Mes turime 313 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5703
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19563
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91920
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Statomoje Labanoro bažnyčioje – pirmos Šv. Mišios

2011 m. liepos 16 d., šeštadienis Nr. 51 (1098)

Prieš metus, 2010 m. liepos 8-ąją, buvo pašventintas statomos trečios Labanoro bažnyčios projektas. Už koplytėlės lango pliaupė lietus, o žmonės su viltimi žiūrėjo, kaip Labanoro parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas perduoda pašventintą projektą į UAB „Vidista“ vadovės Vidos Maišėnienės rankas. Rašydamas apie tą svarbią Labanoro kraštui procedūrą tada citavau Renė Dekartą, tiksliau, jo žodžius apie viltį: „Viltis – tai sielos siekis įtikinti save, kad tai, ko pageidauji, išsipildys“. Matyt, daug buvo tikinčių, kad trečioji bažnyčia Labanore bus pastatyta, ir tas tikėjimas, susitelkimas sukūrė stebuklą – įvažiuodami į Labanoro miestelį, mes vėl iš tolo matome bažnyčios kryžius. Taip, taip, virš bažnyčios liepos 12-ąją jau iškelti kryžiai. O ir pats statybų procesas, kai dirbama nepaisant įvairių kliūčių, akumuliuojamas tokių žmonių kaip Labanoro parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas, Labanoro seniūnas Vincas Jusys, bažnyčią statančios įmonės UAB „Vidista“ vadovų Vidos ir Romo Maišėnų užsispyrimo, o gal ir savotiško fanatizmo, yra žmogiškasis stebuklas.

Prie viso šito reikia pridėti ir tuos žmones, kurie aukojo ir aukoja bažnyčios statybai. Labanoro bažnyčios statyba ar atstatymas Lietuvą ir pasaulį krečiančios ekonominės krizės metu – lyg savotiškas įrodymas, kad su Dievo pagalba ir visų susitelkimu galima padaryti labai daug. Vos ne su ašaromis akyse labanoriškiai 2011 m. liepos 8-ąją peržengė naujos bažnyčios slenkstį. Žmonės ėjo nedrąsiai, tarsi netikėdami tuo, ką mato. Prisipažinsiu, aš ir pats nelabai tikėjau, kad po metų nuo projekto pašventinimo bus tiek daug pastatyta, kad atvykęs Kaišiadorių vyskupas Juozas Matulaitis čia aukos Šv. Mišias. Džiaugiuosi, kad suklydau taip manydamas, nes žmonės sukūrė stebuklą, per metus pastatė naują bažnyčią, kuri per tradicinę Labanorinę, rugsėjo 10 dieną, 12 valandą, bus pašventinta.

Prieš prasidedant Šv. Mišių aukai, į susirinkusius kreipėsi parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas, o pradėdamas Šv. Mišias vyskupas Juozas Matulaitis sakė:

- Dabar mes jau turime viltį, kad čia bus nauja, jauki bažnyčia. Giesmėje apie Šiluvą yra giedama: „Nenuženk Marija nuo akmens.“. kiek daug mes turime melstis, kad Marija nenužengtų nuo šio kalnelio, ant kurio meldėsi mūsų protėviai. Ir mes tikimės, kad Marija bus su mumis, sugrįš į naują bažnyčią su savo globa ir palaima. Šiandieną ir meldžiamės prašydami Dievo ir Švč. Mergelės Marijos, kad jie globotų šį kraštą, geradarius, aukotojus, statybininkus ir visus geros valios žmones.

Pasibaigus Šv. Mišioms, vyskupui už palaikymą dėkojo Labanoro parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas.

Iš tiesų Kaišiadorių vyskupo Juozo Matulaičio palaikymas suvaidino svarbų vaidmenį siekiant atstatyti sudegusią bažnyčią, o tikriau, pastatyti naują Labanoro Švč. Mergelės Marijos gimimo parapijos bažnyčią.

Miela buvo matyti į pirmas mišias statomoje bažnyčioje atvykusį „Inmezzo“ kolektyvą, kuris savo labdaringomis akcijomis taipogi prisidėjo prie bažnyčios statybos. Ir pasibaigus Šv. Mišioms, vėl turėjome puikią progą pasiklausyti šio ansamblio atliekamų kūrinių, kurie suteikė pirmųjų mišių šventei naujoje bažnyčioje dar daugiau sakralumo. Negali nepacituoti „Inmezzo“ vadovės Aušros Stasiūnaitės pasakytų žodžių:

- Tai, ką matome dabar, tai yra didžiulė Dievo dovana, leidusi išsipildyti jūsų visų svajonėms. Ir kai matau šitiek gražių šviesių veidų, tikiu, kad visos jūsų maldos, visos jūsų viltys išsipildys.

O baigdamas šį pasakojimą apie pirmų Šv. Mišių aukojimo šventę baigiamoje statyti trečioje Labanoro bažnyčioje, norėčiau pateikti mintis, kurias išsakė su bažnyčios atstatymu susiję žmonės.

 

Kaišiadorių vyskupas Juozas Matulaitis:

- Tos pačios žmogaus akys ir verkia, ir džiaugiasi. Po gaisro liūdėjome, o šiandien džiaugiamės, kad kyla nauja bažnyčia, ir tikimės, kad turėsim naują gražią bažnyčią. Po gaisro buvo viltis, kad bažnyčią atstatysim, bet buvo ir nuogąstavimų, bet dabar džiaugiuosi, kad viltis atstatyti sudegusią bažnyčią tampa realybe.

 

Labanoro seniūnas Vincas Jusys:

- Šiandieną – džiaugsmas širdyje ir sieloje. Po tokio streso, kai sudegė bažnyčia, dabar atsigavimas. Tikėjau, kad atstatysime bažnyčią, nes neįsivaizdavau Labanoro be bažnyčios. Tikėjau ir tuo, kad į pirmas mišias statomoje bažnyčioje susirinks tiek daug žmonių. Per radiją į mišias pakviečiau visus atvykti. Jūsų „Švenčionių kraštas“ taipogi daug prisidėjo pakviesdamas tikinčiuosius. Šiandien man šventė, kaip, manau, ir visiems parapijiečiams.

 

Bažnyčią statančios UAB „Vidista“ vadovė Vida Maišėnienė:

- Jausmas po pirmų Šv. Mišių, aukotų mūsų statomoje bažnyčioje, labai geras. Aš tikėjau, kad pastatysim laiku ir kad rugsėjo mėnesį ją pašventins. Statydamas bažnyčią jauti didesnę atsakomybę. Paradoksas, bet kuo daugiau stengiesi, tuo daugiau sulauki trukdžių, jų buvo nemažai, bet kuo daugiau trukdo, tuo geriau sekasi. Matyt, padeda mus sauganti ir globojanti Dievo ir Mergelės Marijos globa, o ji tikrai juntama.

 

Labanoro parapijos klebonas Jurgis Kazlauskas:

- Šiandieną jaučiuosi nuostabiai. Džiugu, kad mus aplankė Jo Ekscelencija vyskupas Juozas Matulaitis, kad tiek žmonių susirinko. Dabar tikiu, kad po mėnesio jų bus dar daugiau. Žmonės ilgą laiką buvo laukime, bet dabar pamatė, kad bažnyčia jau stovi ir čia jau galima melstis, patikėjo tuo, kad Labanore bažnyčia buvo ir bus.

Algis JAKŠTAS
 

 
Reklaminis skydelis