Mes turime 405 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2873
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19074
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95104
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Valstybių sienos – ne kliūtis bendradarbiavimui

2013 m. liepos 20 d., šeštadienis Nr.51 (1294)

Trečiadienį Švenčionyse įvyko Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos nacionalinės valdžios institucijų ir savivaldos atstovų susitikimas, kurio metu šalių atstovai derėjosi dėl bendradarbiavimo per sieną naujajame Europos Sąjungos programavimo periode. Buvo tariamasi dėl 2014-2020 metų Europos kaimynystės priemonės Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programos.

Ši programa pakeis šiuo metu įgyvendinamą 2007-2013 m. Europos kaimynystės ir partnerystės priemonės Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programą, kurios metu bendrus projektus įgyvendino trijų šalių organizacijos. Bendrai tvarkomos saugomos teritorijos, vykdomos bendros gelbėjimo tarnybų operacijos pasienyje, tiesiami pasienio keliai ir dviračių takai, vyksta festivaliai, kuriami tarptautiniai turizmo maršrutai.

Europos Sąjunga bendriems lietuvių, latvių ir baltarusių projektams skyrė 36 mln. eurų (124 mln. litų). Panaudodami šias lėšas, Utenos ir Vilniaus apskričių ugniagesiai įsigijo modernios įrangos ir dalyvauja bendruose mokymuose su kolegomis iš Latvijos ir Baltarusijos. Aukštaitijos, Latgalos ir Vitebsko regionai kuria bendrą turizmo plėtros strategiją. Lazdijų, Daugpilio ir Gardino ligoninės įsigijo mobilius mamografus, o Rokiškis ir Pastovys (Pastavy, Baltarusija) renovavo grafų Tyzenhauzų dvarus ir jų aplinką.

Lietuvos delegacija, kurią sudaro Vidaus reikalų, Užsienio reikalų ministerijų, Alytaus miesto savivaldybės atstovai bei nepriklausomas Švenčionių rajono tarybos narys Darius Velička, tikisi, jog pavyks kuo greičiau susitarti su kolegomis iš Latvijos ir Baltarusijos dėl galimybės kuo skubiau pradėti skelbti naujos 2014-2020 metų Europos kaimynystės priemonės Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programos kvietimus teikti paraiškas.

Kol bus pasiekti visi susitarimai ir bus gautas Europos Komisijos patvirtinimas naujos programos dokumentams, praeis dar nemažai laiko. Tačiau galimi pareiškėjai – ne pelno siekiantys juridiniai asmenys, jau turėtų pradėti ruoštis bendradarbiavimui su latviais arba baltarusiais, kadangi tarptautinis bendradarbiavimas visada yra imlesnis laikui, nei nacionaliniai projektai. 2014-2020 metų Europos kaimynystės priemonės Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programos galimybės turėtų sudominti Švenčionių rajono savivaldą, mokyklas, kultūros įstaigas, nevyriausybines organizacijas ir asociacijas.

 
Reklaminis skydelis