Mes turime 163 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1370
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4763
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52089
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

VLK: Ignaliniečiai – vieni iš daugiausiai vartojančių įvairius vaistus

2013 m. rugpjūčio 3 d., šeštadienis Nr.55 (1298)

Galima susidaryti nuomonę, kad Akmenės, Ignalinos ir Anykščių gyventojai dažniausiai serga, nes būtent šių regionų gyventojai daugiausiai vartoja gydytojų jiems skiriamus kompensuojamuosius vaistus. Mažiausiai serga, regis, Vilniaus, Kauno ir Šalčininkų gyventojai, nes šių kraštų pacientai mažiausiai vartoja minėtus vaistus. Tai parodė Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) atlikta analizė, kaip 2012 metais mūsų šalies regionuose buvo vartojami kompensuojamieji vaistai.

VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjos Kristinos Garuolienės teigimu, praėjusiais metais kompensuojamuosius vaistus vartojo 38,6 proc. šalies gyventojų. Lyginant su kitomis ES valstybėmis, šis rodiklis panašus, kadangi kitose šalyse kompensuojamuosius vaistus vartoja 40-60 proc. šalies gyventojų. Daugiausiai minėtus vaistus vartoja Akmenės (47,7 proc.), Ignalinos (44,8 proc.) ir Anykščių (44 proc.) rajonų, o mažiausiai – Vilniaus (34,6 proc.), Šalčininkų (35 proc.) bei Kauno (35,5 proc.) regionų gyventojai.

Suvalkijos krašto (Kalvarijos, Prienų, Kazlų Rūdos, Marijampolės ir kt.) gyventojai, lyginant su kitų regionų gyventojais, moka mažiausias priemokas. Jie renkasi racionaliausiai – įvertinę tai, kad yra kelių gamintojų siūlomi vaistai su ta pačia veikliąja medžiaga ir pasirinkę optimiausią kainą. Pavyzdžiui, Kalvarijos ir Prienų gyventojai moka 10, Marijampolės – 11,7 litų dydžio priemokas už vieną receptą, o tuo tarpu vidutinė priemoka šalyje yra 13,3 lito, o Klaipėdos ir kitų miestų gyventojų mokamos priemokos už receptą siekia 15,2 litų.

Pavyzdžiui, Šiauliai iš kitų miestų išsiskiria tuo, jog pastaraisiais metais čia išrašoma daugiausiai receptų kompensuojamiems vaistams įsigyti, kurie skirti parkinsono ligai gydyti, o ši situacija nesikeičia jau pastaruosius trejus metus – išrašomas panašus skaičius receptų.

Daugiausiai vaistų nuo hipertenzijos praėjusiais metais vartojo Ignalinos, Anykščių ir Varėnos gyventojai, nuo bronchinės astmos – Marijampolės ir Telšių gyventojai. Na, o daugiausiai vartojančių vaistus prostatos vėžiui gydyti buvo Biržų, Varėnos ir Ignalinos rajonuose.

Praėjusiais metais iš viso Lietuvoje kompensuojamuosius vaistus vartojo 1,153 mln. gyventojų, kurie apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu. Tuo tarpu receptų išrašyta 12 mln., o vienam kompensuojamuosius vaistus vartojančiam pacientui teko 10,4 recepto. Daugiausia receptų teko Birštono – 15,3, Širvintų – 14,2, o mažiausiai Tauragės ir Utenos gyventojams – po 9,2.