Mes turime 561 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4151
mod_vvisit_counterŠią savaitę:10561
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92310
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Laukiantiems kelio ir klubo sąnarių operacijų

2013 m. rugpjūčio 10 d., šeštadienis Nr.57 (1300)

Kelio ir klubo sąnarių operacijos bus atliktos didesniam pacientų skaičiui

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad šiemet klubo ir kelio sąnarių endoprotezų nupirkta gerokai daugiau nei ankstesniais metais, todėl kelio ir klubo sąnarių operacijos bus atliktos didesniam pacientų skaičiui. Nupirktieji endoprotezai yra sėkmingai paskirstyti visoms gydymo įstaigoms, atliekančioms minėtas operacijas.

Iš viso šiais metais nupirkta beveik 6 tūkst. kelio ir klubų endoprotezų, t. y. 20 proc. daugiau, nei ankstesniais metais. Nupirktieji endoprotezai jau paskirstyti 22 gydymo įstaigoms. 

Endoprotezus gavusios įstaigos sėkmingai planuoja reikiamas operacijas, todėl mažėja endoprotezų laukiančiųjų eilės. Kreiptis į gydymo įstaigas bei gydytojus ir tartis dėl operacijos jau gali ir patys pacientai. Apie šią galimybę juos informavo atsakingi VLK specialistai. Pacientai buvo informuoti pasibaigus tarptautiniam viešųjų pirkimų konkursui, kurio metu nupirkti minėti kelio ir klubo sąnarių endoprotezai.

VLK dėl tam tikrų priežasčių ragina žmones neskubėti patiems pirkti gamintojų siūlomų endoprotezų. Pavyzdžiui, pacientas, neturėdamas reikiamų žinių, gali įsigyti netinkamą endoprotezą. Jo įsigytas endoprotezas gali kainuoti daug brangiau nei tas, kurį nupirko VLK. Visi VLK nupirkti endoprotezai yra kokybiški, patikimi ir sertifikuoti. Be to, visus dėl gaminių kokybės kilusius neaiškumus ar klausimus tokiu atveju taip pat išspręstų VLK.

Taigi užsiregistravus eilėje reikiamo endoprotezo vertėtų palaukti. Be to, eilės vietą galima keisti. Tereikia sekti eilių skirtumus skirtingose gydymo įstaigose ir užsiregistruoti toje gydymo įstaigoje, kurioje eilė endoprotezui gauti yra trumpesnė. Informacija apie eiles nuolat atnaujinama ir skelbiama VLK interneto svetainėje www.vlk.lt, skiltyje „Sąnarių endoprotezavimas“. Svarbu tai, kad pacientai gali kada panorėję keisti savo prašymuose nurodytą gydymo įstaigą, kurioje pageidauja operuotis.

 

Atidėjusiųjų endoprotezavimo operacijas dėmesiui

Nuo šių metų rugsėjo 1 d. keičiasi tvarka, pagal kurią formuojama VLK administruojama eilė sąnario endoprotezui gauti. Nuo tos dienos nebus priimami gyventojų, įrašytų į minėtą eilę, tačiau atsisakiusių iki 2012 m. rugsėjo 30 d. numatytu laiku operuotis, prašymai grįžti į savo vietą eilėje.

Svarbu tai, kad šie žmonės iki 2013 m. rugpjūčio 31 d. dar gali kreiptis į VLK prašydami įrašyti juos į eilę operuotis. Nesuskubę to padaryti iki minėtos datos turės iš naujo registruotis į eilę bendrąja tvarka. Šis terminas buvo nustatytas praėjusių metų rugpjūčio mėnesį sveikatos apsaugos ministro įsakymu. Taip siekiama gerinti endoprotezavimo operacijų planavimą, šių paslaugų teikimą gyventojams  ir VLK eilės sąnario endoprotezui gauti administravimą.

Pasak VLK Sveikatos priežiūros organizavimo skyriaus vyriausiojo specialisto Viliaus Petrėčio, nemaža dalis pacientų, kurie eilės tvarka gavo sąnario endoprotezą ir kuriems buvo paskirta endoprotezavimo operacijos data, dėl įvairių priežasčių atidėjo operaciją vėlesniam laikui.

„Pasirinkimas atidėti operaciją gali būti pateisinamas pacientui susirgus liga, dėl kurios operacijos negalima atlikti, todėl šiems pacientams turi būti sudaryta galimybė grįžti į savo vietą eilėje. Kartais operacijos atsisakoma ir be objektyvių priežasčių. Tokie asmenys trikdo ne tik kitų eilėje laukiančių pacientų operacijų planavimą, bet ir medikų darbą“, – aiškino V. Petrėtis.

Taigi pacientai, eilės tvarka gavę sąnario endoprotezą, tačiau dėl tam tikrų priežasčių paskirtu laiku negalėję operuotis, turi teisę vieną kartą sugrįžti į eilę savo pirminio prašymo VLK registracijos data. Ši galimybė galioja ne ilgiau kaip 1 metus nuo numatyto registracijos operacijai termino pabaigos. Nepasinaudojęs šia galimybe, pacientas turi užsiregistruoti į eilę iš naujo.

Šiuo metu klubo ir kelio sąnario endoprotezavimo operacijos atliekamos 22-ose gydymo įstaigose. Informacija apie eiles endoprotezavimo operacijas atliekančiose gydymo įstaigose yra skelbiama ir nuolat atnaujinama, ją galima rasti VLK interneto svetainėje www.vlk.lt, skiltyje „Sąnarių endoprotezavimas“.

Pacientai gali savo nuožiūra pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje jie pageidauja būti operuojami. Be to, jau įrašytiems į eilę pacientams, sužinojusiems apie atsiradusius eilių dydžių skirtumus, yra suteikiama galimybė pakeisti gydymo įstaigą, kurioje eilė trumpesnė. Pacientai gali bet kada atsiųsti į VLK laisvos formos prašymą (adresu Europos aikštė 1, 03505 Vilnius), nurodydami pasirinktą gydymo įstaigą.

VLK inf.