijoje bus kuriami eksperimentiniai hidrometano gamybos moduliai. Per porą metų tikimasi parengti pirmuosius tokius modulius, kuriuos galima būtų tiražuoti ir tobulinti. Kolektyvas planuoja savo išradimus ne tik taikyti Lietuvoje, bet ir eksportuoti į kitų šalių rinkas (Latviją, Estiją, Rusiją, Lenkiją, Vakarų Europos šalis, Kazachstaną ir t.t.).

Su ryžtingu žingsniu į priekį ir įkurtuvėmis kolektyvą sveikino LR Seimo Aplinkos komiteto narys Raimondas Paliukas, atsakingas už alternatyvios energetikos vystymą ir aplinkos taršos mažinimą,  ir Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis. Meras pasidžiaugė, kad į Pabradės miestą įžengė mokslinė įstaiga, bet ne mažiau svarbu ir džiugu, kad tai - ir naujos darbo vietos, su laiku gyventojų patogumui turinti iškilti ir degalinė. Pasveikinusi su įkurtuvėmis, Pabradės seniūnė Marija Sadovskaja naujakuriams įteikė dovanų gėlę, kuri atras savo vietą gražiame šiuolaikiško dizaino pastate.

Lietuvoje retai kyla tokio pobūdžio objektai, tad šiuo labai džiaugėsi ir čia dirbsiantis mokslininkas daktaras Saugirdas Pukauskas. Kolektyvo laukia įdomus ir prasmingas darbas.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ