Mes turime 320 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5257
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15444
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91474
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Sveikas, gražus, dailiai sudėtas vaikas

2011 m. liepos 13 d., trečiadienis Nr. 50 (1097)

Tai visų tėvų svajonė ir pedagogų tikslas. Ar vaikas toks užaugs, priklausys nuo tėvų nuo sąlygų, kurias jie vaikui sudarys, nuo gyvenimo būdo ir įpročių, kuriuos jis iš tėvų perims. Tai priklausys nuo pedagogų – nuo ugdymo(-si) sąlygų sudarymo vaikui vystytis fiziškai plačiąja prasme – fizine, psichine ir socialine.

Sveikata – pati didžiausia žmogaus vertybė. Išugdyti sveiką, stiprų, gerai fiziškai ir psichiškai išsivysčiusį žmogų yra didžiulis menas. Labai svarbus ikimokyklinio amžiaus sveikatos stiprinimo uždavinys – didinti organizmo atsparumą infekcinėms ligoms, nepalankiems aplinkos veiksniams, sukeliantiems stresą, nuovargį, peršalimą. Tai pasiekti galima skatinant vaikų fizinį aktyvumą, saikingai normuojant fizinį krūvį, sudarant tinkamas sąlygas vaiko emocinei būsenai ir ugdant sveikos gyvensenos pradą.

Šių metų birželio mėnesį baigėsi projektas ,,Rūpinkis savimi“, kuris vyko beveik du mėnesius, jį organizavo bei pasiūlė dalyvauti Švenčionių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Mielai sutikome dalyvauti projekte, nes jo tikslai atitinka lopšelio-darželio ,,Liepaitė“ vieną iš pagrindinių prioritetų, t.y. sveika ir saugi vaikystė.

Projekto ,,Rūpinkis savimi“ metu vaikučiai sužinojo daug naujo bei pakartojo primirštas tiesas. Kur švara - ten ir sveikata, todėl vaikų higieninių įgūdžių ugdymui vedėme pamokėlės apie kūno higieną, mokėmės kaip teisingai prausti rankutes, prižiūrėti dantukus, surengėme vaikų piešinių parodą ,,Aš švarus ir sveikas“. Sveika mityba - sveikatos šaltinis. Vaikams tai turi būti diegiama nuo mažens, todėl kiekvienoje grupėje demonstruojama sveikos mitybos piramidė, vaikai sužinojo, kodėl toks svarbus mūsų organizmui yra vanduo, kuo kenksmingi dažikliai ir konservantai maisto produktuose, gaminome su vaikais natūralius oro gaiviklius iš citrusinių vaisių ir prieskoninių gvazdikėlių. Pakabinome gaiviklius grupėse ir mėgavomės gaiviu natūraliu aromatu, o jų gamyba pasitarnavo smulkiosios rankų motorikos lavinimui. Vaikai noriai klausėsi Aloyzos Aglinskienės, Švenčionių r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės, pamokėlės ,,Vitaminai - vaiko draugai“. Vėliai vaikams buvo pasiūlyta nupiešti, jų nuomone, kuo daugiau naudingų maisto produktų. Džiugu, kad mažieji piešė daržoves, vaisius ir pieno produktus. Teigiamų emocijų skatinimui vyko šventinis rytmetis su tėvais, vyko pokalbiai apie draugystę ir toleranciją, skriaudą ir atjautą, vaikai piešė savo draugų portretus ir pasakojo apie draugystę. Vaikų fizinės raidos skatinimui vyko sportiniai žaidimai - estafetės.

Vienas svarbiausių saugumo ir sveikatos raidos laikotarpių yra vaikystė. Šio laikotarpio elgsenos ypatybės bei požiūris į saugumą ir sveikatą dažnai lemia viso vėlesnio gyvenimo kokybę. Tačiau esama daug rizikos veiksnių, turinčių neigiamą įtaką vaiko sveikatai. Todėl mes, pedagogai, nuo mažens stengiamės tobulinti individualias vaiko saugumo, sveikatos stiprinimo žinias ir įgūdžius, kad vaikai suprastų sveikos gyvensenos stiprinimo principus, išmoktų puoselėti savo sveikatą, atsiribotų nuo organizmą žalojančių veiksnių.

Jolanta BERIOZOVIENĖ

Švenčionių lopšelio-darželio ,,Liepaitė“ direktoriaus pavaduotoja ugdymui

 
Reklaminis skydelis