Mes turime 312 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5689
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19549
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91906
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Europos judrioji savaitė

2013 m. rugsėjo 18 d., trečiadienis Nr.68 (1311)

Renginiai rajone – rugsėjo 16-24 d.

Jau dvyliktą kartą Europoje rengiama Europos Judrioji savaitė ir akcija „Mieste be savo automobilio“. Kasmet šiuose renginiuose dalyvauja vis daugiau miestų ne tik Europoje, bet ir už jos ribų. Švenčionių rajono savivaldybė akcijoje dalyvauja nuo 2003 metų.

Europos judrioji savaitė – tai visuomenės informavimo akcija, kurios metu siekiama paskatinti gyventojus naudotis visuomeniniu transportu, važiuoti dviračiais ir vaikščioti, taip pat paremti šias transporto rūšis ir investuoti į naują būtiną infrastruktūrą. Rinkdamiesi ne lengvuosius automobilius, o šias sveikesnes bei taupesnes transporto rūšis gyventojai gali pagerinti savo sveikatą, puoselėti aplinką ir gyvenimo kokybę miestuose, padėti sau gyventi sveikiau.

 Europos judrioji savaitė, kurios renginiai kasmet vyksta rugsėjo 16-22 dienomis, yra galimybė Europos miestams dalyvauti plačiausio masto judėjimo, skatinančio naudoti aplinką tausojančias transporto priemones, kompanijoje.

Pagrindinis Judriosios savaitės tikslas – didinti visuomenės informuotumą apie poreikį kovoti su tarša, atsirandančia dėl intensyvėjančio motorinių transporto priemonių eismo miestuose. Iš tiesų tai ne tik kovos su oro tarša ar triukšmu, bet ir gyvenimo mieste kokybės klausimas.

Todėl pagrindinis dėmesys skiriamas trijų rūšių priemonėms, kurios:

- skatina vietoje lengvųjų automobilių naudoti alternatyvias transporto ir keliavimo formas,

- skleidžia informaciją ir informuoja miestų gyventojus apie ilgalaikes problemas, susijusias su judėjimu miestuose, ir rizika, susijusią su tarša,

- parodo miestą kitoje šviesoje, visų pirma sumažinus motorinių transporto priemonių eismą nustatytose zonose.

Sutelkiant dėmesį į alternatyvaus judėjimo būdus, Europos judriosios savaitės metu aktyviai propaguojamas veiksmingas išteklių naudojimas skatinant aplinkai palankius keliavimo būdus, renkantis mažai degalų naudojančias transporto priemones, keliavimą dviračiu, pėsčiomis ir viešuoju transportu, tuo pripažįstant žalingą dabartinių miesto transporto tendencijų poveikį gyventojų sveikatai ir miestams, kuriuose jie gyvena. Dėl intensyvaus motorinių transporto priemonių, visų pirma lengvųjų automobilių, naudojimo miestuose, gyventojų sveikatai kyla daug grėsmių. Tai traumos ir mirtys susidūrus transporto priemonėms, oro taršos sukelti negalavimai, taip pat tokios lėtinės ligos kaip antsvoris ar nutukimas, širdies ir kraujagyslių ligos ir kt.

Raginame rajono miestų ir miestelių gyventojus Judriosios savaitės ir  akcijos „Mieste be savo automobilio“ dienomis asmeniškai prisidėti prie švarios aplinkos išsaugojimo, atsisakant važiavimo automobiliu ir pasirenkant mažiau teršiantį visuomeninį transportą, dviračius, keliauti pėsčiomis.

 

2013 m. rugsėjo 16-24 d. rajone numatomi Europos judriosios savaitės ir akcijos „Mieste be savo automobilio“ renginiai

Saugaus eismo pamokėlės “Saugus kelias” Švenčionių PUC dienos centrų vaikams –

Švenčionių papildomo ugdymo centre  2013-09-18-20 d. Užsiėmimų pradžia – 15.00 val.;

Dviratininkų žygis prie Bėlio ežero – 2013-09-19. Išvykstama – 14.30 val. (Maršrutas: Švenčionių m. parkas – Bėlio ežeras – Švenčionių m. parkas);

Lietuvos moksleivių olimpinio festivalio kroso estafečių varžybos 2013-09-21, 11.00 val. (Švenčionėlių m. Grybavimo čempionato metu)

Krepšinio varžybos 3x3 (Grybavimo čempionato metu Švenčionėlių m.) 2013-09 21, 11.30 val.;

Futbolo varžybos ir futbolo baudinių konkursas Švenčionėlių progimnazijos stadione – 2013-09-21. Varžybų pradžia – 11.00 val.

Savivaldybės darbuotojų akcija „Į darbą dviračiu arba pėsčiomis“ – 2013-09-24. Akcijos pradžia - 7.00 val. (Išvykstama dviračiais 7.00 val. ryte nuo Švenčionėlių KC, maršrutu: Švenčionėliai-Švenčionys, iki Švenčionių rajono savivaldybės administracijos pastato, Vilniaus g. 19, Švenčionys).

 
Reklaminis skydelis