Mes turime 315 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1887
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12074
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88104
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Laiku nepasakyta - „Stop!“

2013 m. rugsėjo 14 d., šeštadienis Nr.67 (1310)

Taip vilnietė tyrimą prižiūrinti prokurorė Audronė Pupeikienė įvertino situaciją Švenčionėliuose, kur nesibaigia konfliktai tarp „vietiniais“ besivadinančiųjų ir romų

 

Prokurorė Švenčionėlius pavadino karštu tašku

Prieš pusantro mėnesio, liepos 25 d., Švenčionėlių mieste didelės policijos pajėgos – kelios dešimtys vilniečių uniformuotų pareigūnų, tarp jų ir „Aro“, bei civiliais drabužiais iki vėlyvos nakties atliko kratas ir poėmius Liberalų ir centro sąjungos Švenčionių rajono skyriaus būstinėje ir daugiau kaip dešimties Švenčionėliuose gyvenančių asmenų butuose bei namuose. Suprantama, visus juos kažkas sieja.

Kitą dieną po kratų prokurorė šių įvykių plačiau nekomentavo, tik pasakė, kad Vilniaus rajono apylinkės teismas priėmė procesinį sprendimą atlikti kratas pagal jau anksčiau vykdomus du tyrimus – dėl sužalojimo ir viešosios tvarkos pažeidimo. Operaciją vykdė Vilniaus rajono kriminalinės policijos skyrius. Rezonansinių įvykių („vietinių“ konfliktus su romais) Švenčionėliuose tyrimą atlieka vilniečiai. Prokurorės teigimu, taip daroma ir dėl to, kad būtų objektyviau.

Kol vyksta tyrimas, prokurorė bylos medžiagos negali viešinti, tad kol kas tik išsakė savo nuomonę apie situaciją Švenčionėliuose, kuriuos ji pavadino antru karštu tašku greta Biržų, kur neseniai buvo nušautas jaunuolis. Tik po to kraupaus įvykio šalies teisėsaugos viršūnės prabilo apie gaujas ir teigė žinančios, kiek jų Lietuvoje yra, gaila, neišvardino. Ar tokių yra Švenčionėliuose? Spręskite patys, mieli skaitytojai. Prokurorė apie Švenčionėlius pasakė:

- Situacija labai įtempta. Procesų nevaldo institucijos, kurios turi valdyti. Viskas priėjo iki tokio laipsnio todėl, kad laiku nepasakyta „Stop“, nei vieni, nei kiti laiku negavo tinkamo atsako, todėl dabar viskas taip komplikavosi. Kratų Švenčionėliuose metu išimta tai, kas teisėsaugą domino. Dabar deriname užduotis ir atlikimo terminus.

 

Vyksta nauji konfliktai

Kol teisėsauga aiškinasi konflikto, atvirai prasiveržusio 2011 metų gruodžio pabaigoje, priežastis ir užuomazgas, karas vyksta toliau: kažkas kažką muša, tuoj pat atsiranda televizija, jai įvykius komentuoja vienas ir tas pats Švenčionėlių gyventojas, lyg jis mieste būtų vienintelis, televizija filmuoja ir, nelaukusi teisėsaugos tyrimo, konstatuoja neva „Švenčionėliuose – čigonų teroras“. Vietinius atvirai gina ir romus kaltina liberalcentristas Rimas Klipčius. Po kievieno konflikto besikartojanti situacija – kaip užstrigusi plokštelė. Nuomonės tų, kurie romų nebijo, niekas neklausia, sudaromas vaizdas, lyg bijotų visi. Kaip ir nepastebi mieste šen bei ten prikeverzotų užrašų: „Čigonams čia negyventi“ (atsiprašome romų, - red.), panašios mintys skamba net dalyvaujant aukštiems teisėsaugos pareigūnams.

Kokia katė perbėgo tarp dviejų grupių – romų ir „vietinių“, kas prie jų pritraukia  jaunuolius, nė neturinčius supratimo, į ką jie veliasi? Juk daugelis švenčionėliškių turėtų prisiminti, kad dar ne taip seniai visi neblogai sutarė, pavyzdžiui, prieš rinkimus... Lietuvos ryto TV archyve galima surasti filmuotą medžiagą, kur Švenčionėlių romai graudenasi pirkę balsus Rimo Klipčiaus naudai per rinkimus į rajono savivaldybės tarybą, o dabar štai ką gavo...

„Vietiniai“ ir romai aiškinasi santykius ir teisme. Pirmos instancijos teismas dėl rasinio persekiojimo tris „vietinius“ asmenis (tarp jų – liberalcentristo Rimo Klipčiaus brolis) nuteisė laisvės atėmimu bausmės vykdymą atidedant. Sprendimas netenkino abiejų pusių, apskųstas aukštesnės instancijos teismui. Vyksta tyrimai dėl naujų nusikalstamų veikų, o incidentai tęsiasi. Kaip pastebėjo pareigūnai, konfliktas neišplinta už tam tikro asmenų rato ribų. Yra konkreti asmenų grupė, besivadinanti „vietiniais“, kuri ir konfliktuoja su romais. Daugelis Švenčionėlių gyventojų tuo konfliktu net nesidomi. Šis konfliktas vyksta išskirtinai Švenčionėliuose, visame rajone tokių problemų nėra, o nusikalstamumas rajone – vienas mažiausių. Kuo išskirtiniai tie Švenčionėliai – tema pamąstymui...

Kol policija ir prokuratūra narplioja painius santykius, istorija pasipildo naujais įvykiais. Naujausiame policijos pranešime rašoma, kad praėjusį sekmadienį Švenčionėliuose prie daugiabučio Žilvičių g. sumuštas R.P. Iš esmės tokių pranešimų visuose rajonuose pilna, bet šis, matyt, kažkuo išskirtinis ar kažkam labai svarbus, jeigu net TV atvažiavo filmuoti. Švenčionių RPK pareigūnų prašymu jį vadiname nukentėjusiuoju R.P, nors nukentėjusysis pats seniai pasiviešino – nusifilmavo TV ligoninės palatoje, prisistatė visai Lietuvai. Tiesa, netrukus po filmavimo nukentėjusysis buvo išleistas namo... Ties šia vieta verta stabtelėti – jeigu nukentėjusiojo būklė buvo tokia, kad prireikė gydyti ligoninėje, kodėl administracija neužtikrino tinkamų gydymo sąlygų, kaip galėjo leisti palatoje rengti ligonio filmavimus, varginti jį, kas galėjo pakenkti ligonio būklei? Ar būklė reikalavo gydymo stacionare? Ligoninės administracijai teks aiškintis ne tik dėl šių dalykų, bet ir kitų vidaus tvarkos pažeidimų – kur buvo administracija, kai ligoninėje šeimininkavo Rimas Klipčius, o filmavimo metu buvo iš palatos išprašyti dar trys joje gulėję ligoniai?

 

Konfliktas neišeina už rato ribų

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Švenčionių rajono policijos komisariato Organizacinės grupės specialistė Liudmila Černiavskytė informavo, kad pagal nukentėjusiojo parodymus dalis įtariamų asmenų buvo sulaikyti. Kita dalis asmenų sulaikyta paaiškėjus naujoms aplinkybėms. Tarp sulaikytų yra ir romų tautybės asmenų. Pareigūnų pastebėjimas dar kartą pasitvirtino – konfliktas už rato ribų neišeina. Panašu, kad šis jaunuolis siejamas su „vietiniais“, nes, kaimynų teigimu, bute, kur gyvena nukentėjęs jaunuolis, buvo atlikta krata tą patį vakarą, kaip ir liberalcentristų būstinėje.

 

Partijos pirmininkas kalbėti nepanoro

Niekaip nesibaigiančiame rasinio atspalvio konflikte šmėsčioja kažkokios keistos sąsajos su LiCS Švenčionių skyriaus nariais, kurie beveik visi yra švenčionėliškiai, – juk šiaip sau teismas neduotų leidimo atlikti kratas? Pavyko telefonu susisiekti su Liberalų ir centro sąjungos pirmininku Artūru Melianu. Jis sakė žinantis apie partijos būstinėje atliktas kratas, bet be menkiausios abejonės stojo už savo partiečius, darė užuominas apie kažkokias labai gilias politines šaknis, siejo su vietine valdžia, bet nesiteikė paaiškinti, kaip tai galėtų būti susiję, jeigu mieste vyksta santykių aiškinimasis gaujų metodu, o konflikto šalys teisėsaugai žinomos? Pasak A.Meliano, skyriaus nariai galėtų papasakoti geriau. Kodėl klausiu ne skyriaus narių, o jo paties, LiCS pirmininkas jau neišgirdo, nes vos pabandžiau jam pakartoti tai, ką sakė prokurorė, politikas susierzinęs pareiškė, kad nenori su manimi daugiau kalbėti ir nutraukė skambutį.

 

LiCS Švenčionių skyriaus pirmininką Rimą Klipčių atakuoja skolų išieškotojai

Nespėjau paklausti partijos pirmininko nuomonės ir apie Švenčionių skyriaus vadovą Rimą Klipčių, kuris užtraukė gėdą rajono tarybai, ko gero, partijai – taip pat? Etikos ir teisėtvarkos komitetui priklausantis ir nepraleidžiantis progos tuo pasigirti Rimas Klipčius, pasirodo, geruoju negrąžina skolų jam pinigų paskolinusiems asmenims. Gal yra ir tokių, kurie linkę bergždžiai laukti, bet atsirado ir drąsesnių, pasiryžusių skolas atsiimti teisiniu keliu. Rugpjūčio mėnesį savivaldybė gavo du antstolio patvarkymus dėl skolų išieškojimo iš skolininko Rimo Klipčiaus dviejų jaunų asmenų naudai. Bendra suma – per 50 tūkst. litų, bet žinant išieškojimo įkainius, vengiant grąžinti skolą ji gali greitai padvigubėti. Antstolis, siekdamas išnaudoti visas galimybes, kreipėsi į savivaldybę ieškodamas skolininko galimų pajamų. Teisininkai aiškinasi, ar galima išieškojimą vykdyti iš tarybos nario kanceliarinių lėšų (1000 Lt per mėnesį), nes toks atvejis – beprecedentinis.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis