Mes turime 296 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1134
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26264
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73590
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Dainomis ir šokiais nuvilnijo Švenčionių miesto šventė

2013 m. liepos 10 d., trečiadienis Nr.48 (1291)

Baigėsi dvi dienas trukusi tradicinė Švenčionių miesto šventė, palikusi daug gražių įspūdžių. Į margaspalvę pynę buvo supinta daug įvairių renginių. Tai ir šv. Mišios Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje, ir iškilmingas tarybos posėdis, ir dainų ir šokių ansamblių šventė „Lietuva – mūsų namai“. Argi galima neprisiminti įspūdingos akimirkos, kai šimtai žmonių kartu gieda „Tautišką giesmę“. Įspūdingas dešimtosios „Ežerų sietuvos“ koncertas arba bendras projektas kartu su TV3 televizija. Visų tų renginių fone išskirtinio dėmesio susilaukė 130 metų jubiliejų švenčiančios „Švenčionių vaistažolės“. Tokia būtų trumpa įžanga į platesnę Švenčionių miesto šventės ir „Švenčionių vaistažolių“ 130 metų jubiliejui skirtų renginių apžvalgą. Šventiniai renginiai tradiciškai prasidėjo šv. Mišiomis Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje. Mišias aukojo parapijos klebonas, Švenčionių dekanas Vidas Smagurauskas, jam talkino kunigas Steponas Tunaitis. Įstrigo pamokslo metu pasakyti dekano žodžiai: „Mums visiems: ir bažnyčiai, ir valdžiai šiandieną yra svarbus žmogus. Gaila, bet diena iš dienos žmonių mažėja, ir mes, švęsdami Valstybės dieną, turime pagalvoti ir atsiprašyti už tai, ko mes: ir bažnyčia, ir pasaulietinė valdžia nepadarėme dėl žmonių. Kur mes bebūtume, kas mes bebūtume turime mylėti savo kraštą, nes kas keikia savo kraštą, savo žemę – save keikia, o kas laimina – save laimina. }Želkime į viską be pykčio, gražiu žvilgsniu, ir Dievas mus laimins“.

Iš tiesų pasakyta taikliai ir gražiai. Ir visi dvi dienas trukę šventiniai renginiai spinduliavo grožiu ir nuoširdumu.

 

Valstybės diena paminėta iškilmingai

Iškilmingo Švenčionių rajono tarybos posėdžio metu susirinkusius su Valstybės diena pasveikino Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis, LR Seimo vicepirmininkas Vytautas Gapšys, LR Seimo nariai Petras Čimbaras Vilija Filipovičienė. Pranešimą, skirtą garbingai dienai, skaitė istorikė Nadežda Spiridonovienė, kuri didžiausią dėmesį skyrė Švenčionių miestui, Švenčionių kraštui įvairiais Lietuvos istorijos laikotarpiais. Iškilmingo posėdžio metu buvo įteiktos Švenčionių rajono garbė piliečio regalijos Konstantui Rameliui, kuris po to padarė įrašą rajono garbės asmenų knygoje, o savo kalboje sakė esąs labai sujaudintas tokio dėmesio ir įvertinimo. Posėdžio pabaigoje su miesto švente susirinkusius pasveikino iš užsienio atvykusių delegacijų atstovai. Iš viso šventėje dalyvavo 6 delegacijos iš Lenkijos ir Baltarusijos. Pasibaigus posėdžiui trumpą, bet gražų koncertą surengė Pabradės meno mokyklos moksleiviai.

Šiek tiek atsipūtę po oficialių renginių žmonės skubėjo prie Bėlio ežero, kur jų laukė ne tik mugė, žaidimai ir atrakcionai vaikams, bet ir puiki dainų ir šokių ansamblių šventė „Lietuva – mūsų namai“. Prieš prasidedant koncertui šventės dalyvius ir svečius pasveikino rajono meras Vytautas Vigelis, LR Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas ir Lietuvos liaudies kultūros centro direktorius Saulius Liausa. Per porą šventės valandų žiūrovai pamatė visus Lietuvos regionus pristatančių kolektyvų pasirodymus. Pirmoji dalis buvo skirta Aukštaitijos dainoms ir šokiams, antroji – Dzūkijos, trečioji – Sūduvos, ketvirtoji – Mažosios Lietuvos, o penktoji – }Žmaitijos dainoms ir šokiams. Nors pasaulio valstybių mastu Lietuva nėra didelė, bet koks platus ir įvairialypis mūsų dainų ir šokių arsenalas, kokia margaspalvė liaudies rūbų įvairovė. Ir šis neįkainojamas turtas išsaugotas šimtmečiais XXI amžiaus Lietuvoje įgauna naują pagreitį ir naujus iššūkius – išsaugoti savitumą pasaulinės globalizacijos akivaizdoje. Tai, kad esame stiprūs, kai bendromis jėgomis ką nors darome, dar kartą įrodė kartu su viso pasaulio lietuviais sugiedota „Tautiška giesmė“, kai nuo Bėlio ežero atsimušęs aidas pakyla virš pušų viršūnių, užvaldo žodžiais nenusakomas pasididžiavimo savo kraštu, Lietuva jausmas. Šventės pabaigoje rajono meras Vytautas Vigelis ir Lietuvos liaudies kultūros centro direktorius Saulius Liausa įteikė Padėkas kolektyvų vadovams, šventės meno vadovams, organizatoriams.

 

Dėmesio centre – vaistažolių karalystė

Antrąją švenčių dieną, sekmadienį, veiksmas persikėlė į Švenčionių miesto parką – koks jis žalias ir gražus, galėjome lyg iš šalies pažvengti vakare, tiesioginės TV3 transliacijos metu, bet tai vyko jau vakare. O rytas parke buvo kupinas mugės šurmulio. Mugė šiais metais buvo ypač gausi ir turtinga, prekeiviai – linksmi ir linkę nuleisti.

Antrąją šventės dieną Švenčionys pasitiko du ežeringus rajonus – Molėtų ir Ignalinos – apkeliavusį tarptautinį festivalį „Ežerų sietuva“. Dešimtojo festivalio istorija atsispindėjo parodoje, kuri buvo atidaryta šventės proga prie Nalšios muziejaus.

Gražią vasaros dieną šventėje karaliavo bene didžiausia žemės dovana – žolelės. Iki soties prisichemizavę, vėl atsigręžėme į gamtą, kur yra visko, ko žmogui reikia. Prie erdviai įsikūrusios mūsų krašto pasididžiavimo ir pagrindinio šventės rėmėjo – 130 metų švenčiančio Švenčionių vaistažolių fabriko palapinės svaigiai kvepėjo įvairiausios žolelės, čia pat visi buvo vaišinami arbata. Šalia didžiojo arbatų gamintojo jaukiai įsikūrė nuostabus žolininkės Rasos Breidokienės, kuri turi savo žoliavimo ir arbatų gaminimo paslapčių, žolynų kampelis. Žolininkė taip pat maloniai vaišino laukų gėrybių arbatomis, dalino patarimus.

Erdvė aplink Švenčionių vaistažolių fabriko palapinę vis labiau užsipildė – jaunieji dailininkai, užėmę vietas prie molbertų, piešė svajonių arbatą, juos palaikė draugai ir šeimos, žvilgčiojo smalsuoliai. Netrukus prie palapinės pasirodžiusi menininkė Nomeda Marčėnaitė pakvietė tapti dailininkais visus – išdekoruoti sau puodelį, kuris labai pravers darganotais rudens vakarais gurkšnojant kvapnią Švenčionių vaistažolių arbatą. Nomeda nuoširdžiai padėjo, patarė. Kūrybinėse dirbtuvėse su Nomeda darbas vyko visą popietę – dekoravimui buvo skirta 150 puodelių.

 

Po spalvingos „Ežerų sietuvos“ - eteryje Švenčionys tiesiogiai

Įspūdingai atrodė 10-osios „Ežerų sietuvos“ dalyvių eisena. Kartu su kolektyvais žygiavo ir rajono vadovai, tarybos nariai, į šventę atvykę LR Seimo nariai, svečių delegacijos. „Ežerų sietuvos“ dalyvius ir žiūrovus pasveikino rajono meras Vytautas Vigelis, kultūros ministras Šarūnas Birutis ir LR Seimo narys Petras Čimbaras. Koncertą pradėjo Nalšios muziejaus ansamblis „Dobile“, jį scenoje pakeitė Švenčionių kultūros centro ansamblis „Trepsis“ ir Švenčionėlių kultūros centro ansamblis „Senjorai“. Iš svečių pirmieji pasirodė turkai, jų ansamblis „Bosphorus“ savo programą atliko su rytietišku temperamentu, o vienu momentu net Lietuvos trispalvė suplevėsavo svečių iš Turkijos rankose. Kur kas ramesnis buvo ansamblio „Ayarik“ ir tolimosios Jakutijos (Rusija) pasirodymas. Po šio ansamblio scenoje pasirodė Kašubų regiono folkloro ansamblis „Levino“ iš Lenkijos. }Žūrovai ovacijomis sutiko ansamblį „Pauzere“ iš Baltarusijos Postavų pasirodymą. Šis kolektyvas ir lietuvišką valsą sugrojo. Ramybe alsavo ir liaudies ansamblio „Węgrowianie“ iš Vengrovo miesto (Lenkija) programa, o „Ežerų sietuvos“ koncertinę programą temperamentingai užbaigė ansamblis „Dragaicie“ iš Moldovos. Už puikų renginį kolektyvams ir organizatoriams dėkojo festivalio „Ežerų sietuva“ direktorė Lina Staliauskienė, kuri Padėkas įteikė Švenčionių rajono merui Vytautui Vigeliui, Kultūros skyriaus vedėjai Danutei Vigelienei, Rūtai Baliukonienei, kolektyvų vadovams. Rajono meras Vytautas Vigelis už paramą rengiant Švenčionių miesto šventę padėkojo UAB „Švenčionių vaistažolės“ valdybos pirmininkui Igoriui Ponomariovui ir direktoriui Arūnui }Žlėnui, o šventės renginiai tęsėsi toliau. Prasidėjo tiesioginė transliacija „Mano miesto šventė su TV3“, kurios metu buvo visai šaliai pristatyta Švenčionių krašto kultūra, unikalumas, su TV3 atlikėjais scenoje pasirodė mūsų rajono talentai. Šventės metu vyko įvairiausi atrakcionai ir konkursai prie 130 metų jubiliejų švenčiančių „Švenčionių vaistažolių“ palapinės. Pramogų, kaip ir šventinės nuotaikos, užteko visiems, nes organizatoriai pasistengė, kad šventė būtų tikra švente, o ir gamta šį kartą nepašykštėjo gražaus oro.