Mes turime 261 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3480
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22024
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69350
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mokyklų bendruomenės šventė mokslo metų pradžią

2013 m. rugsėjo 4 d., trečiadienis Nr.64 (1307)

Rajono mokyklos, kaip daugelis šalyje, naujus mokslo metus pradėjo pirmadienį, rugsėjo 2 d. šventiškai pasipuošusiose mokyklose. Mokslo metų pradžios šventėje vyravo džiugi nuotaika, jaunatviškas optimizmas. Mokyklų bendruomenes sveikino aukšti svečiai, skambėjo mokyklų vadovų, moksleivių linkėjimai, padrąsinimai pirmokams ir pačių pirmokų žodžiai.

 

Pabradės „Žeimenos“ gimnazijoje – politikų gausa

Pabradės „Žeimenos“ gimnazija, mokslo metus pradedanti su nauja direktore Katažina Matiusovič, mokslo metų pradžią šventė jaukiame mokyklos kieme, dar vasariškai nušviestame saulės blyksnių. Moksleivių ir čia susirinko mažiau, bet mokyklos bendruomenė kupina ryžto, į ateitį žvelgianti su optimizmu – sveikinimo kalbose lietuvių, lenkų ir rusų kalbomis skambėjo kvietimas moksleiviams, įgijus išsilavinimą su geromis idėjomis ir vertinga patirtimi sugrįžti ir kurti savo ateitį čia, kur gimė ir užaugo. Pabradės „Žeimenos“ gimnazija sulaukė ypač daug svečių. Gimnazijos bendruomenę savo apsilankymu šventės rytą pagerbė rajono meras Vytautas Vigelis. Pasveikinęs visus su mokslo metų pradžia, jis perdavė Kultūros ministro Šarūno Biručio dovaną – labai vertingą knygą „Didžioji Lietuva“.

Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos direktorė Katažina Matiusovič džiaugėsi, kad mokyklai skirtas geltonasis autobusėlis, kurio taip reikia ne tik moksleivių pavėžėjimui, bet ir moksleivių išvykoms, bei dėkojo rajono merui už tarpininkavimą.

Taip pat į šventę atvyko rajono tarybos nariai Antonijus Junda, Marija Daugirdienė, Irena Beinar, Bronislovas Vilimas, Kazys Vainickas. Mokyklos bendruomenę nuoširdžiai sveikino Seimo narys Zbignev Jedinskij, buvęs šios mokyklos moksleivis. Į šventę taip pat atvyko ir žodį tarė Seimo narys Petras Čimbaras ir Seimo nario Sergejaus Dmitrijevo padėjėjas Vitalij Gorelčenka.

Pabradės „Žeimenos“ gimnazijos bendruomenei smagiai ir šmaikščiai prisistatė pakankamai drąsūs 26 pirmokai, sėkmingai siekti mokslo aukštumų jiems linkėjo paskutinius metus mokyklos slenkstį minantys 44 abiturientai. Šiais metais čia lenkų ir rusų kalba dėstomosiose klasėse mokysis 460 moksleivių. Pernai pirmokų buvo 42, abiturientų 53, iš viso mokyklą lankė 533 moksleiviai.

 

Pabradės „Ryto“ gimnazijoje himną gieda be fonogramos

Valanda vėliau mokslo metų pradžios šventė prasidėjo Pabradės „Ryto“ gimnazijoje. Mokyklos kieme iškilmingai ir šiltai nuskambėjo Lietuvos himnas, kurį gyvai giedojo mokyklos bendruomenė ir svečiai. Sveikinimo žodžius tarė mokyklos direktorė Laima Markauskienė, svečiai, buvo perskaitytas Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus sveikinimas. Rajono meras Vytautas Vigelis perdavė kultūros ministro Šarūno Biručio dovaną – knygą „Didžioji Lietuva“. Pirmokų pasus įteikė rajono meras Vytautas Vigelis, Švietimo skyriaus vedėjas Kęstutis Kapačinskas ir Seimo narys Petras Čimbaras.

Pabradės „Ryto“ gimnazijoje šiais mokslo metais mokysis 519 moksleivių, iš jų 31 pirmokas ir 46 dvyliktokai. Pernai buvo 546 mokiniai – 43 pirmokai ir 51 dvyliktokas.

 

Mokinių mažėja visoje šalyje

Naujus mokslo metus rajone pasitiko 18 švietimo įstaigų (dėl sujungimo 2 mažiau negu praėjusiais metais). Mažėja visko – ir bendras mokinių skaičius, ir pirmokų, mokytojų – taip pat. Šiais metais rajono mokyklas lankys iš viso 3104 moksleiviai. Palyginti su praėjusiais metais sumažėjo 215 moksleivių. Liūdna moksleivių mažėjimo tendencija Lietuvoje tęsiasi keliolika metų – pirmokų į klases ateina mažiau negu išleidžiama abiturientų, ir tas atotrūkis vis labiau didėja. Skaudžiai kerta ne tik mažėjantis gimstamumas, bet ir emigracija, labiausia retinanti pirmokų gretas. Pirmieji emigrantai vyko tik uždarbiauti, o pinigus siuntė šeimoms į Lietuvą, tai dabar vis daugiau jų pasilieka užsienyje, įsikuria ir išsiveža vaikus. Neaplenkė šis reiškinys ir mūsų rajono. Gerais laikais pirmokų rajone buvo daugiau kaip 600, šiais metais – 188 (pernai buvo 219). Abiturientų skaičius kol kas kinta mažiau – pernai buvo 323, šiais metais 324. Ir vėl pavasarį mokyklas baigs gerokai daugiau moksleivių, negu pradeda lankyti. Dėl šios priežasties buvo atleista iš darbo 20 mokytojų, kai kurių krūviai sumažėjo. Mokslo metus rajone pasitinka 408 mokytojai. Vis dėlto mūsų rajone situacija geresnė palyginti su daugeliu panašių rajonų, kuriuose mokinių skaičius nesiekia nė 2 tūkstančių. Jeigu išliks tokios pačios tendencijos,  mūsų rajone net 2020 metais moksleivių dar bus daugiau – 2300.

2013-2014 mokslo metais Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijoje mokysis 450 moksleivių (pernai buvo 514), Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje 274 (pernai – 305), Švenčionių vidurinėje 341 (pernai – 331), Švenčionėlių 2-oje vidurinėje 135 (pernai 158), Adutiškio vidurinėje 137 (pernai – 188), Švenčionėlių progimnazijoje 511 (pernai – 523), Švenčionių pradinėje 227 (pernai – 207).

Irena PAULIUKEVIČIENĖ